Publicat la: 
23/08/2019

Pana in momentul actual, cauzele aparitiei inflamatiei in obezitate si in diabetul zaharat de tip 2 au fost slab intelese, astfel ca a existat o piedica constanta in dezvoltarea unor tratamente pentru prevenirea complicatiilor.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Kentucky demonstreaza ca modificarile suferite de mitocondrii (centrala celulelor) determina inflamatia cronica din celulele expuse anumitor tipuri de grasimi. Astfel, este spulberata ipoteza conform careia glucoza este cauza acestui fenomen.

Inflamatia cronica alimenteaza multe dintre complicatiile devastatoare ale diabetului zaharat de tip 2, inclusiv bolile cardiovasculare, renale si parodontale, fiind astfel una dintre tintele cheie pentru dezvoltarea terapiilor. Aceste date noi schimba obiectivele tratamentului, care se axau pana acum pe un control glicemic strict.

Cercetarea a fost publicata in revista ”Cell Metabolism”. Specialistii si-au propus sa respinga teoria conform careia glucoza este cauza declansarii inflamatiei. Acestia au folosit exclusiv celule imune provenite de la subiecti umani pentru toate experimentele pentru ca nu exista un model animal care sa aiba profilul specific de celule T pro – inflamatorii identificat la oameni.

Echipa de specialisti a fost surprinsa cand a constatat ca nu glucoza este raspunzatoare de inflamatie. In schimb, o combinatie de defecte la nivelul mitocondriilor si derivatelor ridicate ale grasimilor au fost cauza.

Urmatorul pas este definirea cu precizie a tipurilor de lipide pro – inflamatorii si explorarea asocierii dintre lipidele circulante si/sau asociate tesuturilor, dar si rezistenta la insulina, o caracteristica cheie a diabetului zaharat de tip 2.

”Controlul agresiv al glicemiei pentru scaderea riscului complicatiilor asociate diabetului a fost un obiectiv de zeci de ani. Datele noastre arata de ce, chiar si cu acest control al glicemiei, anumite persoane au o evolutie a bolii si complicatii”, concluzioneaza Barbara Nikolajczyk, autorul principal al studiului.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Specialist

Articole similare

Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in...
Indiferent ca este vorba de secara, ovaz sau grau, cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2. Asta au descoperit cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, si de la ”Danish Cancer Society Research Center”, printr-un nou studiu, potrivit eurekalert.org. Era deja cunoscut faptul ca cerealele integrale pot preveni...
De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse: Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile care iau antidepresive in timpul sarcinii au un risc mare de a dezvolta diabet in timpul celor noua luni. Cel mai ridicat risc s-a inregistrat in randul femeilor care au luat Venlafaxina, un tip de medicament cunoscut sub numele de inhibitor al recaptarii serotoninei si...
Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II au un indice de masa corporala crescut si cel mai adesea obisnuiesc sa consume micul dejun la ore tarzii, conform unui studiu publicat recent in "Diabetic Medicine," scrie today.uic.edu. Legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II Obezitatea este adesea intalnita in randul persoanelor...