Psihologie

11 Ianuarie 2019

Femeile diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale au un risc mai mare de boli mintale

boli mintale

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”Gut”, ca femeile care sufera de boli inflamatorii intestinale (IBD) au un risc mai mare de a dezvolta si boli psihice dupa ce nasc. Mai mult de o cincime dintre femeile gravide cu IBD au primit un diagnostic nou cu privire la sanatatea mintala in urma nasterii, potrivit eurekalert.org.

Pentru fiecare 43 de sarcini, exista un caz suplimentar de boala mintala la o femeie diagnosticata deja cu IBD. Specialistii au folosit datele femeilor din Ontario, Canada, care au nascut intre anii 2002-2014, pentru a analiza frecventa unui nou diagnostic de boala mintala in timpul sarcinii si la un an dupa nastere.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Bolile inflamatorii intestinale reprezinta un grup de afectiuni gastro-intestinale cronice, oamenii avand ulceratii, inflamatii si sangerari ale tractului gastro-intestinal. De asemenea, sunt expusi riscului unor alte complicatii in parti diferite ale corpului. Cele doua subtipuri principale sunt boala Crohn ssi colita ulcerativa. Persoanele diagnosticate cu aceste afectiuni au un risc crescut de boli mintale, in special anxietate si depresie, potential legate de inflamatia intestinala care le afecteaza creierul.

”Din ce in ce mai multe dovezi arata ca femeile sunt predispuse bolilor mintale in timpul sarcinii, dar si dupa nastere. Din cauza riscului ridicat de boli mintale la perdoanele cu IBD, am considerat ca este important sa studiem fenomenul mai amanuntit in cazul celor care sunt si insarcinate. Astfel, am descoperit ca primele 90 de zile de dupa nastere sunt cele mai critice, riscul este cel mai ridica, dar nu se aplica si in timpul sarcinii”, explica Eric Benchimol, autorul principal al studiului.

Femeile gravide cu IBD au avut un risc de 22,7% de a dezvolta boli mintale dupa nastere, comparativ cu femeile fara aceasta afectiune, in cazul carora procentul a fost de 20,4%. Cele mai ridicate riscuri au fost pentru tulburarile de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia, si pentru tulburarile de consum de substante, cum ar fi dependenta de opioide. Nu au existat dovezi privind cresterea riscului de tulburari psihotice, cum ar fi schizofrenia sau halucinatiile. De asemenea, cele mentionate mai sus s-au aplicat doar pentru boala Crohn, nu si pentru colita ulcerativa.

”Riscul este mic, dar semnificativ. Femeile cu IBD se confrunta cu probleme de sanatate sporite in timpul sarcinii si dupa nastere si nu sunt doar provocari fzice. Trebuie sa analizam si femeile psihice ale femeilor pentru a ne asigura ca primesc cel mai bun tratament si sprijinul necesar”, spune Simone Vigod, cercetator.

Informatiile sunt importante si pentru furnizorii de asistenta medicala. Acestia ar trebui sa discute cu femeile insarcinate, care sunt diagnosticate cu IBD, despre potentialele riscuri. Astfel, pot gasi impreuna modalitati eficiente de prevenire a bolilor mintale.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.