Epilare definitivă: avantaje, dezavantaje, riscuri asociate

Estetică medicală
22 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
epilare definitiva avantaje dezavantaje riscuri asociate

Epilarea definitivă este o metodă eficientă și durabilă pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp. Această procedură implică utilizarea tehnologiei laser sau a energiei luminoase intense (IPL) pentru a distruge foliculii de păr, împiedicându-i să crească în viitor.

Datorită rezultatelor de lungă durată, epilarea definitivă devine o opțiune populară pentru persoanele care doresc să scape de părul nedorit și să obțină o piele netedă.

Despre epilarea definitivă

Epilarea definitivă este cea mai sigură procedură de a scăpa de părul nedorit pe termen lung. Singurul tratament pe care Food and Drug Administration (FDA) îl garantează ca fiind definitiv este epilarea prin electroliză. O altă metodă de epilare care oferă rezultate de lungă durată este epilarea cu laser. Cu toate acestea, unele persoane au nevoie de ședințe de întreținere pentru a menține rezultatele. Acestea par să fie chiar obligatorii, de exemplu, pentru femeile care optează pentru epilarea cu laser pe față sau în zonele inghinale.

Câte ședințe de epilare definitivă sunt necesare

Ședințele de epilare definitivă depind de mai mulți factori, precum metoda/dispozitivul de epilare, zona corpului care se dorește a fi epilată, culoarea pielii și a firului de păr (persoanele cu păr blond sau deschis la culoare pot avea nevoie de mai multe ședințe de epilare definitivă sau de ședințe de întreținere mai dese), experiența specialistului etc.

Cât durează o ședința de epilare definitivă

Durata unei ședințe de epilare definitivă depinde de:

  • Metoda de epilare definitivă
  • Zona care este epilată (de, exemplu, epilarea unei axile va dura mult mai puțin decât un braț sau un picior epilat)
  • Cantitatea de păr prezentă/desimea firelor de păr pe piele
  • Gradul de toleranță la durere (persoanelor sensibile pot avea nevoie de mult mai multe pauze în timpul procedurii comparativ cu persoanele care tolerează mai bine durerea)
  • Experiența specialistului și îndemânarea acestuia

Metode de epilare definitivă

Epilarea prin electroliză

Un specialist va efectua electroliza folosind ace pentru a aplica frecvențe radio cu unde scurte pe foliculii de păr pentru a-i distruge. Apoi va îndepărta părul cu ajutorul unei pensete. Specialistul poate efectua electroliza pe aproape orice parte a corpului. Electroliza funcționează, de asemenea, pe orice tip de păr, inclusiv pe părul deschis la culoare. Din cauza ciclului de creștere a firului de păr/părului, o persoană are nevoie, de obicei, de mai multe ședințe de electroliză pentru a obține efectele dorite. Numărul de ședințe poate varia în funcție de zona corpului, de sensibilitatea persoanei și de cantitatea de păr prezentă. Cu toate acestea, odată ce a fost îndepărtat tot părul din zona specificată, o persoană nu va mai avea nevoie de programări suplimentare.

Efecte secundare

După ședințele de electroliză, o persoană poate prezenta usturime, roșeață sau iritație la locul epilării. De asemenea, acestea pot dezvolta o infecție sau un țesut cicatricial excesiv în jurul locului tratat, dar acest lucru este rar întâlnit. Sunt disponibile unele kituri de electroliză la domiciliu. Cu toate acestea, Academia Americană de Dermatologie (AAD) recomandă ca un specialist cu experiență să efectueze electroliza, pentru cele mai bune rezultate.

Epilarea cu laser (cea mai populară în lume, dar și în România)

Epilarea cu laser implică utilizarea unui laser ce folosește căldură ridicată pentru a distruge foliculul de păr. Un specialist poate folosi epilarea cu laser oriunde pe corp, cu excepția zonei din jurul ochilor. Potrivit AAD, o persoană se poate aștepta să vadă o reducere de 10-25% a părului după prima ședință. Atunci când firele de păr cresc din nou, acestea tind să fie de o culoare mai deschisă și mai puțin groase. Odată ce părul a încetat să mai crească, este posibil ca acesta să nu mai revină timp de luni sau ani de zile. Epilarea cu laser funcționează cel mai bine pe părul care este închis la culoare și gros și este mai puțin eficientă pentru părul deschis (blond sau roșcat).

Îndepărtarea părului cu laser necesită, de obicei, mai multe ședințe pentru a elimina tot părul dintr-o anumită zonă a corpului. Aceste ședințe vor avea loc la 4-6 săptămâni distanță.

Efecte secundare

Epilarea cu laser prezintă unele riscuri, mai ales dacă este efectuată de cineva neexperimentat sau slab pregătit. Laserul poate provoca unele dureri minore și disconfort în timpul procedurii. În urma tratamentului, pielea unei persoane poate deveni roșie sau iritată timp de câteva ore sau zile. Rareori, pot apărea vezicule sau cicatrici la locul epilării. Epilarea cu laser face ca pielea să fie temporar mai sensibilă la lumina soarelui. Este important ca persoanele care se supun epilării cu laser să își protejeze pielea de soare în timpul tratamentului.

Epilarea cu creme cu prescripție medicală

Cremele cu prescripție medicală pot fi o opțiune mai bună pentru persoanele care doresc să evite costurile mai mari ale epilării cu laser sau ale electrolizei. O cremă de epilare numită eflornitină (Vaniqa) poate suprima creșterea părului atunci când o persoană o folosește în mod regulat. FDA a raportat în 2000 că Vaniqa este, în general, sigură pentru a fi utilizată pentru îndepărtarea părului facial nedorit. Pentru a utiliza eflornitină, o persoană trebuie să urmeze sfatul medicului său. În general, acestea vor trebui să aplice crema de două ori pe zi. După aplicare, o persoană nu trebuie să spele zonele tratate timp de aproximativ 4 ore, pentru a da timp cremei să își facă efectul. Deși eflornitina este, în general, sigură, o persoană poate avea reacţii secundare la cremă. Femeile însărcinate ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a utiliza crema. În cazul în care apare o reacție secundară, este necesară întreruperea utilizării acesteia și luarea legăturii cu medicul dermatolog cât mai curând posibil.

Avantajele epilării definitive

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, părul de pe corp crește, în medie, până la lungimea maximă în aproximativ o lună. Părul bărbaților tinde, de asemenea, să crească mai repede ca cel al femeilor. Anumiți factori pot afecta rata de creștere a părului, inclusiv nutriția, medicamentele și genetica. Apelând la epilarea definitivă, o persoană poate scăpa de mersul la salon pentru epilarea clasică (cu ceară, de exemplu) care, de obicei, are loc lunar. Dincolo de timpul economisit, un alt avantaj este cel cosmetic. O persoană nu mai are de ce să își facă griji pentru părul nedorit. În plus, se reduce și riscul de-a apărea fire de păr sub piele.

Dezavantajele epilării definitive

Principalul dezavantaj al epilării definitive este cel financiar. Ședințele de epilare definitivă sunt recurente și pot fi destul de scumpe. Costul variază în funcție de numărul de ședințe, precum și de alți câțiva factori, precum nivelul de instruire al specialistului și cât de mult păr trebuie îndepărtat.

Riscuri asociate cu epilarea definitivă

Majoritatea persoanelor care optează pentru epilarea definitivă (sau pe termen lung) nu au prezentat riscuri pentru sănătate pe termen lung asociate cu procedura. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta efecte secundare minore după epilarea definitivă (menționate mai sus), în funcție procedura aleasă și de modul în care organismul reacționează. Dacă părul continuă să crească foarte repede în ciuda diferitelor terapii de epilare, ar trebui consultat medicul. Ar putea fi un simptom al unei afecțiuni de bază, precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sau hipertiroidismul.

Recomandări înainte de epilarea definitivă

  • A se evita expunerea la soare înainte și după tratament. O piele bronzată creşte riscul arsurilor de piele în urma ședințelor de epilare definitivă.
  • Evitarea altor metode de îndepărtare a părului. Epilarea cu ceară trebuie evitată cu cel puțin patru săptămâni înainte de tratament. Tunderea sau bărbieritul părului sunt recomandate cu o zi înainte de tratament.
  • Evitarea medicamentelor care subțiază sângele.
epilare definitiva avantaje dezavantaje riscuri asociate

Când este contraindicată epilarea definitivă

Tratamentul de epilare cu laser poate cauza probleme pentru cei cu infecții virale acute sau cronice de herpes simplex. De asemenea, trebuie consultat medicul și de cei care prezintă cicatrici hipertrofice sau cu tendinţă de formare de keliod. Alte afecțiuni care ar trebui abordate cu prudență înainte de epilarea definitivă includ psoriazisul, tulburările de sângerare, vitiligo și reacțiile alergice severe. Tratamentul de epilare cu laser nu ar trebui efectuat pe pielea care este arsă de soare sau care a suferit intervenții chirurgicale. Totodată, laserul poate modifica aspectul tatuajelor, dacă ele există pe zonele care se doresc epilate. Anumite tipuri de medicamente pot afecta tratamentul de epilare cu laser și orice perioadă de vindecare ulterioară. Medicamente precum medicamentele fotosensibilizante, steroizii, antibioticele precum tetraciclinele și analgezicele precum ibuprofenul și multe altele ar trebui evitate.

Experții nu recomandă epilarea definitivă pentru persoanele însărcinate. Acest lucru se datorează faptului că oamenii de știință nu au efectuat niciun studiu pe femeile gravide care să dovedească siguranța epilării cu laser în timpul sarcinii.

Mituri despre epilarea definitivă

Mit: Nu s-a dovedit că epilarea cu laser este sigură.

Realitate: Siguranța epilării cu laser depinde de tipul de sistem laser utilizat. FDA a aprobat anumite sisteme de epilare cu laser, de aceea e important ca o persoană să opteze pentru un dermatolog certificat care utilizează unul dintre sistemele laser acreditate de FDA.

Mit: Epilarea cu laser expune o persoană la radiații.

Realitate: Sistemele de epilare cu laser aprobate de FDA nu emit radiații. Deși există radiații între barierele de lumină ale laserului, acestea nu ies din acel spațiu, deci nu sunt dăunătoare pentru persoanele care beneficiază de epilarea cu laser.

Mit: Tratamentele de epilare cu laser provoacă arsuri.

Realitate: Deși sunt rare și adesea temporare, pot apărea arsuri în urma tratamentelor de epilare cu laser, în special dacă pielea este închisă la culoare (în cazul zonei inghinale, de exemplu).

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-remove-hair-permanently
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322042
  3. https://www.healthline.com/health/how-to-remove-hair-permanently
  4. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/laser-hair-removal/about/pac-20394555
  5. https://www.healthcentre.org.uk/laser-hair-removal/lhr-contraindications.html
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322042#risks-during-pregnancy
  7. https://shorthillsderm.com/blog/dermatology/laser-hair-removal-facts-and-myths/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării