Publicat la: 
14/01/2019

sanatatea copiilor

Cercetatorii de la Institutul de Sanatate Global din Barcelona au condus un nou studiu prin care au descoperit ca sanatatea plamanilor, adica cat de bine vom respira la maturitate ar putea depinde de cantitatea de masa de grasime si de muschi din perioada copilariei, potrivit eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in revista ”Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” si raporteaza ca baietii si fetele care au o masa musculara mai mare in copilarie si in adolescenta vor avea beneficii, functia pulmonara functionand mai bine. Mai mult, se pare ca baietii, dar nu si fetele, care au mai multa masa de grasime in intervalul mentionat pot avea probleme la maturitate deoarece functia pulmonara nu functioneaza la cea mai inalta capacitate.

Au existat si alte studii anterioare care au analizat asocierea dinte masa corporala si functia pulmonara, dar rezultatele au fost contradictorii.

”Unele studii au asociat o masa corporala mai mare cu o functie pulmonara superioara, in timp ce altele au asociat o masa corporala mai mare cu o functie pulmonara inferioara. Noi credem ca rezultatele anterioare au fost contradictorii deoarece masa corporala generala nu reflecta contributia diferita a grasimii si a masei musculare”, spune Judith Garcia-Aymerich, autorul principal al studiului.

In studiul actual specialistii au facut masuratori corporale utilizand absorbtia cu raze X cu energie duala pentru a face diferenta intre masa musculara si cea de grasime. Pentru functia pulmonara au folosit teste comune, fiind masurata inclusiv copiilor cu varsta intre opt si 15 ani. Studiul a avut 6.964 de participanti din Marea Britanie.

Care au fost rezultatele?

  • Atat in cazul baietilor, cat si al fetelor, masa musculara mai mare a fost asociata cu o functie pulmonara superioara. Specialistii au masurat cantitatea totala de aer pe care o persoana o persoana o poate expira, luand cea mai profunda respiratie posibila. De asemenea, au masurat cat aer poate expira un participant intr-o secunda si cu ce viteza iese aerul din plamani.
  • Baietii si fetele care au avut o masa de grasime mai mare au obtinut scoruri mai mici pentru cantitatea totala de aer pe care o pot expira, fiind o masura a limitarii fluxului de aer folosita adesea pentru diagnosticarea astmului broonsic si a bolii pulmonare obstructive cronice.
  • Doar in cazul baietilor, masa de grasime mai mare a fost asociata cu scoruri mai mici la expirarea fortata a aerului intr-o secunda, dar si la viteza cu care aerul iese din plamani.

Cercetatorii au luat in considerare mai multi factori, precum greutatea la nastre, fumatul matern in timpul sarcinii, varsta la care au intrat copii la pubertate, dar si nivelul functiilor pulmonare la varsta de opt ani.

”Rezultatele noastre evidentiaza faptul ca compozitia corporala ar trebui evaluata atunci cand se studiaza efectele asupra sanatatii la copii. Credem ca in perioada copilariei si adolescentei aceasta poate prezice sanatatea respiratorie de la maturitate. De asemenea, strategiile de sanatate publica care promoveaza un stil de viata sanatos ar trebui sa nu vizeze reducerea greutatii corporale, ci mai degraba reducerea grasimilor si cresterea masei musculare”, explica Judith Garcia-Aymerich.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie pediatrica, Pediatrie

Medic Specialist...
Nuta Costin,Medic Specialist
Medic Specialist
Mihalache Dana Margareta,Medic Specialist
Medic Specialist
Servicii Pediatrie Constanta
  •  
  • 1 of 38

Articole similare

Miscarea fizica nu previne obezitatea infantila / Foto: MorgueFile In urma unui program desfasurat in Marea Britanie in 2009, prin care se incerca reducerea obezitatii infantile cu ajutorul exercitiilor fizice s-a constatat ca media de pierdere in greutate, intr-o perioada de trei ani, era de numai 90 de grame, arata Medical News Today. Aceste...
Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
Cercetatorii de la Institutul de Sanatate Global din Barcelona au condus un nou studiu prin care au descoperit ca sanatatea plamanilor, adica cat de bine vom respira la maturitate ar putea depinde de cantitatea de masa de grasime si de muschi din perioada copilariei, potrivit eurekalert.org. Studiul a fost publicat in revista ”Journal of...
Nu este usor sa le interzicem copiilor sa stea pana tarziu la calculator sau sa lase din mana telefoanele, insa studiile de specialitate arata ca utilizarea dispozitivelor digitale inainte de odihna contribuie la aparitia tulburarilor de somn si a problemelor de alimentatie, informeaza news.psu.edu. Folosirea calculatoarelor seara, asociata cu o...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca fetele nu sunt singurele care ajung la pubertate mai devreme daca sunt obeze. Acelasi lucru se intampla si cu baietii, daca sunt obezi, intra la pubertate la o varsta mai mica decat media. Cercetatorii de la Universitatea Chile au inclus in studiu 527 de baieti, cu varsta cuprinsa intre 4...