Celulele imune determina cat de rapid cresc anumite tumori

Sănătate
05 Iunie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Tumorile apar atunci cand celulele se scutura din sistemele lor de retinere si incep sa se inmulteasca fara control. Potrivit unui nou studiu, rapiditatea cu care creste o tumoare nu depinde numai de cat de repede se pot diviza celulele canceroase.

Prin examinarea tumorilor cerebrale la soareci, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din St. Louis au descoperit ca celulele imune, care ar trebui sa apere corpul impotriva bolilor, pot fi atrase de celulele tumorale, ajungand sa le ajute pe acestea. Mai apoi, cu cat mai multe celule imune atrage tumora, cu atat mai repede creste.

Constatarile, publicate in revista ”Neuro-Oncology”, sugereaza ca tintirea celulelor sistemului imun ar putea incetini cresterea tumorii de la nivelul creierului, in cazul persoanelor diagnosticate cu neurofibromatoza de tip 1.

”Nu este vorba numai despre celulele tumorale. Este vorba si de ceea ce se intampla in mediul tumoral, iar intreg procesul duce la cresterea tumorii din creier. Aceste descoperiri ne permit sa atacam tumorile mai profund, dincolo de distrugerea celulelor canceroase. Trebuie sa intrerupem comunicarea dintre celulele tumorale si celulele sistemului imunitar”, explica David H. Gutmann, profesor de neurologie.

Persoanele cu neurofibromatoza de tip 1 (NF1) ajung la medic, in mod normal, din cauza semnelor din nastere pe care le au pe piele. Ele au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta tumori. Cel mai comun tip de tumoare NF1, la copii, este cea pe creier de grad scazut, numita gliom optic, care afecteaza nervul optic, ce face legatura dintre creier si ochi. Unele dintre aceste tumori pot provoca pierderea vederii.

Din nefericire, NF1 este o boala notorie variabila. Medicii nu pot prezice ce tip de tumora va dezvolta o persoana, cat de repede se va dezvolta, sau ce alte probleme medicale va provoca. Tocmai din aceasta cauza este greu de decis cand este necesara chimioterapia.

Pentru a intelege mai bine de ce unele tumori cresc mai repede decat altele, specialistii au facut experimente pe soareci modificati genetic la nivelul genei NF1, fiind, in total, cinci tulpini diferite.

Cele cinci tulpini au variat foarte mult in dezvoltarea si cresterea tumorilor. Intr-un grup de soareci, trei dintre tulpini s-au dezvoltat de la varsta de aproximativ trei luni, iar una dintre ele a crescut extrem de rapid. In alt grup, a patra tulpina nu a provocat tumori pana la varsta de sase luni. Doar un sfert dintre soarecii din cea de-a cincea tulpina au dezvoltat tumori cerebrale pe nervul optic.

Atunci cand cercetatorii au izolat celulele tumorale de la soareci si le-au crescut intr-un vas, au gasit diferente mici in privinta cresterii celulelor tumorale. Ratele de crestere si celelalte proprietati ale celulelor canceroase au fost similare, indiferent de mutatia pe care au avut-o celulele tumorale.

A existat o legatura intre proliferarea tumorilor la soareci si prezenta a doua tipuri de celule imune, si anume microglia si celulele T. Celulele tumorale elibereaza proteine ale sistemului imunitar, care atrag celulele imune catre tumoare.

”Celulele care ar trebui sa apere creierul impotriva tumorilor, au devenit o parte a procesului de formare si crestere a acestora”, afirma Gutmann, profesor de genetica, chirurgie neurologica si pediatrie.

Oamenii de stiinta incearca acum sa impiedice microgliile si celulele T sa ofere sprijin celulelor canceroase, sperand ca asa vor incetini cresterea tumorii. Cu toate acestea, o strategie mai buna ar fi reprogramarea celulelor T, astfel incat sa nu mai contribuie la cresterea celulelor tumorale.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării