Publicat la: 
11/04/2017

Este interventia chirurgicala intotdeauna necesara pentru tratarea pancreatitei acute?

Abuzul de alcool si prezenta calculilor biliari sunt principalele cauze ale declansarii pancreatitei acute, insa indepartarea vezicii biliare nu este intotdeauna necesara in tratarea acestei afectiuni, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Johns Hopkins University din Baltimore, publicat recent in revista de specialitate "The American Journal of Gastroenterology", anunta webmd.com.

Pancreatita acuta de cauza biliara apare atunci cand unul sau mai multi calculi biliari raman blocati in canalele pancreatice. Acest blocaj impiedica enzimele pancreatice sa iasa din pancreas pentru a ajunge in intestinul subtire si a ajuta in procesul digestiv.

Atunci cand enzimele se intorc inapoi in pancreas, se declanseaza inflamatia organului, insotita de o durere acuta.

Tratamentul standard in acest caz il reprezinta eliminarea vezicii biliare in termen de 30 de zile, pentru a evita blocajul ce impiedica functionarea normala a pancreasului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au colectat datele medicale din randul a 17 mii de pacienti ce sufereau de pancreatita acuta de cauza biliara.

78% dintre pacienti au avut colecistul indepartat, in primele 30 de zile de la spitalizarea pe fondul pancreatitei de cauza biliara, iar 10% dintre acestia au revenit la spital fiind internati tot pe fondul pancreatitei.

Din cei 3.700 de pacienti care nu au avut vezica biliara eliminata in primele 30 de zile de la declansarea pancreatitei acute, aproximativ 1.200 de pacienti au revenit la spital pentru a efectua aceasta interventie in termen de sase luni, iar 2.500 nu au suferit o interventie chirurgicala in termen de patru ani de la prima vizita la medic pe fondul acestei afectiuni.

Nu este clar pentru cercetatori de ce unii pacienti dintre aceia ce nu au suferit interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare au avut suferit de pancreatita cronica recurenta, in timp ce altii nu s-au confruntat cu aceasta problema.

Sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a elucida aceasta problema, sunt de parere cercetatorii.

"Datele cercetarii ne arata ca poate exista o modalitate prin intermediul careia sa putem evita interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare in tratarea pancreatitei acute de cauza biliara. Studiul de fata ne arata ca trebuie sa reflectam asupra metodelor de ingrijire a pacientilor ce sufera de aceasta boala," a declarat intr-un comunicat de presa autoarea principala a studiului, Susan Hutfless, profesoara de medicina la Universitatea Johns Hopkins University din Baltimore.

"Tratamentul in cazul pancreatitei de cauza biliara trebuie alcatuit personalizat, in functie de conditiile fiecarui pacient, insa este necesara efectuarea mai multor studii de specialitate pe aceasta tema pentru a afla care sunt procedurile ce se impun fiecarui caz in parte," mai adauga cercetatoarea.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie