Nutriție

10 Iunie 2019

Cum afecteaza alimentatia riscul de a face diabet

Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in randul persoanelor care mananca predominant alimente pe baza de plante.

Intr-un studiu efectuat pe 2717 de adulti tineri din Statele Unite ale Americii, cu urmarire pe termen lung, cei care au consumat cantitati mai mari de fructe, legume, cereale integrale, nuci si uleiuri vegetale treptat, de mai bine de 20 de ani, au un avut un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei care au consumat din ce in ce mai putine alimente pe baza de plante.

Constatarile sugereaza ca schimbarile pe termen lung catre o dieta centrata pe plante ar putea ajuta la prevenirea diabetului zaharat.

Vitaminele B2 si B6, foarte importante

Alt studiu, facut tot in Statele Unite ale Americii, sugereaza ca persoanele cu un consum ridicat de vitamine B2 si B6 (din alimente sau suplimente) au un risc mai scazut de diabet zaharat de tip 2. Au fost analizate 200.000 de persoane.

Surprinzator, specialistii au aflat si ca nivelurile ridicate de vitamina B12 din alimente a fost asociata cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, fapt ce ar putea fi cauzat de consumul de produse animale.

Ordinea in care consumam alimentele ar putea afecta nivelul zaharului din sange

Un alt studiu demonstreaza ca schimbarea ordinii in care sunt consumate alimentele ar putea reduce nivelurile de zahar din sange. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care mananca intai orez, iar apoi legume si carne au niveluri de zahar in sange semnificativ mai mari decat cei care opteaza pentru alte combinatii.

Interactiunile dintre gene si alimente

Cafeaua poate reduce riscul diabetului zaharat de tip 2, in special in cazul persoanelor cu variatii genetice.

Un studiu care a inclus mai mult de 4000 de coreeni sugereaza ca cafeaua poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 si arata ca ar putea fi implicat un factor genetic. Atat barbatii coreeni, cat si femeile care au baut cle putin o cana de cafea neagra pe zi au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu au consumat cafea.

Cea mai puternica asociere intre consumul de cafea si riscul scazut de diabet de tip 2 a fost pentru oamenii cu o variatie genetica cunoscuta sub numele de ”rs2074356”.

Sursa: www.eurekalert.org



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.