Publicat la: 
10/06/2019

Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in randul persoanelor care mananca predominant alimente pe baza de plante.

Intr-un studiu efectuat pe 2717 de adulti tineri din Statele Unite ale Americii, cu urmarire pe termen lung, cei care au consumat cantitati mai mari de fructe, legume, cereale integrale, nuci si uleiuri vegetale treptat, de mai bine de 20 de ani, au un avut un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei care au consumat din ce in ce mai putine alimente pe baza de plante.

Constatarile sugereaza ca schimbarile pe termen lung catre o dieta centrata pe plante ar putea ajuta la prevenirea diabetului zaharat.

Vitaminele B2 si B6, foarte importante

Alt studiu, facut tot in Statele Unite ale Americii, sugereaza ca persoanele cu un consum ridicat de vitamine B2 si B6 (din alimente sau suplimente) au un risc mai scazut de diabet zaharat de tip 2. Au fost analizate 200.000 de persoane.

Surprinzator, specialistii au aflat si ca nivelurile ridicate de vitamina B12 din alimente a fost asociata cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, fapt ce ar putea fi cauzat de consumul de produse animale.

Ordinea in care consumam alimentele ar putea afecta nivelul zaharului din sange

Un alt studiu demonstreaza ca schimbarea ordinii in care sunt consumate alimentele ar putea reduce nivelurile de zahar din sange. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care mananca intai orez, iar apoi legume si carne au niveluri de zahar in sange semnificativ mai mari decat cei care opteaza pentru alte combinatii.

Interactiunile dintre gene si alimente

Cafeaua poate reduce riscul diabetului zaharat de tip 2, in special in cazul persoanelor cu variatii genetice.

Un studiu care a inclus mai mult de 4000 de coreeni sugereaza ca cafeaua poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 si arata ca ar putea fi implicat un factor genetic. Atat barbatii coreeni, cat si femeile care au baut cle putin o cana de cafea neagra pe zi au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu au consumat cafea.

Cea mai puternica asociere intre consumul de cafea si riscul scazut de diabet de tip 2 a fost pentru oamenii cu o variatie genetica cunoscuta sub numele de ”rs2074356”.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Doua studii efectuate recent pe soarecii de laborator arata ca dieta ketogenica bogata in grasimi si scazuta in carbohidrati ar putea sa ne prelungeasca viata, sa stimuleze memoria si sa imbunatateasca functiile locomotorii. Cu toate acestea, concluziile oamenilor de stiinta nasc in continuare o multime de controverse, scrie healthline.com....
Simptomele diabetului zaharat de tip 2 nu sunt in toate cazurile evidente. Este posibil ca unele persoane sa nu aiba senzatia constanta de sete, sa aiba mainile si picioarele amortite sau sa simta nevoia sa mearga foarte des la toaleta. Exista si alte semne subtile care pot indica aparitia diabetului. 1. Ati observat modificari neplacute la...
Inversarea efectelor diabetului de tip 1 ar putea fi posibila  prin antrenarea sistemului imunitar in asa fel incat acesta sa inceteze in a mai ataca corpul pacientului, arata un studiu. Sistemul imunitar distruge celulele care produc insulina, hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange. Un studiu aplicat pe 80 de pacienti, publicat in...
Stefan Mazare, pres. Asociatia tinerilor cu diabet si Maria Mezaros, pres. Asociatia Speranta Diabeticilor / Foto: Evolution Media “Am aflat ca am diabet de la varsta de cinci ani, adica acum aproape 22 de ani. La varsta respectiva am acceptat foarte usor diagnosticul. Doamna doctor mi-a spus tu ai diabet. De acum va trebui sa faci injectii. Mi-...
Suntem în plin sezon estival! Am început să ne dotăm cu accesoriile de vară pentru plajă, protecție solară și haine. Există, însă, o problemă legată de mâncarea noastră: Ce este bine să luăm cu noi, astfel încât să nu ne schimbăm alimentația și ce să evităm? Ce mancam pe plaja Pepene: Nu există nimic mai răcoritor decât acest fruct! Pepenele este...