MEDICINA GENERALA

28 Martie 2019

Un program pe calculator poate prezice riscul batailor neregulate ale inimii

Combinand o multitudine de informatii, obtinute in studiile anterioare, cu date de la peste 500 de pacienti, o echipa internationala, condusa de cercetatorii de la Johns Hopkins, a dezvoltat un set de reguli, pentru un program pe calculator, pentru a prezice cand pacientii cu afectiuni cardiace ar beneficia, sau nu, de implantarea unui defibrilator cardiac.

Noua cercetare, publicata in ”European Heart Journal”, le ofera medicilor un instrument de predictie a riscurilor, care va identifica pacientii ce pot beneficia in urma implantarii unui defibrilator, prevenind implantarile care nu sunt necesare si, de asemenea, riscurile potentiale ale interventiei chirurgicale pentru plasarea dispozitivului.

O persoana din 5.000 are cardiomiopatie ventriculara aritmogenica (ARVC), o boala complexa, multigenica, mostenita, a camerelor inferioare ale inimii, care poate provoca aritmii mortale, sau batai neregulate ale inimii. Desi se intampla rar, este o cauza a mortii subtile a adultilor tineri. Varsta medie de diagnosticare este 31 de ani, desi poate sa apara de la adolescenta, pana la maturitate.

Afectiunea poate fi gestionata, in mod eficient, in multe cazuri, cu ajutorul unui defibrilator cardiac, un dispozitiv ce detecteaza anomaliile electrice ale inimii si care transmite socuri imediat pentru a restabili ritmul normal. Dispozitivele impiedica moartea subtila, salvand vieti. Totusi, aceste dispozitive au si anumite riscuri, potrivit specialistilor. Ele pot provoca socuri necorespunzatoare atunci cand pacientii nu sufera de aritmii care le pot pune viata in pericol. De asemenea, dispozitivul se poate defecta in timp, fiind necesara o noua interventie chirurgicala pentru inlocuirea lui.

”Din cauza faptului ca pacientii dezvolta aceasta afectiune la o varsta foarte frageda, trebuie sa inlocuiasca mai multe dispozitive pe parcursul vietii, astfel ca au nevoie de multe interventii chirurgicale, care vin cu anumite riscuri. Daca cineva are probleme cardiace grave, dispozitivul ii poate salva viata. Totusi, uneori, dispozitivul nu este necesar, astfel ca riscurile presupuse de operatie ar putea fi evitate. Acest program nou este foarte util pentru a afla daca dispozitivul este necesar, in functie de cazul fiecarui pacient”, explica Hugh Calkins, de la Spitalul Johns Hopkins.

Studiile anterioare au identificat mai multi factori de risc ai batailor neregulate ale inimii, care pun viata oamenilor diagnosticati cu cardiomiopatie ventriculara aritmogenica in pericol. Totusi, au avut un numar mic de pacienti, insuficient pentru a prezice beneficiile defibrilatorului cardiac.

Echipa de specialisti care a condus studiul actual a adunat datele medicale de la 528 de pacienti, din Statele Unite ale Americii si din Europa. Numarul femeilor a fost aproape egal cu cel al barbatilor si nimeni nu a experimentat o aritmie cardiaca care sa puna viata in pericol.

 Cercetatorii au luat in considerare si alti factori, cum ar fi varsta, sexul, lesinul cauzat de inima, numarul de batai anormale ale inimii in decurs de 24 de ore si functia cardiaca. Mai apoi, au folosit un set matematic de reguli consecvente pentru a incerca sa prezica daca oricare dintre cei 528 de pacienti ar putea suferi o aritmie grava in timp.

La aproape cinci ani mai tarziu, un sfert dintre pacienti au prezentat o aritmie periculoasa, iar 18 au murit.

Cercetatorii au descoperit ca modelul lor a indicat cu acuratete care dintre pacienti ar putea experimenta evenimente cardiace care sa le puna viata in pericol. In proportie de 95%, aritmiile periculoase au fost inregistrate in cazul pacientilor care aveau un risc de minim 15% de a le experimenta in urmatorii cinci ani.

”Credem ca descoperirile noastre si calculatorul de risc pe care l-am dezvoltat pot contribui la medicina personalizata”, concluzioneaza Calkins.  

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.