Publicat la: 
27/03/2019

hipertensiune intracraniana idiopatica

Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afectiune a creierului care declanseaza orbirea la femei.

Hipertensiunea intracraniana idiopatica, cunoscuta si sub numele de IIH, este cauzata de o presiune ridicata in creier, ce are drept consecinte dureri de cap si chiar orbirea. Boala a fost identificata cu peste 100 de ani in urma, dar cauza a ramas necunoscuta, desi au existat multe speculatii deoarece, in 95% dintre cazuri, sunt afectate femeile obeze.

Desi, initial, era o boala rara, acum incidenta a crescut dramatic. In concordanta cu cresterea globala a obezitatii, s-a inregistrat o crestere de 150% in ultimii 10 ani. In prezent, exista optiuni de tratament foarte limitate.

Cercetatorii de la Universitatea Birmingham au analizat rolul hormonilor, cunoscuti sub numele de androgeni, in dezvoltarea IIH. Acestia au examinat nivelul de androgeni din sange, din urina, din lichidul cerebral (cefalorahidian), provenite de la 55 de femei, diagnosticate cu IIH, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

Mai apoi, au comparat rezultatele cu cele ale femeilor obeze, care aveau aceeasi varsta si acelasi indice de masa corporala si cu cele ale unor femei diagnosticate cu sindromul ovarian polichistic (PCOS). PCOS este o conditie comuna, asociata cu niveluri crescute de tipuri specifice de androgeni, ce pot provoca exces de par si menstruatii neregulate.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu IIH au avut un profil foarte diferit, in privinta nivelurilor ridicate de androgeni, comparativ cu femeile obeze si cu cele cu PCOS. Cele mai proeminente au fost nivelurile ridicate de testosteron, gasit in sangele femeilor cu IIH. Mai mult, tot in cazul acestor femei, au existat niveluri foarte ridicate de androgeni in lichidul cerebral.

Cand specialistii au analizat tesutul plexului coroidian uman, locul in care lichidul cerebral este produs, au confirmat ca androgenii ar putea creste rata de secretie a lichidului cerebral, care, la randul sau, ar putea creste presiunea cerebrala.

Pentru prima data, a fost gasit un model de dereglare a androgenilor, care este unic pentru IIH si un potential declansator al presiunii anormale la nivelul creierului.

Aceste constatari sugereaza, pentru prima data, ca androgenii ar putea fi o cauza potentiala a IHH.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Dr. Monica Bosoanca / Foto: MedLive.ro Adolescenta este perioada cu cele mai multe transformari din viata noastra. Daca toti hormonii se secreta in perioada si in cantitatea potrivita, evolutia adolescentului va fi, la randul ei, una linistita. Cand un hormon este secretat in cantitati prea mici sau prea mari, reglajul fin dintre glandele cu...
Un numar mare de substante chimice, ale caror efecte negative asupra sistemului endocrin pot favoriza aparitia cancerului sau problemele la sistemul nervos, ar trebui sa fie cercetate in profunzime, afirma doua agentii ONU, intr-un raport publicat marti. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza...
Contraceptivele masculine / Foto: Reuters Prezervativul si pilulele sunt doua dintre cele mai cunoscute metode contraceptive utilizate la scara larga. Li se adauga o serie de alte mijloace contraceptive - diafragma, plasturele contraceptiv, inelul vaginal - mai putin utilizate ce se adreseaza, cu precadere, segmentului feminin. Dintre toate...
Nu numai adolescentii se lupta cu acneea / Foto: PhotoXpress "Zilele trecute am fost chemata sa fac o fotografie noua pentru legitimatia de serviciu. Stiam ca momentul asta trebuie sa vina, dar as fi preferat sa intarzie cat mai mult. M-am dus la baie si m-am uitat in oglinda in timp ce imi construiam in minte fel si fel de scenarii cum as putea...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afectiune a creierului care declanseaza orbirea la femei. Hipertensiunea intracraniana idiopatica, cunoscuta si sub numele de IIH, este cauzata de o presiune ridicata in creier, ce...