Publicat la: 
13/03/2019

inmltire virusi

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca diferite segmente ale unui genom de virus pot exista si in celule distincte, dar pot lucra impreuna pentru a provoca o infectie.

Constatarile, publicate in revista ”eLife”, aduc un model fundamental in virologie, sugerand ca un genom de virus intra intr-o singura celula si se multiplica, iar apoi se muta la alte celule pentru a se reproduce din nou.

Virusii care au capacitatea de a se multiplica reprezinta sisteme virale intrigante deoarece genomul lor este impartit in mai multe segmente, iar fiecare este inchis intr-o particula distincta a virusului.

In trecut, se credea ca toate segmentele genomului trebuie sa se deplaseze impreuna de la celula la celula pentru a provoca o infectie. Totusi, studiul actual demonstreaza ca lucrurile nu stau asa.

”Sansele ca un virus, care se multiplica, sa piarda un segment genomic esential in timpul transmisiei sunt foarte mari, astfel ca a fost pusa la indoiala capacitatea virusului de a provoca o infectie. Noi ne-am propus sa testam o posibilitate indrazneata: poate acest virus sa infecteze gazda cu succes, chiar daca segmentele genomului nu sunt impreuna in celulele individuale?”, declara Anne Sicard, autorul principal al studiului, de la Institutul National pentru Cercetari Agricole din Franta.

Cum a decurs studiul?

Pentru a testa ipoteza, oamenii de stiinta au studiat ”virusul mozaicului galben al fasolei”, care are opt segmente genomice distincte. Au folosit sonde fluorescente pentru a detecta prezenta diferitelor segmente virale in celule individuale ale plantelor de fasole.

Segmentele distincte se gasesc cel mai des in celule diferite.

Aceasta descoperire a fost valabila chiar si in segmentele genomului care codifica functiile vitale, cum ar fi replicarea, incapsidarea (procesul de inchidere a ADN-ului viral intr-un strat de protectie) si miscarea virusului intre celule.

Virusul poate actiona chiar si cand segmentele sale genomice sunt impartite in celule distincte, insa sunt necesare mai multe dovezi. Pentru a contracara, in continuare, posibilitatea ca toate segmentele genomului sa fie replicate ca un singur sistem in cadrul celulelor individuale, specialistii au incercat sa demonstreze ca segmentele se pot acumula in celule diferite, in mod independent.

Astfel, au etichetat segmentele responsabile de replicare si incapsidare prin sonde fluorescente, rosii si verzi, si au masurat cantitatile din diferite celule pentru a vedea daca acumularea unui segment din pereche era dependenta de cealalta.

Nu au gasit nici o legatura intre valorile celor doua segmente diferite nici in stadiile precoce, nici in cele ulterioare ale infectiei.

Acumularea segmentelor a fost independenta.

”Per total, am aratat ca segmentele distincte ale genomului unui virus nu actioneaza neaparat impreuna in celulele gazda individuale si ca acumularea unui segment genom intr-o celula este complet independenta de acumularea celorlalte. Este posibil ca acest proces sa fie valabil si in alte sisteme virale”, concluzioneaza Stephane Blanc, cercetator.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D

Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Hristea Adriana
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Antibioticele nu trebuie luate dupa ureche/ Foto: Dreamstime.com Le folosim pentru a trata raceli sau inflamatii ale gatului. Consumam "dupa ureche" si intrerupem adesea tratamentul in momentul disparitiei simptomelor. Specialistii din intreaga lume si organismele internationale avertizeaza asupra modului incorect de a lua antibiotice....
Cum reusesc virusurile care produc infectii cronice in organism, precum virusul HIV sau hepatita C, sa invinga sistemul imunitar al gazdei? Aceasta intrebare a fost vreme indelungata o provocare pentru oamenii de stiinta, insa noi eforturi ale cercetatorilor de la Universitatea McGill au dus la descoperirea unui mecanism molecular care ar putea...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca diferite segmente ale unui genom de virus pot exista si in celule distincte, dar pot lucra impreuna pentru a provoca o infectie. Constatarile, publicate in revista ”eLife”, aduc un model fundamental in virologie, sugerand ca un genom de virus intra intr-o singura celula si se multiplica,...
Virusurile bacteriofage - organismele microscopice care distrug bacteriile - se regasesc din abundenta in vezica urinara a femeilor. Aceasta este o veste buna, intrucat acestea pot fi folosite ca tratament alternativ la antibioticele fata de care bacteriile patogene au dezvoltat rezistenta. Constatarile celui mai nou studiu realizat pe aceasta...