Publicat la: 
13/02/2019

Se spune ca somnul este cel mai bun medicament. Oamenii de stiinta de la Universitatea Tubingen, Germania, au descoperit ca somnul imbunatateste capacitatea celulelor imune de a se atasa de tintele lor. Astfel, se explica de ce somnul poate lupta impotriva infectiilor, pe cand alti factori, cum ar fi stresul, ne fac sa fim mai predispusi la boli.

Celulele T sunt un tip de celule albe din sange, fiind esentiale pentru raspunsul imun al organismului. Cand celulele T recunosc o tinta specifica, cum ar fi o celula infectata cu un virus, ele activeaza integrinele, care le permit sa se lipeasca de tinta si sa distruga celula infectata.

Stoyan Dimitriov si colegii lui de la Universitatea Tubingen au decis sa investigheze efectele unui grup de molecule de semnalizare, cunoscute sub numele de agonisti ai receptorilor cuplati GaS. Multe dintre aceste molecule pot suprima sistemul imunitar, dar nu se stia si daca inhiba capacitatea celulelor T de a-si activa integrinele si de a se atasa de celulele tinta.

Astfel, au descoperit ca anumiti agonisti ai receptorilor cuplati GaS, inclusiv hormonii adrenalina si nonadrenalina, moleculele pro-inflamatorii prostaglandin E2 si D2 si adenozina neuromodulatoare, au impiedicat celulele T sa-si activeze integrinele dupa recunoasterea tintei lor.

”Nivelurile necesare ale acestor molecule pentru a inhiba activarea integrinei sunt observate in mai multe conditii patologice, cum ar fi cresterea tumorilor, malaria, hipoxia si stresul”, explica Dimitrov.

De ce ne refacem mai repede in timpul somnului?

Nivelurile de adrenalina si de prostaglandina se micsoreaza cand dormim. Specialistii au prelevat celule T de la voluntari. Acestia au fost impartiti in doua grupe: cei care au dormit normal si cei care nu au dormit toata noaptea.

Celulele T de la participantii care au dormit au avut niveluri semnificativ mai mari de activare a integrinei, comparativ cu cei care nu au dormit deloc. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca somnul are un efect benefic asupra activarii integrinelor celulelor T.

”Cercetarile noastre arata ca somnul poate spori eficienta raspunsurilor celulelor T. Acest lucru este ingrijorator pentru oamenii care nu au un somn adecvat, cum ar fi depresie, stres cronic, imbatranire, serviciu in ture”, spune Luciana Besedovsky, cercetator.

Specialistii si-au propus sa dezvolte strategii terapeutice care sa imbunatateasca capacitatea celulelor T de a se atasa de tintele lor. Acest lucru ar putea fi util si in imunoterapia pentru cancer, unde celulele T trebuie sa atace si sa distruga celulele tumorale.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Hepatologie

Medic Primar...
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar