Politici Medicale

24 Iulie 2012

Coruptia din sistemul medical – protejata sau exorcizata de noua lege a sanatatii?

Coruptia din sistemul medical - protejata sau exorcizata de noua lege a sanatatii? Daca subfinantarea este marele pacat al sistemului medical romanesc, atunci coruptia este diavolul dinauntrul sau. In proiectul noii legi a sanatatii exista chiar un capitol special dedicat transparentei si controlului in sistemul de sanatate. Dar va reusi noua lege a sanatatii sa exorcizeze diavolul coruptiei din sistemul medical? Aflati raspunsul din cea de-a treia analiza HotNews a proiectului noii legi a sanatatii, aflat in dezbatere publica.

  POLITISTUL DE LA MINISTERUL SANATATII Ministerul Sanatatii va detine rolul central de prevenire a coruptiei din sistemul medical. In Ministerul Sanatatii va exista o structura de integritate care, alaturi de cele de audit si control, vor asigura integritatea sistemului public de sanatate. Rapoartele de analiza intocmite de aceasta structura care evalueaza riscurile de frauda vor fi inaintate conducatorilor ierarhici care vor putea dispune masuri adecvate. Sanctiunile si amenzile urmeaza sa fie stabilite ulterior aprobarii legii, prin hotarare de guvern.
  COMENTARIU: Lipsa unei grile clare si obligatorii de sanctiuni duce la deschiderea posibilitatilor de trafic de influenta, pedepsirea fraudelor ramanand la latitudinea conducatorilor ierarhici.
  PRIVATII CARE VOR SUPRAVEGHEA BANII ROMANILOR Asiguratorii de sanatate (privati sau nu) vor fi obligati sa dezvolte o structura proprie de prevenire a coruptiei sau sa colaboreze cu structura Ministerului Sanatatii. Practic ei vor controla daca spitalele si cabinetele medicale cheltuie corect banii asiguratilor.
  COMENTARIU: Aici gasim aplicarea principiului de baza a noii legi a sanatatii: din dorinta de maximizare a profitului, companiile de asigurari de sanatate vor avea grija ca banii pacientilor sa nu fie risipiti (cum se intampla astazi) de spitale. Dar exista si reversul medaliei: asiguratorii vor incerca sa reduca costurile, ceea ce ar putea duce la scaderea calitatii serviciilor medicale. Aici apare rolul de control a autoritatilor care vor trebui sa ia masuri impotriva asiguratorilor privati daca acestia obliga spitalele, prin strategiile lor financiare, la reducerea calitatii serviciilor.
  Societatile mutuale de asigurari au obligatia sa monitorizeze numarul si calitatea serviciilor de sanatate furnizate, precum si modul de derulare a contractelor incheiate. Sumele constatate ca fiind platite necuvenit, urmare a controalelor efectuate, se recupereaza de la spitale in termenul general de prescriptie de 3 ani, pe cale amiabila sau executorie. CONTROLUL IN SISTEMUL MEDICAL CONFORM PROIECTULUI NOII LEGI A SANATATII

  CINE II VA SUPRAVEGHEA PE PRIVATI? La randu-le, asiguratorii vor fi controlati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (redenumita stufos ca Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate ANRAOS). Sarcinile ANRAOS:
  • monitorizarea si controlul activitatii asiguratorilor, inclusiv prin verificari incrucisate la nivelul spitalelor,
  • va organiza si administra cardul national de asigurat, prescriptia electronica, sistemul SIUI, toate unelte de control al fluxului de bani din sistem,
  • va prezenta guvernului un raport anual al activitatii in sistemul de asigurari obligatorii.
  Functia de Presedinte al ANRAOS va ramane una politizata, acesta fiind numit direct de catre prim-ministru pe o durata de 4 ani.
  COMENTARIU: se va mentine politizarea Agentiei Nationale de Asigurari de Sanatate (actualul CNAS) care, dat fiind rolul ei crescut de control asupra asiguratorilor privati, poate deveni si mai expusa coruptiei la nivel inalt.
  Colectarea contributiilor de la cetateni se va face de catre Ministerul de Finante, prin intermediul ANAF, intr-un cont deschis pe seama ANRAOS. Ministerul de Finante va publica lunar pe site informatiile cu privire la soldul fiecarui luni si la toate tranzactiile efectuate in luna respectiva. Asiguratorii privati vor mai fi controlati de catre Curtea de Conturi si vor fi acreditati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor CINE VA CONTROLA SPITALELE? Spitale (fie publice, fie private) vor fi controlate de catre:
  • Asiguratorii cu care au incheiate contracte de furnizare de servicii medicale.
  • ANRAOS (actuala Casa Nationala de Asigurari) care va putea solicita spitalelor date referitoare la contractele incheiate cu asiguratorii.
  • Ministerul Sanatatii care va preveni coruptia si va asigura transparenta cheltuielilor spitalelor.
  Diferendele survenite intre asiguratori si spitale/medici se vor solutiona prin medierea unei comisii formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ANRAOS si a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Spitalele vor avea obligatia (indiferent de forma de organizare) sa contracteze anual un audit financiar extern care se publica pe site-ul propriu. Promovarea produselor medico-farmaceutice in spital se va face conform metodologiei stabilite ulterior aprobarii legii. Sanctiunile si amenzile aplicate se vor stabili dupa aprobarea acestui proiect de lege. CINE VA CONDUCE UN SPITAL PUBLIC? Rolul managerului spitalului va creste, caci el va putea negocia individual cu fiecare medic salariul celui din urma. Acest manager va fi angajat de Consiliul de Administratie al spitalului. Consiliul de Administratie va continua sa fie politizat, componenta sa fiind alcatuita astfel: - 4 reprezentanti ai autoritatii responsabile de spital (adica fie autoritatea locala, fie Ministerul Sanatatii, fie Universitatea de Medicina si Farmacie), - 1 reprezentant al Ministerului Sanatatii sau a autoritatilor publice locale sau judetene, - 1 reprezentant al universitatii de medicina pentru spitalele clinice, - 1 reprezentant al Colegiului Medicilor, - 1 reprezentant al sindicatelor, - managerul angajat de cei de mai sus.
  COMENTARIU: Functiile de conducere in cadrul spitalelor aflate sub coordonarea autoritatilor locale vor ramane puternic politizate.
  POSIBILE PRILEJURI DE CORUPTIE PREZENTE IN ACTUALUL PROIECT Articolul 109 din proiect prevede ca imobilele in care functioneaza spitalele, cat si aparatura lor medicala, pot fi inchiriate sau concesionate unor clinici/spitale private in cazul in care se reorganizeaza sau devin disponibile. Nu se precizeaza exact in proiectul legii ce inseamna reorganizare si in ce conditii aceste spitale devin disponibile.
  COMENTARIU: Articolul 109 naste posibilitatea preluarii prin privatizare frauduloasa a unor imobile de spitale si aparatura medicala din spitale. Legea scoate de sub aceasta amenintare toate spitalele universitare si toata aparatura achizitionata de catre Ministerul Sanatatii. Raman vizate spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale, adica aproape jumatate din spitalele existente in Romania.
  Articolul 104 din proiect prevede ca veniturile spitalelor publice pot proveni din contracte de inchiriere ale unor spatii medicale, aparatura si echipamente catre alti furnizori de servicii de sanatate.
  COMENTARIU: Nu sunt precizate conditiile prin care aparatura si spatiile medicale pot fi inchiriate catre alte clinici private. Prevederea ar putea da nastere la situatii in care un manager de spital inchiriaza sub pretul pietei aparatura medicala foarte scumpa (achizitionata din bani de la buget) unei clinici private. Articolul ar necesita reglementari mai stricte in acest caz.  Echipa MedLife de Medicina Generala

  Dr. Gontariu Alina MedLife
  Gontariu Alina Georgeta
  Medic Specialist
  Dr. Gontariu Alina MedLife
  Gontariu Alina Georgeta
  Medic Specialist

  Ecografie 2d și Ginecologie

  Petrutescu Brandusa
  Petrutescu Brandusa
  Medic Primar
  Petrutescu Brandusa
  Petrutescu Brandusa
  Medic Primar

  Alergologie

  Furtuna Catalin
  Furtuna Catalin
  Medic Specialist
  Furtuna Catalin
  Furtuna Catalin
  Medic Specialist

  Orl

  Sandor Cosmina Teodora
  Sandor Cosmina Teodora
  Medic Specialist
  Sandor Cosmina Teodora
  Sandor Cosmina Teodora
  Medic Specialist

  Dermatovenerologie

  ©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.