Publicat la: 
21/03/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un tratament mai agresiv pentru hipertensiunea arteriala ar putea ajuta la mentinerea functiei cerebrale, precum si la reducerea afectiunilor cardiovasculare.

Varstnicii cu hipertensiune arteriala, care au luat medicamente pentru a-si mentine tensiunea arteriala sistolica in jur de 130 mmHg, timp de trei ani, au inregistrat o scadere semnificativa a acumularilor leziunilor cerebrale, comparativ cu cei care si-au mentinut-o la 145 mmHg, potrivit Colegiului American de Cardiologie.

Leziunile cerebrale au fost observate cu ajutorul RMN-ului, aratand ca niste pete albe stralucitoare. Cu toate ca au fost vizibil reduse, nu au existat imbunatatiri semnificative ale mobilitatii si functiei cognitive. Cercetatorii sustin ca perioada de trei ani este prea scurta ca aceste beneficii sa devina vizibile.

Acesta este primul studiu care demonstreaza ca exista o cale eficienta de a incetini progresia bolii celebrovasculare, o afectiune comuna in randul varstnicilor, care limiteaza fluxul de sange catre creier. A fost monitorizata tensiunea arteriala pe toata durata zilei, in timpul tuturor activitatilor, nu numai intr-un cadru medical.

Pe langa faptul ca s-au observat efecte benefice la nivelul creierului, cei care si-au mentinut tensiunea arteriala mai scazuta au avut un risc mai mic de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

”Este o descoperire clinica importanta, care ofera speranta varstnicilor cu boala vasculara a creierului si cu hipertensiune arteriala. Cu ajutorul unui tratament intensiv de 24 de ore, am redus acumularea leziunilor creierului cu 40%, intr-o perioada de trei ani”, spune William B. White, de la Universitatea Connecticut.

Prin reducerea fluxului de sange catre creier se acumuleaza gradual leziuni, reprezentate de zone cu celule nervoase deteriorate, in materia alba a creierului. Varstnicii cu multe leziuni de acest tip au reflexe mai lente, probleme cu mobilitatea si semne de declin cognitiv.

Noile descoperiri sugereaza ca mentinerea tensiunii arteriale sistolice in jurul valorii de 130 mmHg este o modalitate sigura si eficienta de a incetini progresia bolii.

La studiu au participat 199 de persoane, cu o varsta medie de 81 de ani. Toti aveau hipertensiune arteriala la inceputul studiului, cu o tensiune sistolica medie de 150 mmHg. De asemenea, s-au observat si anumite afectiuni cerebrovasculare in urma scanarilor RMN. Jumatate dintre participanti au fost repartizati aleatoriu pentru un tratament standard, iar cealalta jumatate a avut parte de un tratament mult mai intens.

Medicii au lucrat cu fiecare pacient pentru a-i administra medicamentele potrivite ca sa ajunga la tensiunea arteriala tintita. Din cauza ca masuratorile efectuate intr-un mediu clinic pot sa nu fie cu adevarat reprezentative, in studiul actual pacientii au fost monitorizati in permanenta.

Pacientii care au primit controlul standard si-au mentinut tensiunea arteriala sistolica la 146 mmHg, pe cand cei care au primit tratamentul intens si-au mentinut-o la 131 mmHg. Trei ani mai tarziu, cei care si-au mentinut un nivel scazut al tensiunii au inregistrat o reducere a leziunilor de 40%. 60% dintre participanti si-au mentinut tensiunea arteriala pe parcursul celor trei ani.

”Un om in varsta de 80 de ani, care nu are o boala grava, cum ar fi cancer sau insuficienta cardiaca, poate sa mai traiasca, in medie, 13 ani. Daca leziunile mentionate anterior ar fi reduse in acest interval de timp, oamenii ar putea sa traiasca chiar si mai mult”, spune White.

O tensiune prea mica poate provoca lesin. Cu toate acestea, ratele de lesin din ambele grupuri au fost similare, sugerand ca tensiunea de 130 mmHg nu este prea mica.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie Doppler Vascular, Neurologie

Medic Primar
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Expunerea la soare ar putea contribui la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru crize cardiace si atacuri cerebrale, potrivit unui studiu publicat luni, relateaza AFP, citat de Agerpres. Expunerea prea indelungata la soare favorizeaza aparitia cancerului de piele, insa evitarea totala a soarelui ar fi daunatoare pentru...
Saptamana trecuta, doua grupuri de cercetatori si-au prezentat noua descoperire in revista New England Journal of Medicine: acestia au identificat mutatiile unei singure gene, care pot ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Descoperirea va deschide, cel mai probabil, calea dezvoltarii unor noi medicamente care sa imite efectul pe care il are...
Copiii conceputi prin feritilizarea in vitro au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala la inceputul vietii, printre alte complicatii cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat in ”Journal of the American College of Cardiology”. Tehnologiile de reproducere asistata (ART), dezvoltate in anul 1978, au ajutat milioane de...
Lipsa somnului afecteaza sanatatea / Foto: Sxc.hu "Ma trezesc la ora sapte, torn repede o ceasca de cafea sa ma dezmeticesc dupa care imi duc copilul la gradinita si alerg la serviciu, sa nu intarzii. Urmeaza noua ore pline de mailuri, telefoane, faxuri, apoi lupta din trafic pentru a ajunge la timp la cursurile de specializare. De aici plec...
Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai...