Politici Medicale

31 Iulie 2012

Erorile medicale si noua lege a sanatatii - mai prietenoasa cu pacientul sau cu spitalul?

Erorile medicale si noua lege a sanatatii - mai prietenoasa cu pacientul sau cu spitalul? In ultimul deceniu, suma totala platita pacientilor din Uniunea Europeana drept compensatie pentru erorile medicale a crescut, in timp ce in Romania doar 5 pacienti au fost despagubiti pentru erori medicale. E limpede pentru oricine ca aceasta diferenta nu se datoreaza unei scaderi a calitatii serviciilor medicale occidentale, ci existentei in majoritatea tarilor UE a unei legislatii prietenoase cu pacientul. Nu este cazul Romaniei, unde ministrul Sanatatii admite ca este foarte greu sa identificam momentul in care s-a intamplat eroarea medicala. Noul proiect al legii sanatatii va schimba situatia prezenta dar in beneficiul cui o va face? Este noua lege mai prietenoasa cu pacientul sau mai degraba cu spitalul?

Aproape 80% dintre cetatenii UE percep erorile medicale ca fiind o problema serioasa in tarile lor* si, in 2011, Comisarul European pentru Sanatate, John Dalli, afirma ca fiecare al zecelea tratament se sfarseste prin consecinte medicale neplacute pentru pacient, consecinte care ar fi putut fi evitate**. Desi numarul de reclamatii impotriva spitalelor a crescut in ultimul deceniu in Europa, a crescut si numarul reclamatiilor considerate neintemeiate (de exemplu in Austria: 85% fata de 70% in anii 90). Fenomenul se datoreaza in primul rand aplicarii in majoritatea tarilor UE a unei legislatii prietenoase cu pacientul aflat in fata unei posibile erori medicale. Astfel, procedurile de reclamare a malpraxisului s-au simplificat, iar limita maxima a daunelor care pot fi solicitate in cazul unei erori medicale dovedite a crescut in tarile UE***. In viziunea noului proiect al legii Sanatatii, malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a spitalului. Personalul medical va raspunde si pentru erorile care includ neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente. Medicii vor incheia OBLIGATORIU o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical. CARE VA FI TRASEUL PARCURS DE O RECLAMATIE INAINTATA DE PACIENT PENTRU O POSIBILA EROARE MEDICALA? 1. Pacientul va adresa o cerere de acoperire a prejudiciului catre spitalul unde a fost tratat. 2. Spitalul sau societatea de asigurari ii poate solicita informatii si documente suplimentare. 3. In termen de 60 de zile de la primirea de la pacient a tuturor informatiilor si documentelor si respectiv de la primirea de la unitatea medicala a punctului de vedere al acesteia si a documentelor de sustinere, societatea de asigurare aproba sau respinge cererea pacientului. 4. Daca in 60 de zile societatea de asigurari nu incheie procedura de evaluare a cererii si nu decide in privinta ei se considera ca cererea a fost aprobata.
Daca pacientul este multumit de evaluarea cererii sale, se incheie un acord pe cale amiabila intre pacient, personalul medical si spital.
5. Parcurgerea procedurii amiabile este OBLIGATORIE si pentru pacientii nemultumiti de rezultatul sesizarii. Procedura consta intr-o negociere intre pacient si societatea de asigurare care acopera asigurarea de malpraxis a medicului. 6. Daca negocierea esueaza si pacientul este nemultumit de decizia societatii de asigurare poate solicita despagubiri sesizand Comisia de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis. Comisia de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis este condusa de un director adjunct al DSP judeteana d sau a municipiului Bucuresti (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) si va fi alcatuita din reprezentanti ai:
 • Ministerului Sanatatii,
 • Asiguratorului din sistemul de asigurari de sanatate,
 • Colegiului Judetean al Medicilor
 • Un expert medico-legal,
 • Colegiului Judetean al Farmacistilor,
 • Colegiului Judetean al Medicilor Dentisti,
 • Ordinului Judetean al Asistentelor si Moaselor.
7. Comisia va consulta expertii medicali (pentru fiecare specialitate) dintr-o lista nationala propusa de Colegiul Medicilor din Romania. Expertii care se vor ocupa de un caz particular vor fi desemnati prin tragere la sorti. Raportul expertilor trebuie intocmit in 30 de zile. 8. Comisia decide asupra cazului in maximum 3 luni de la data sesizarii. 9. Decizia se comunica tuturor partilor implicate in termen de 5 zile calendaristice. 10. Pacientul, daca nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanta de judecata. Durata estimata a rezolvarii unei reclamatii de eroare medicala:
 • minim 3 luni
 • maxim 6 luni jumatate pana la aducerea cazului in fata instantei, daca pacientul considera necesar.
Actele de malpraxis se prescriu intr-un an de la producerea prejudiciului.
Intreaga procedura de stabilire a cazurilor de malpraxis, pana in momentul sesizarii instantei, este confidentiala. Incalcarea confidentialitatii de catre pacientul care a facut sesizarea duce la pierderea dreptului de a beneficia de procedura de conciliere. Pot solicita despagubiri si pacientii care nu sunt asigurati in sistemul asigurarilor obligatorii. Despagubirile se pot solicita si pentru neacordarea asistentei medicale, desi starea pacientului impune o interventie. Ministerul Sanatatii va prezenta public anual un raport national asupra malpraxisului medical. CE SE VA SCHIMBA FATA DE SITUATIA PREZENTA
 • In prezent, actele de malpraxis se prescriu la trei ani de la producerea prejudiciului. Intervalul va fi redus la un an.
 • Practic, in prezent in toate cazurile despagubirea pacientilor prejudiciati a fost stabilita de catre instantele de judecata. Se va introduce posibilitatea negocierii amiabile.
 • In fapt, asiguratorul va fi cel care va prelua diferendul produs intre pacient si spital.
 • Asiguratorii de malpraxis vor fi pusi in situatia de a acoperi atat prejudiciul material cat si cel moral solicitat de catre pacient.
 • Limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de pacienti ca dauna morala pentru malpraxis vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei. In prezent sunt prevazute limite minime, astfel ca majoritatea medicilor sunt asigurati la aceste limite minime pentru a plati o asigurare de malpraxis cat mai redusa. E foarte posibil ca valoarea asigurarii de malpraxis sa creasca.
Spitalele publice sau private vor raspunde pentru prejudiciile aduse pacientului din cauza infectiilor intraspitalicesti, a folosirii medicamentelor dupa expirarea lor sau a defectelor cunoscute ale aparaturii medicale. Si producatorii de medicamente si producatorii de aparatura medicale vor raspunde civil pentru prejudiciile produse pacientilor de viciile ascunse ale produselor lor. Surse mentionate: *Eurobarometru, 2006. **Die Welt, ianuarie 2011. ***Medical Liability in Europe, Bernhard Koch, 2011.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.