MEDICINA GENERALA

04 Noiembrie 2011

Ce inseamna "chirurgia fara cusaturi"?

scris de

Radu Victor

Operatie laparoscopica / Foto: The University of Tennesse

Ati auzit de operatiile fara taieturi si cusaturi sau de operatiile cu laser? Folosind aceste expresii ne referim, de fapt, la operatiile laparoscopice, un procedeu minim invaziv, prin care o camera video este introdusa in abdomen, pentru a vizualiza organele bolnave. Ca intr-un peisaj SF, medicii urmaresc interventia pe cateva monitorare HD si pot mari imaginea chiar si de zece ori, pentru a vizualiza mai bine gesturile chirurgicale. Cat de avantajoasa poate fi aceasta metoda pentru pacient?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Chirurgia laparoscopica presupune inserarea unei camere video in cavitatea abdominala, prin intermediul unor incizii milimetrice. Utilizand o serie de instrumente subtiri si lungi, introduse in abdoment cu ajutorul unor dispozitive de 5-10 mm diametru, numite si trocare, medicii pot opera o serie de organe bolnave. Laparoscopul seamana cu un telescop subtire, care are in varful sau o sursa de lumina. Aceasta ajuta la o mai buna vizualizare a interiorului abdomenului. Chirurgia laparoscopica este, pe langa o solutie terapeutica, si o modalitate de diagnosticare a unui pacient.

Cea mai frecventa interventie efectuata pe cale laparoscopica este colecistectomia, insa aceasta metoda poate fi aplicata si la afectiuni precum:

 • apendicita;
 • hernia;
 • ulcerul perforat;
 • sarcina extrauterina;
 • endometrioza;
 • fibrom uterin;
 • chisturi ovariene;
 • boala inflamatorie pelvina;
 • tumorile benigne ale splinei;
 • unele chisturi hidatice hepatice;
 • litiaza veziculara simptomatica;
 • tumorile benigne ale suprarenalei.

Cum decurge o operatie laparoscopica?

Este important de mentionat, in primul rand, faptul ca in chirurgia laparoscopica se face apel la anestezia generala. Dupa sterilizarea pielii abdomenului, medicul face o incizie in apropierea buricului, prin care, in prima faza, introduce dioxid de carbon (CO2), astfel incat abdomenul se umfla, pentru a permite o mai buna vizualizare si operare a organelor. Se creeaza, in acest fel, "camera de lucru". Ulterior se introduce in abdoment laparoscopul, prin intermediul trocarelor. Din acest moment chirurgul primeste pe monitor imagini video din interiorul abdomenului pacientului. In functie de procedura chirurgicala, chirurgul poate face una sau mai multe incizii mici la nivelul tegumentului abdominal, prin care se introduc in abdomen instrumentele cu care se efectueaza operatia. Odata ce interventia a luat sfarsit, dioxidul de carbon este exuflat, iar instrumentele folosite in operatie sunt extrase. Se trece apoi la coaserea micilor incizii.

De ce o operatie laparoscopica si nu una clasica?

Avantajele de care pacientul beneficiaza in urma unei interventii chirurgicale laparoscopice, in comparatie cu cea clasica, sunt multiple.

1. Mai putina durere. Dupa o operatie laparoscopica, pacientul nu sufera aceleasi dureri precum cele pe care le-ar fi avut in urma unei interventii clasice. Durerea in acest caz poate persista doar cateva ore.

2. Spitalizare mai scurta. Spitalizarea dupa operatia laparoscopica este, in medie, de numai doua zile, spre deosebire de operatia clasica, unde sunt necesare chiar si sapte zile de spitalizare.

3. Refacere postoperatorie mai rapida. Pacientul operat pe cale laparoscopica isi poate relua activitatile sociale chiar si cu doua saptamani mai repede decat ar fi facut-o in urma unei operatii clasice.

4. Semne mai putin vizibile. Cicatricile postoperatorii sunt mult mai mici decat cele care raman dupa o operatie clasica. Persoanele care doresc urme chiar si mai putin vizibile, pot apela la minilaparoscopie, o procedura in care se utilizeaza intrumente cu diametru mai mic (2-3 mm).

5. Reluarea mai rapida a efortului fizic. Operatiile laparoscopice au fost indicate, inca de la inceput, sportivilor de performanta, deoarece lipseste riscul producerii unei eventratii postoperatorii (ruperea operatiei). Activitatea fizica poate fi reluata, in acest caz, la doua saptamani dupa operatie.

6. Reluarea alimentatiei orale si a tranzitului intestinal se face mai rapid.

7. Costuri mai mici.

Chirurgii, la randul lor, se bucura de o serie de avantaje prin efectuarea operatiilor laparoscopice:

 • au o vedere mai buna a campului operator;
 • interventia chirurgicala dureaza mai putin;
 • se pierde mai putin sange intraoperator;
 • se produce o agresiune imunologica mai mica;
 • scaderea ratei complicatiilor severe dupa operatie.

Contraindicatii

Interventiile chirurgicale laparoscopice nu sunt indicate in orice situatie. Sunt anumite afectiuni in care solutia terapeutica consta, obligatoriu, intr-o operatie deschisa: transplantul de organe, rezectiile gastrice sau pancreatice pentru cancer, herniile voluminoase etc.

Un alt neajuns al operatiilor laparoscopice tine de anestezie. "Orice operatie laparoscopica se poate realiza doar sub anestezie generala. Contraindicatiile sunt legate de latura anestezica si se refera la anumite afectiuni (in general cardiace si respiratorii)" avertizeaza dr. Victor Radu, din cadrul Life Memorial Hospital.

Faptul ca in timpul operatiilor laparoscopice nu se pot palpa organele, este un dezavantaj perceput, in general, de chirurgi. "Acest neajuns este compensat de posibilitatile actuale de a obtine date complexe despre leziunile organelor bolnave prin mijloace moderne de investigatie preoperatorie" precizeaza dr. Victor Radu. Tot in acest sens, oamenii de stiinta investigheaza diferite posibilitati prin care chirurgii pot primi senzatii virtuale ale "atingerii" tumorilor, in timp ce opereaza. Un studiu efectuat la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a avut ca rezultat simularea computerizata a presiunii exercitate de mana chirurgului in timpul atingerii tesutului uman, de la distanta. Specialistii in oncologie spera ca acest nou sistem sa aduca imbunatatiri tratamentului pentru cancer (mai multe informatii aici).

Alte dezavantaje resimtite de chirurgi tin de limitarea libertatii de miscare a instrumentelor, impusa de trocare.

Este bine ca, inainte de a hotari la ce tip de interventie chirurgicala doriti sa apelati, sa evaluati cat mai obiectiv avantajele si dezavantajele ambelor tipuri de operatii, laparoscopica sau clasica.

Autor: Cristina BobeEchipa MedLife de Chirurgie generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.