Publicat la: 
7/06/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea California au condus un nou studiu prin care au identificat o combinatie care ar putea deveni o noua terapie pentru persoanele diagnosticate cu un anumit tip de melanom avansat. Este vorba despre un medicament folosit in imunoterapie si alte doua terapii tinta, cu ajutorul carora viata pacientilor ar putea fi prelungita.

Prin aceasta abordare, specialistii isi propun sa extinda viata oamenilor care au un melanom ce contine o mutatie genetica puternica, numita BRAF V600E. Persoanele cu melanom au supravietuit mai mult pentru ca cancerul a stagnat dupa ce li s-a administrat o combinatie dintre doi inhibitori care blocheaza mutatia BRAF (dabrafenib si trametinib) si un medicament imunosupresor (pembrolizumab) ca tratament initial pentru boala.

”Prin folosirea celor trei medicamente imperuna, este sensibilizat sistemul imunitar al pacientilor tocmai pentru consolidarea puterii imunoterapiei si pentru blocarea cresterii a doua gene, BRAF si MEK, care fac celulele canceroase sa se reproduca si sa creasca fara control”, spune Antoni Ribas, autorul principal al studiului publicat in revista ”Nature Medicine”.

Pacientii care au primit aceasta combinatie au trait, in medie, mai mult cu 16 luni deoarece in aceasta perioada cancerul nu a progresat. Cei care au primit doar trametinib si dabrafenib au trait in plus aproximativ 10,3 luni, timp in care cancerul nu a progresat.

Aproximativ 94.000 de americani sunt diagnosticati cu melanom anual, iar aproximativ 7000 de persoane mor anual din aceasta cauza. Circa jumatate dintre pacientii diagnosticati cu melanom metastatic au mutatia BRAF.

Studiile anterioare au descoperit ca utilizarea unuia dintre cele trei medicamente in monoterapie poate diminua dramatic tumoarea in anumite cazuri. Totusi, nu se aplica tuturor. Pot sa nu existe beneficii deloc, sau sa se termine totul cu recidiva cancerului.

”Incercarile anterioare de combinare a unui agent vizat cu un inhibator imunitar de control, sub forma de terapie dubla, au avut efecte secundare negative si au fost mult prea toxice pentru a continua testarea. Am observat ca prin utilizarea a doi inhibitori directionali, in loc de unul singur, in combinatie cu unul de punct de control, am putea trata sigur si eficient cancerul”, spune Ribas.

In prima faza, combinatia celor trei medicamente a fost testata pe 15 persoane cu melanom metastatic cu mutatie BRAF. In 11 cazuri, tumorile s-au redus si au ramas stabile timp de 12 pana la 27 de luni.

Joanna. Povestea unui pacient.

Joanna a fost unul dintre participantii la studiu. In anul 2014, avea tumori de dimensiunea unor mingi de golf in intreg corpul. Cand a inceput studiul, avea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa.

”Am fost intr-o forma foarte proasta. Somnolenta era insuportabila, luam pastile pentru dureri si nu ma puteam misca cu adevarat. Nu este un mod placut de a trai. Imi era frica, dar, in mod surprinzator, am fost optimista inainte de a incepe tratamentul”, povesteste Joanna.

La cateva zile dupa ce a inceput terapia, tumorile au inceput sa dispara.

”Mi-am dat seama ca functioneaza. Tumorile au inceput sa se dizolve sau sa devina mai mici aproape imediat. In decurs de o luna ma puteam descurca singura din nou, iar trei luni mai tarziu eram in avion, mergeam in vacanta cu prietenii mei”.

Cinci ani mai tarziu, Joanna inca e sanatoasa.

Dupa prima faza a studiului, cand combinatia de medicamente s-a dovedit a fi sigura, au fost inclusi 120 de oameni. Jumatate au primit combinatia dintre cele trei medicamente, iar cealalta jumatate doar doua, lipsind cel pentru imunoterapie, fara ca ei sa stie acest lucru.

Desi prima jumatate era intr-un stadiu mai avansat, au supravietuit cu aproximativ sase luni mai mult decat cei din a doua jumatate, care au primit doar doua medicamente.

”Cu ajutorul acestei combinatii triple, reusim sa facem doua lucruri simultan: impiedicam raspandirea cancerului si stimulam sistemul imunitar”, concluzioneaza Ribas.

Sursa:  www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Cancerul de piele il putem depista singuri / Foto: PhotoXpress Cancerul de piele este cea mai frecventa forma de cancer, dar este si cea mai usor de tratat, daca este descoperita din timp. Dermatologia poate salva vieti, iar oamenii trebuie educati sa se autoanalizeze si sa aiba in vedere orice modificare a unei alunite sau al aspectului pielii...
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in centrul unei reactii in lant, care le pune in vizorul...
Dr. Georgeta Vremes / Foto: MedLive.ro La inceputul secolului XXI, cancerul continua sa existe ca una dintre cele mai grave maladii cu care se confrunta omenirea. Incidenta cancerului a avut o crestere impresionanta in ultimii ani, ajungand pe locul doi pe scara mortalitatii dupa bolile cardiovasculare. Cercetarile realizate in ultimele decenii...
Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
Numarul noilor cazuri de cancer la nivel mondial a fost estimat in 2012 la 14,1 milioane, dintre care 8,2 milioane de decese, cifre in crestere cu 11% si, respectiv, 8,4% fata de 2008, potrivit datelor furnizate joi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP, citat de Agerpres. In urma cu patru ani, OMS estima ca existau 12,7...