Publicat la: 
4/09/2018

eficienta antibiotice

Gruparea a patru sau cinci medicamente existente ar putea fi eficienta impotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistenta la antibiotice, spun biologii UCLA, care au descoperit deja 8.000 de combinatii eficiente, conform eurekalert.org.

In trecut, oamenii de stiinta considerau ca gruparea a mai mult de doua medicamente pentru combaterea bacteriilor daunatoare nu functioneaza eficient. Se presupunea ca doza din fiecare medicament folosit ar fi prea mica ca sa faca o diferenta si ca intractiunile dintre substantele folosite le-ar face sa se anuleze reciproc.

In prezent, o echipa de biologi UCLA a descoperit mii de combinatii de antibiotice, pentru care s-au folosit 4-5 medicamente, care s-au dovedit foarte eficiente in uciderea bacteriilor. Rezultatele au fost publicate in revista ”Systems Biology and Applications” si reprezinta un pas important pentru medicina, tinand cont ca agentii patogeni si infectiile obisnuite devin din ce in ce mai rezistenti la antibiotice.

In mod obisnuit se foloseste un singur medicament, maxim doua

”Exista un fel de traditie in folosirea unui singur medicament, maxim doua. Noi oferim o alternativa promitatoare, nu ar trebui sa ne limitam fiindca combinatiile ar putea asigura rezultatele mult mai bune”, declara Pamela Yeh, unul dintre autorii studiului si profesor asistent de ecologie si biologie evolutionista UCLA.

Cercetatorii au lucrat cu opt antibiotice, fiind combinate cate patru sau cinci, in doze variate, impotriva E. coli. Au facut 18. 278 de combinatii in total pentru a incerca sa stopeze cresterea E. coli, dintre care 1.676 de grupari eficiente in cazul folosirii a patru antibiotice si 6.443 de grupari eficiente in cazul folosirii a cinci antibiotice. Evident, au existat si combinatii care nu au avut efect, mai exact 2.331 pentru cele dintre patru medicamente si 5.199 pentru cele dintre cinci medicamente. Acest lucru s-a intamplat deoarece antibioticele lucreaza in moduri diferite.

Cum functioneaza antibioticele

”Unele medicamente ataca peretii celulelor, altele ataca ADN-ul. Este vorba fie de atacarea unui castel, fie de atacarea unei fortarete. Combinarea diferitelor metode de atac poate fi mai eficienta decat o abordare unica”, spune Van Savage, autor al studiului si profesor UCLA.

Chiar daca rezultatele sunt promitatoare, Pamela Yeh atrage atentia asupra faptului ca aceste combinatii au fost testate doar in cadrul unui laborator, drept urmare vor mai trece cativa ani pana cand aceste tratamente vor fi disponibile pentru oameni.

”Tinand cont de rezistenta pe care au dezvoltat-o bacteriile la antibioticele actuale, riscam sa ne intoarcem la stadiul in care eram inainte de aparitia antibioticelor, asa ca trebuie sa le folosim cu mai multa responsabilitate, intr-un mod corespunzator. Cu siguranta, aceasta lucrare va accelera pasul urmator, si anume testarea pe oameni”, spune Michaela Kurilla, de la ”National Institutes of Health/National Center for Advancing Translational Science”.

Cercetatorii si-au propus sa creeze un software de acces deschis, bazat pe munca pe care intentioneaza sa o puna la dispozitia altor oameni de stiinta, incepand de anul viitor. Software-ul va permite altor cercetatori sa analizeze combinatiile antibioticelor studiate de biologii UCLA, dar si sa introduca date proprii. O componenta a software-ului este o formula matematica, care ajuta la analizarea modului in care interactioneaza mai multi factori. Specialistii numesc acest program "analiza matematica pentru interactiunile generale ale componentelor", sau MAGIC.

” Consideram ca MAGIC este un instrument care poate fi aplicat si altor boli, inclusiv cancerul, dar chiar si in alte domenii, pentru a intelege mai bine cum functioneaza un sistem complex”, a spus Tekin.

Savage isi propune sa foloseasca conceptele din acest program in cercetarea sa privind modul in care temperatura, ploaia, lumina si alti factori afecteaza padurile tropicale din Amazon.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/uoc--8na083018.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...
Hristea Adriana
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Antibioticele, invinse de bacterii / Foto: PhotoXpress In spitalele din Marea Britanie a fost descoperita o noua enzima, care face ca anumite bacterii sa devina rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. De fapt, "doar doua o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient", avertizeaza microbiologul Timothy Walsh, de la...
Dintii galbeni ne creeaza disconfort / Foto: Photoxpress.com Colorarea dintilor (discromia dentara) este una dintre problemele de care putine persoane reusesc sa se fereasca. Dintii se pot colora uniform sau pot fi afectati de cateva pete vizibile pe smaltul dintilor, iar culorile pe care acestia le pot capata variaza de la galben la maroniu...
Test de sange Un nou test sangvin va putea sa ii ajute pe medici sa isi dea seama in cel mult doua ore daca o infectie a fost cauzata de o bacterie sau de un virus, reducand astfel administrarea inutila de antibiotice, se afirma intr-un studiu publicat recent in revista Plos One, informeaza Mediafax. Noul test ii va ajuta astfel si pe...
O echipa de fizicieni de la Universitatea Immanuel Kant, din Baltimore, sugereaza ca exista o metoda de identificare rapida a celulelor bacteriene rezistente la antibiotice, care sunt agentii tuberculozei. Noua metoda contribuie la identificarea bacteriilor si la evaluarea rezistentei lor antibiotice fara a deteriora materialul biologic....
Un nou tip de antibiotic, numit "Teixobactin", eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenta la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetatori din Germania si SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston. Studiul a fost publicat in revista Nature, transmite Agerpres....