Publicat la: 
18/04/2019

Cercetatorii de la Universitatea Barllan au descoperit, printr-un nou studiu, ca bacteriile ”simt” aparitia sarcinii si ”inteleg” necesitatea de a se deplasa la generatia urmatoare pentru a ajuta copiii sa descopere zaharul din laptele matern.

Gestatia este insotita de modificari ale microbiomei. Bacteriile care traiesc in interiorul si pe corpul nostru cantaresc peste patru kilograme din greutatea corporala si sunt importante pentru sanatatea si pentru combaterea bolilor.

Studiile anterioare care s-au concentrat asupra modificarilor microbiomei au demonstrat ca bacteriile, in timpul sarcinii, sunt partial responsabile de cresterea in greutate si de raspunsul inflamator esential. Cu toate acestea, mecanismele care provoaca schimbarile sunt necunoscute.

Printr-o noua cercetare, condusa de Omry Koren, de la Facultatea de Medicina Azrieli, si de Yoram Louzon, de la departamentul de matematica al Universitatii Bar-llan, au descoperit ca progesteronul regleaza compozitia microbiana a bacteriilor in timpul sarcinii, astfel incat sa ajute copilul sa se dezvolte. Studiul a fost publicat in ”Cell Reports”.

Oamenii de stiinta au studiat schimbarile bacteriilor pe masura ce sarcina a progresat si au descoperit o schimbare dramatica in compozitia acestora, mai ales spre sfarsitul sarcinii. Schimbarea a inclus si cresterea abundenta a bifidobacteriilor. Aceste bacterii sunt cruciale pentru sugari deoarece metabolizeaza zaharuri sanatoase in laptele matern, care sunt importante pentru cresterea copiilor. De asemenea, ele au si caracteristici probiotice. Studiile anterioare au demonstrat o legatura intre nasterea prematura si lipsa inmultirii bifidobacteriilor.

Mai mult, femeile gravide au inregistrat o crestere a nivelului de progesteron au avut si un raspuns inflamator crescut. A existat si o crestere a altor bacterii, dar bifidobacteriile au fost singurele identificate si in cazul soarecilor. Cand au imitat sarcina la soareci, folosind progesteron, au descoperit din nou ca nivelul de bifidobacterii creste, ceea ce inseamna ca aceste bacterii simt progesteronul si reactioneaza la el. Si cand specialistii au administrat progesteron in vitro, rezultatele au fost aceleasi.

”Rezultatele noastre contureaza un model in care progesteronul promoveaza inmultirea bifidobacteriilor in ultima etapa a sarcinii. Constatarile furnizeaza informatii noi in intelegerea relatiei dintre hormoni si bacteriile intestinale in timpul sarcinii, dar si pentru alte conditii in care sunt implicati hormonii, cum ar fi suplimentele de progesteron ca o componenta a tratamentelor de fertilitate sau de terapie la femeile care au intrat la menopauza”, concluzioneaza Koren.

In viitor, echipa isi propune sa identifice modul in care aceste bacterii reactioneaza, ce gene sunt activate, ce hormoni se mai evidentiaza in timpul sarcinii si care este efectul lor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D E6, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Micu Ana Maria,Medic Specialist
Medic Primar
Pana Doru,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 62

Articole similare

Interzis alcoolul, sau doar limitat? / Foto: Photoxpress Esti gravida? Probabil ca toata lumea are o parere despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faci. Ai auzit ca nu ai voie alcool, ca nu e bine sa te vopsesti, ca o cafea la micul dejun nu mai este la locul ei si ca baile fierbinti iti afecteaza sarcina. Lucruri simple pe marginea carora...
Ce modificari se produc in trimestrul al II-lea de sarcina? La ce trebuie sa fie atenta o gravida in aceasta perioada? Care sunt principalele investigatii medicale ce trebuie efectuate sau repetate dupa primul trimestru? In ce consta triplul test si cand este nevoie de amniocenteza? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a...
Cercetatorii de la Universitatea Barllan au descoperit, printr-un nou studiu, ca bacteriile ”simt” aparitia sarcinii si ”inteleg” necesitatea de a se deplasa la generatia urmatoare pentru a ajuta copiii sa descopere zaharul din laptele matern. Gestatia este insotita de modificari ale microbiomei. Bacteriile care traiesc in interiorul si pe corpul...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, publicat in ”Journal of Developmental Origins of Health and Disease”, ca nivelul de stres la care este supusa mama in perioada conceptiei influenteaza modul in care copiii raspund la provocarile vietii, in special in jurul varstei de 11 ani, potrivit eurekalert.org. Cercetatorii au masurat nivelul...
64% dintre femeile gravide sufera de insomnii in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Acest procent este de zece ori mai mare decat cel ce reprezinta femeile care sufera de insomnie inainte de perioada sarcinii, conform unul studiu condus de oamenii de stiinta spanioli de la Universitatea din Granada. Sistemele de sanatate ar trebui sa...