Publicat la: 
5/06/2019

Tumorile apar atunci cand celulele se scutura din sistemele lor de retinere si incep sa se inmulteasca fara control. Potrivit unui nou studiu, rapiditatea cu care creste o tumoare nu depinde numai de cat de repede se pot diviza celulele canceroase.

Prin examinarea tumorilor cerebrale la soareci, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din St. Louis au descoperit ca celulele imune, care ar trebui sa apere corpul impotriva bolilor, pot fi atrase de celulele tumorale, ajungand sa le ajute pe acestea. Mai apoi, cu cat mai multe celule imune atrage tumora, cu atat mai repede creste.

Constatarile, publicate in revista ”Neuro-Oncology”, sugereaza ca tintirea celulelor sistemului imun ar putea incetini cresterea tumorii de la nivelul creierului, in cazul persoanelor diagnosticate cu neurofibromatoza de tip 1.

”Nu este vorba numai despre celulele tumorale. Este vorba si de ceea ce se intampla in mediul tumoral, iar intreg procesul duce la cresterea tumorii din creier. Aceste descoperiri ne permit sa atacam tumorile mai profund, dincolo de distrugerea celulelor canceroase. Trebuie sa intrerupem comunicarea dintre celulele tumorale si celulele sistemului imunitar”, explica David H. Gutmann, profesor de neurologie.

Persoanele cu neurofibromatoza de tip 1 (NF1) ajung la medic, in mod normal, din cauza semnelor din nastere pe care le au pe piele. Ele au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta tumori. Cel mai comun tip de tumoare NF1, la copii, este cea pe creier de grad scazut, numita gliom optic, care afecteaza nervul optic, ce face legatura dintre creier si ochi. Unele dintre aceste tumori pot provoca pierderea vederii.

Din nefericire, NF1 este o boala notorie variabila. Medicii nu pot prezice ce tip de tumora va dezvolta o persoana, cat de repede se va dezvolta, sau ce alte probleme medicale va provoca. Tocmai din aceasta cauza este greu de decis cand este necesara chimioterapia.

Pentru a intelege mai bine de ce unele tumori cresc mai repede decat altele, specialistii au facut experimente pe soareci modificati genetic la nivelul genei NF1, fiind, in total, cinci tulpini diferite.

Cele cinci tulpini au variat foarte mult in dezvoltarea si cresterea tumorilor. Intr-un grup de soareci, trei dintre tulpini s-au dezvoltat de la varsta de aproximativ trei luni, iar una dintre ele a crescut extrem de rapid. In alt grup, a patra tulpina nu a provocat tumori pana la varsta de sase luni. Doar un sfert dintre soarecii din cea de-a cincea tulpina au dezvoltat tumori cerebrale pe nervul optic.

Atunci cand cercetatorii au izolat celulele tumorale de la soareci si le-au crescut intr-un vas, au gasit diferente mici in privinta cresterii celulelor tumorale. Ratele de crestere si celelalte proprietati ale celulelor canceroase au fost similare, indiferent de mutatia pe care au avut-o celulele tumorale.

A existat o legatura intre proliferarea tumorilor la soareci si prezenta a doua tipuri de celule imune, si anume microglia si celulele T. Celulele tumorale elibereaza proteine ale sistemului imunitar, care atrag celulele imune catre tumoare.

”Celulele care ar trebui sa apere creierul impotriva tumorilor, au devenit o parte a procesului de formare si crestere a acestora”, afirma Gutmann, profesor de genetica, chirurgie neurologica si pediatrie.

Oamenii de stiinta incearca acum sa impiedice microgliile si celulele T sa ofere sprijin celulelor canceroase, sperand ca asa vor incetini cresterea tumorii. Cu toate acestea, o strategie mai buna ar fi reprogramarea celulelor T, astfel incat sa nu mai contribuie la cresterea celulelor tumorale.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Un nou studiu pe soareci ofera explicatii legate de faptul ca parul poate albi ca raspuns la o boala grava sau stres cronic. Cercetatorii au descoperit o conexiune intre genele care contribuie la culoarea parului si genele care informeaza corpul despre o infectie patogena. Studiul realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health si...
Afectiunile precum streptococii din gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon. In cazul in care familia dumneavoastra nu a...
Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta...
440.000 de romani sufera de psoriazis / Foto: Arhiva personala Psoriazisul este o boala de piele cronica, necontagioasa, ce afecteaza 2% din populatie, adica aproape 440.000 de romani. Dintre aceste persoane, 80% prezinta pe piele sau pe scalp pete rosii mai mari sau mai mici acoperite de scuame albe, 50% au si o afectare a unghiilor si...
A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune. ''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel,...