CORONAVIRUS

26 Aprilie 2021

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test de anticorpi

teste anticorpi medlife

Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să își evalueze statusul imun în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării. Însă, odată cu efectuarea testelor de laborator, apar frecvent și întrebări precum: ce înseamnă rezultatul testului, de ce rezultatele diferă de la un laborator la altul, ce valoare a titrului de anticorpi îmi oferă protecție?

Medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi acuratețea testului în sine, sensibilitatea și specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezența anticorpilor. Există, de asemenea, diferențe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) și cele care detectează anticorpii anti-proteină S (spike), proteine despre care se știe că sunt puternic imunogene, adică determină o producție importantă de anticorpi.

Ce indică rezultatul testului pentru anticorpi?

În cazul în care ai un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, indiferent că este de tip IgM sau IgG, înseamnă că organismul tău a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltării, fie în urma infecției, fie în urma vaccinării.

În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă.

Diferențe între kiturile care detectează anticorpii anti-N și cele care detectează anticorpii anti-S

Testele comerciale pun în evidență anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcție de producător și metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variație în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influențează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidență anticorpi de legare anti-S există diferențe, uneori majore, în structura determinanților antigeni ce sunt conținuți de reactivi, deci și în tipul de anticorpi detectați, ceea ce poate duce la diferențe de specificitate între kituri și respectiv, între rezultatele obținute.

Teste calitative și teste cantitative

Unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să detecteze și concentrația. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de altă parte, testele cantitative determină concentrația anticorpilor și se exprimă prin unități arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unități de legare a anticorpilor.

Specialiștii atrag atenția că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcție de laborator.

În plus, medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentrația (sau titrul) de anticorpi neutralizanți care oferă protecție în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentrația de anticorpi de legare este mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Sensibilitatea

Se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi și puține persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacție fals negativă).

Specificitatea

Reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienții care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi și puține persoane fără anticorpi identificați ca fiind pozitivi prin test (reacție fals pozitivă).

MedLife pune la dispoziția pacienților atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM și IgG, cât și pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecției cu SARS-CoV-2.

Fă-ți un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife și află statusul imun al organismului în urma infecției sau a vaccinării.

 

Anticorpi Covid
Coronavirus
Sars Cov 2


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici BOLI-INFECTIOASE

Doctor Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Doctor Hristea Adriana
Hristea Adriana
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Doctor Constantinescu Georgeta Ileana
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar

Doctor Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Doctor Zaporojan Iulian
Zaporojan Iulian
Medic Primar
Zaporojan Iulian
Medic Primar

CR
Chiris Roxana
Medic Primar
Chiris Roxana
Medic Primar

Doctor Banica Constantin
Banica Constantin
Medic Specialist
Banica Constantin
Medic Specialist

Doctor Petric Mihaela Carmen
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist

Vezi toți medicii

Află cum poți detecta prezența anticorpilor antivirus în urma infectării cu SARS CoV-2

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.