De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?

Studii
07 Martie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife
de ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat

De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza.

Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in centrul unei reactii in lant, care le pune in vizorul celulelor canceroase. Hepatocitele raspund la inflamatie prin activarea unei proteine numite STAT3, care, la randul sau, creste productia unei alte proteine, SAA, care remodeleaza ficatul si creeaza un mediu favorabil pentru celulele canceroase.

Oamenii de stiinta arata ca oprirea acestui proces, prin utilizarea anticorpilor care blocheaza IL-6 (semnalul inflamator care conduce reactia in lant), poate limita raspandirea cancerului la ficat.

”Aceasta ipoteza este cunoscuta, dar cercetarile noastre arata ca hepatocitele au un rol crucial in acest proces”, declara Gregory L. Beatty, profesor de hematologie-oncologie.

Cum a decurs studiul?

Pentru acest studiu, echipa de specialisti a folosit, mai intai, soareci care aveau adenocarcinom pancreatic ductal (PDAC), adica cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. In momentul actual, este a treia cauza principala de deces cauzat de cancer in Statele Unite ale Americii.

Astfel, au descoperit ca aproape toate hepatocitele au activat proteinele STAT3 in cazul soarecilor cu cancer, comparativ cu mai putin de doua procente dintre hepatocitele soarecilor sanatosi.

Ulterior, au colaborat cu specialistii de la Clinica Mayo, din Arizona, pentru a demonstra ca acelasi proces biologic poate fi observat si la pacientii cu cancer pancreatic, de colon si pulmonar. Eliminarea genetica a proteinelor STAT3 din hepatocite a blocat in mod eficient susceptibilitatea crescuta a ficatului la cancer, la soareci.

Urmatorul pas a fost sa demonstreze ca IL-6 (semnalul inflamator care conduce reactia in lant) controleaza proteinele STAT3 de semnalizare in aceste celule si determina hepatocitele sa produca proteinele SAA, care remodeleaza ficatul si creeaza un mediu favorabil pentru cancer. Proteinele SAA actioneaza ca o alarma si atrag celulele inflamatorii.

”Ficatul este un senzor foarte important in organism. Hepatocitele simt inflamatia si raspund intr-un mod structurat. Cancerul se foloseste de acest lucru si astfel se raspandeste la ficat”, spune Lee.

De asemenea, studiul a constatat ca semnalul inflamator IL-6 provoaca schimbari la nivelul ficatului indiferent daca exista o tumoare sau nu, ceea ce inseamna ca orice conditie asociata cu niveluri crescute de IL-6, precum obezitatea sau bolile cardiovasculare, ar putea creste riscul de cancer la ficat. Terapiile care tintesc hepatocitele pot impiedica raspandirea cancerului.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării