Sarcină

18 Aprilie 2019

Ce se intampla cu bacteriile cand o femeie ramane insarcinata?

Cercetatorii de la Universitatea Barllan au descoperit, printr-un nou studiu, ca bacteriile ”simt” aparitia sarcinii si ”inteleg” necesitatea de a se deplasa la generatia urmatoare pentru a ajuta copiii sa descopere zaharul din laptele matern.

Gestatia este insotita de modificari ale microbiomei. Bacteriile care traiesc in interiorul si pe corpul nostru cantaresc peste patru kilograme din greutatea corporala si sunt importante pentru sanatatea si pentru combaterea bolilor.

Studiile anterioare care s-au concentrat asupra modificarilor microbiomei au demonstrat ca bacteriile, in timpul sarcinii, sunt partial responsabile de cresterea in greutate si de raspunsul inflamator esential. Cu toate acestea, mecanismele care provoaca schimbarile sunt necunoscute.

Printr-o noua cercetare, condusa de Omry Koren, de la Facultatea de Medicina Azrieli, si de Yoram Louzon, de la departamentul de matematica al Universitatii Bar-llan, au descoperit ca progesteronul regleaza compozitia microbiana a bacteriilor in timpul sarcinii, astfel incat sa ajute copilul sa se dezvolte. Studiul a fost publicat in ”Cell Reports”.

Oamenii de stiinta au studiat schimbarile bacteriilor pe masura ce sarcina a progresat si au descoperit o schimbare dramatica in compozitia acestora, mai ales spre sfarsitul sarcinii. Schimbarea a inclus si cresterea abundenta a bifidobacteriilor. Aceste bacterii sunt cruciale pentru sugari deoarece metabolizeaza zaharuri sanatoase in laptele matern, care sunt importante pentru cresterea copiilor. De asemenea, ele au si caracteristici probiotice. Studiile anterioare au demonstrat o legatura intre nasterea prematura si lipsa inmultirii bifidobacteriilor.

Mai mult, femeile gravide au inregistrat o crestere a nivelului de progesteron au avut si un raspuns inflamator crescut. A existat si o crestere a altor bacterii, dar bifidobacteriile au fost singurele identificate si in cazul soarecilor. Cand au imitat sarcina la soareci, folosind progesteron, au descoperit din nou ca nivelul de bifidobacterii creste, ceea ce inseamna ca aceste bacterii simt progesteronul si reactioneaza la el. Si cand specialistii au administrat progesteron in vitro, rezultatele au fost aceleasi.

”Rezultatele noastre contureaza un model in care progesteronul promoveaza inmultirea bifidobacteriilor in ultima etapa a sarcinii. Constatarile furnizeaza informatii noi in intelegerea relatiei dintre hormoni si bacteriile intestinale in timpul sarcinii, dar si pentru alte conditii in care sunt implicati hormonii, cum ar fi suplimentele de progesteron ca o componenta a tratamentelor de fertilitate sau de terapie la femeile care au intrat la menopauza”, concluzioneaza Koren.

In viitor, echipa isi propune sa identifice modul in care aceste bacterii reactioneaza, ce gene sunt activate, ce hormoni se mai evidentiaza in timpul sarcinii si care este efectul lor.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Obstetrica Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.