Publicat la: 
25/07/2019

Consumul cat mai multor fructe si legume poate reduce riscul aparitiei diabetului cu aproape un sfert. Acestea sunt concluziile oamenilor de stiinta, dupa ce au analizat rezultatele a noua studii, care au inclus 300.000 de oameni, axate pe legatura dintre dietele bazate pe plante si riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Se pare ca persoanele care au urmat o dieta bazata pe plante au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta diabet. Acest studiu nu a comparat o dieta exclusiv vegana, ci a facut diferenta intre oamenii care mancau mai putine legume si fructe si cei care consumau mai multe.

Desi nu se poate dovedi pe deplin ca un factor provoaca in mod direct un efect, rezultatele sprijina faptul ca o dieta care include multe fructe si legume este buna pentru sanatate. Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 creste, in special, pentru oamenii obezi sau supraponderali, astfel ca o dieta echilibrata si sportul reprezinta cel mai bun mod de a evita acest lucru.

Totusi, daca aveti de gand sa optati pentru o dieta vegana, este important sa cereti ajutor specializat, astfel incat sa fiti sigur ca consumati toate substantele nutritive de care aveti nevoie.

Cercetarea a fost condusa de specialistii de la Harvard T.H. Chan si de la Harvard Boston, fiind publicata in revista ”American Medical Association”. Este vorba despre o revizuire sistematica a studiilor prospective, care au evaluat modul in care o dieta bazata pe plante, mai mult sau mai putin, influenteaza aparitia diabetului de tip 2.

Dietele pe baza de plante au fost definite drept orice dieta in care o persoana mananca mai multe alimente bazate pe plante decat de origine animala. Acestea includ si dietele vegetariene si vegane, dar si cele in care oamenii au consumat si alimente de origine animala.

Toate cele noua studii incluse au folosit chestionare privind frecventa alimentelor pentru evaluarea dietei. Trei dintre studii au facut o comparatie intre dietele vegerariene, vegane si cele cu alimente de origine animala. Cinci dintre studii au evaluat in ce masura dietele oamenilor au inclus fructe si legume. De asemenea, patru studii au analizat efectul dietei bazate pe plante, care a inclus mai multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase si nuci.

Participantii au raportat daca au dezvoltat diabet de tip 2 si au raspuns la chestionarele standard privind simptomele si medicamentatia. Au fost luati in considerare factorii de risc cunoscuti pentru diabet, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala, fumatul si antecedentele din familie privind diabetul.

Studiile au inclus, in total, 307.099 de oameni, pe care i-au urmarit intre 2 si 28 de ani. Varsta medie a voluntarilor a fost cuprinsa intre 36 si 64 de ani, iar indicele de masa corporala a avut valori medii cuprinse intre 23 si 26,7 la inceputul studiilor. Pe parcursul timpului, 23.544 de participanti (7,7%) au dezvoltat diabet de tip 2.

O dieta bazata pe plante a fost asociata cu o scadere a riscului de diabet de tip 2 cu 23%.

Oamenii care consuma multe alimente pe baza de plante au, in general, un stil de viata mai sanatos per total, astfel ca mai multi factori pot contribui la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2.

Pe baza informatiilor pe care le detin specialistii, acestia recomanda o alimentatie sanatoasa, bazata, in cea mai mare parte, pe fructe, legume, nuci, seminte si cereale integrale. Rezultatele nu sugereaza ca alimentele de origine animala ar trebui eliminate complet, ci doar limitate, in special cand vine vorba despre carnea rosie, cea prelucrata si grasimile saturate.

Consumul unei diete sanatoase, echilibrate si mentinerea activitatii fizice este cel mai bun mod de a reduce riscul de diabet de tip 2, precum si de multe alte afectiuni.

Sursa: www.nhs.uk

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Dr. Bogdana Tudorache Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar...
Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Gothenburg au condus un nou studiu, prin care au analizat asocierea dintre nivelurile de glucoza din sange si riscurile privind afectarea organelor in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1. La cercetare, publicata in revista ”British Medical Journal”, au participat peste 10.000 de adulti...
Consumul cat mai multor fructe si legume poate reduce riscul aparitiei diabetului cu aproape un sfert. Acestea sunt concluziile oamenilor de stiinta, dupa ce au analizat rezultatele a noua studii, care au inclus 300.000 de oameni, axate pe legatura dintre dietele bazate pe plante si riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Se pare ca persoanele care...
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...