Publicat la: 
5/06/2019

Tumorile apar atunci cand celulele se scutura din sistemele lor de retinere si incep sa se inmulteasca fara control. Potrivit unui nou studiu, rapiditatea cu care creste o tumoare nu depinde numai de cat de repede se pot diviza celulele canceroase.

Prin examinarea tumorilor cerebrale la soareci, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din St. Louis au descoperit ca celulele imune, care ar trebui sa apere corpul impotriva bolilor, pot fi atrase de celulele tumorale, ajungand sa le ajute pe acestea. Mai apoi, cu cat mai multe celule imune atrage tumora, cu atat mai repede creste.

Constatarile, publicate in revista ”Neuro-Oncology”, sugereaza ca tintirea celulelor sistemului imun ar putea incetini cresterea tumorii de la nivelul creierului, in cazul persoanelor diagnosticate cu neurofibromatoza de tip 1.

”Nu este vorba numai despre celulele tumorale. Este vorba si de ceea ce se intampla in mediul tumoral, iar intreg procesul duce la cresterea tumorii din creier. Aceste descoperiri ne permit sa atacam tumorile mai profund, dincolo de distrugerea celulelor canceroase. Trebuie sa intrerupem comunicarea dintre celulele tumorale si celulele sistemului imunitar”, explica David H. Gutmann, profesor de neurologie.

Persoanele cu neurofibromatoza de tip 1 (NF1) ajung la medic, in mod normal, din cauza semnelor din nastere pe care le au pe piele. Ele au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta tumori. Cel mai comun tip de tumoare NF1, la copii, este cea pe creier de grad scazut, numita gliom optic, care afecteaza nervul optic, ce face legatura dintre creier si ochi. Unele dintre aceste tumori pot provoca pierderea vederii.

Din nefericire, NF1 este o boala notorie variabila. Medicii nu pot prezice ce tip de tumora va dezvolta o persoana, cat de repede se va dezvolta, sau ce alte probleme medicale va provoca. Tocmai din aceasta cauza este greu de decis cand este necesara chimioterapia.

Pentru a intelege mai bine de ce unele tumori cresc mai repede decat altele, specialistii au facut experimente pe soareci modificati genetic la nivelul genei NF1, fiind, in total, cinci tulpini diferite.

Cele cinci tulpini au variat foarte mult in dezvoltarea si cresterea tumorilor. Intr-un grup de soareci, trei dintre tulpini s-au dezvoltat de la varsta de aproximativ trei luni, iar una dintre ele a crescut extrem de rapid. In alt grup, a patra tulpina nu a provocat tumori pana la varsta de sase luni. Doar un sfert dintre soarecii din cea de-a cincea tulpina au dezvoltat tumori cerebrale pe nervul optic.

Atunci cand cercetatorii au izolat celulele tumorale de la soareci si le-au crescut intr-un vas, au gasit diferente mici in privinta cresterii celulelor tumorale. Ratele de crestere si celelalte proprietati ale celulelor canceroase au fost similare, indiferent de mutatia pe care au avut-o celulele tumorale.

A existat o legatura intre proliferarea tumorilor la soareci si prezenta a doua tipuri de celule imune, si anume microglia si celulele T. Celulele tumorale elibereaza proteine ale sistemului imunitar, care atrag celulele imune catre tumoare.

”Celulele care ar trebui sa apere creierul impotriva tumorilor, au devenit o parte a procesului de formare si crestere a acestora”, afirma Gutmann, profesor de genetica, chirurgie neurologica si pediatrie.

Oamenii de stiinta incearca acum sa impiedice microgliile si celulele T sa ofere sprijin celulelor canceroase, sperand ca asa vor incetini cresterea tumorii. Cu toate acestea, o strategie mai buna ar fi reprogramarea celulelor T, astfel incat sa nu mai contribuie la cresterea celulelor tumorale.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Virus / Foto: IStockPhoto Pana acum, tratamentul pentru raceala comuna se baza pe principiul "timpul le vindeca pe toate". Desi guturaiul este una din cele mai frecvente boli, medicamentele existente nu pot lupta impotriva lui, ci actioneaza mai degraba asupra simptomelor. Odihna si lichidele sunt utile pentru prevenirea eventualelor...
Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si...
Oamenii de stiinta de la Centrul de Boli Neurodegenerative din Germania au condus un nou studiu prin care au descoperit ca disfunctiile sistemului imunitar matern, care apar in timpul sarcinii, ar putea afecta dezvoltarea creierului fatului. Potrivit rezultatelor, daunele pe care le sufera embrionii din cauza autoanticorpilor ar putea di o cauza...
Bisfenol A ar putea avea efect negativ asupra dezvoltarii organismului / Foto: DreamsTime Productia si ulterior comercializarea biberoanelor de plastic care contin bisfenol A (BPA) vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand din primavara anului 2011. BPA este un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar....
Afectiunile precum streptococii din gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon. In cazul in care familia dumneavoastra nu a...