MEDICINA GENERALA

06 Iunie 2019

Vertebroplastia si kyphoplastia

Indicatie operatorie

dureri cauzate de fracturi sau tasari pe fond osteoporotic;

dureri cauzate de fracturi cauzate de malformatii vasculare;

dureri cauzate de edical cauzate de tumori vertebrale.

Tehnica chirurgicala

Vertebroplastia consta in introducerea percutanata a doua trocare sub ghidaj radioscopic la nivelul corpului vertebral tasat si injectarea unui ciment de tip metilmetacrilat obtinand astfel consolidarea acestuia.


Kyphoplastia este similara vertebroplastiei, cu diferenta ca prin cele doua trocare edical e la nivelul focarului de fractura se poate face o reducere a diformitatii cu ajutorul a doua baloane edical care se edica, incercandu-se reducerea tasarii urmata de introducerea cimentului metilmetacrilat la nivelul cavitatilor create de cele doua balonase.


Beneficiile celor doua tehnici sunt asemanatoare cu mentiunea ca in cazuri selectionate prin kyphoplastie se poate obtine o mai buna reducere a tasarii.

Anestezia

Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de edical anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului. Daca nu exista contraindicatii majore (indeosebi patologia cardiovasculara) se utilizeaza de rutina anestezia generala.

Spitalizarea

Durata spitalizarii este de 1-2 zile in medie. Pe durata spitalizarii, vi se vor administra medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare.

De asemenea, sub supraveghere medicala, va trebui sa efectuati diferite exercitii de recuperare pentru reluarea mobilitatii. Kinetoterapia va poate ajuta sa va edical e mobilitatea si forta musculara.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, veti ramane 4 ore in sectia de terapie edical e, dupa care veti fi mutat inapoi in salonul dvs.

Dupa efectuarea operatiei, intreaga echipa de medici, de la anestezist la edical specialist si la asistentele medicale si infirmiere se vor ocupa de ingrijirea dvs.

Pentru a va asigura recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active. In aceasta perioada sunteti asistat pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc) si medicale in totalitate de personalul clinicii, fara a avea nevoie de apartinatori.

Complicatii posibile

infectii;

migrarea cimentului in afara corpului vertebral;

leziuni nervoase;

Control postoperator:

Primul control este la 6 saptamani si la 3 luni cu o radiografie fata/profil si la 6 luni cu un examen CT scan pentru a urmari evolutia tasarii.

 

 Echipa MedLife de Neurochirurgie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.