Exista o legatura intre apneea obstructiva de somn si cancerul la femei?

Sănătate
24 Mai 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Apneea obstructiva de somn (OSA) este o conditie relativ comuna, in care peretii gatului se relaxeaza si se ingusteaza in timpul somnului, intrerupand respiratia normala. Acest lucru ii determina sa se trezeasca pentru a respira normal din nou, dar multi nu isi aduc aminte. Conditia se poate caracteriza prin somn intrerupt, de slaba calitate, astfel ca oamenii se trezesc obositi. De asemenea, exista sanse mari sa sforaie, dar nu este obligatoriu.

Oamenii de stiinta au analizat aproape 20.000 de adulti care au cerut ajutorul unor clinici de somn dintr-o retea europeana. Astfel, au descoperit ca 2% dintre persoanele care au fost evaluate pentru stabilirea unui diagnostic de apnee obstructiva de somn, in intervalul 2007-2016, au facut cancer. Mai apoi, au comparat rezultatele testelor de somn facute atat oamenilor care aveau cancer, cat si celor care nu aveau.

Au ajuns la concluzia ca persoanele diagnosticate cu OSA au un risc mai mare de a dezvolta cancer, dar cand au luat in considerare si alti potentiali factori de risc, au constatat ca rezultatele raman valabile doar pentru femei.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca OSA nu cauzeaza cancer, ratele cancerului din grupul analizat au fost scazute. Totusi, exista o legatura. De asemenea, exista si alti factori de risc care ar putea creste atat riscul cancerului, cat si riscul OSA, cum ar fi dieta sau lipsa exercitiilor fizice.

In cazul in care suspectati ca aveti apnee obstructiva de somn (OSA), trebuie sa consultati un medic deoarece exista multe tratamente disponibile. Pe langa efectul negativ asupra calitatii vietii, OSA netratata poate pune in pericol viata oamenilor. Acestia nu se odihnesc suficient, astfel ca atentia si concentrarea lor scad si pot avea diferite accidente.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au analizat datele pacientilor cu varsta de peste 18 ani care au fost evaluati pentru OSA, intr-un laborator de somn, intre anii 2007 si 2016. Oamenii au fost diagnosticati dupa efectuarea unor teste specifice. Aceste teste monitorizeaza undele cerebrale, tonul muscular si miscarile, fluxul de aer care trece prin gura si prin nas, ritmul cardiac si nivelurile de oxigen din sange. Toate acestea au fost monitorizate in timp ce pacientul a dormit.

Cercetatorii au vrut sa afle cate dintre persoanele diagnosticate cu OSA au facut, ulterior, cancer. Apoi au comparat rezultatele testelor lor de somn cu cele ale oamenilor care nu au dezvoltat cancer. Rezultatele testelor au inclus stadiul in care era apneea si saturatia oxigenului din sange. De asemenea, au luat in considerare varsta, sexul, indicele de masa corporala, fumatul si consumul de alcool.

Care au fost rezultatele?

Dintre cei 19.556 de pacienti, 388 au dezvoltat cancer, adica 2%.

Cand oamenii de stiinta au analizat atat rezultatele femeilor, cat si ale barbatilor impreuna, nu au descoperit foarte multe conexiuni cu cancerul. Totusi, cand s-au axat numai pe femei, au descoperit ca femeile cu OSA au un risc cu 79% mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu cele care nu au aceasta afectiune.

De asemenea, saturatia scazuta a oxigenului din sange a fost asociata cu un risc cu 3% mai mare de a dezvolta cancer, in cazul femeilor. Cele mai comune tipuri de cancer au fost de san, limfom si cancer tiroidian.

Daca intotdeauna va treziti obosit, sforaiti puternic, sau suspectati ca aveti OSA, cel mai bine este sa va consultati cu medicul de familie.

Sursa: www.nhs.uk

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării