Publicat la: 
25/02/2019

diabet

Diabetul este asociat cu diverse probleme de sanatate, inclusiv cu scaderea masei musculare scheletice. Oamenii de stiinta au demonstrat ca o crestere a nivelului de zahar din sange duce la atrofie musculara si ca doua proteine, WWP1 SI KLF15, joaca un rol cheie in acest proces.

Cand soarecii fac diabet, se poate observa o pierdere a masei musculare si diminuarea fibrei musculare. Totusi, aceste fenomene nu au aparut si la soarecii cu deficit de KLF15 in muschi.

Declinul masei musculare asociat cu imbatranirea afecteaza activitatea fizica si creeaza o predispozitie catre o gama larga de probleme de sanatate, fiind afectate calitatea si durata vietii. Degradarea masei musculare depdendente de varsta si deteriorarea consecventa a activitatii fizice, cunoscuta sub numele de ”sarcopenie”, este o probleme grava, care ia amploare.

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sunt predispusi la pierderea masei musculare pe masura ce imbatranesc, insa mecanismul ramane neclar. Diabetul zaharat este o boala cauzata de insuficienta actiunii insulinei hormonale. Insulina nu numai ca scade nivelul zaharului din sange, dar promoveaza si cresterea si proliferarea celulelor. Actiunea insuficienta a insulinei are ca rezultat suprimarea cresterii si proliferarii celulelor musculare, care, la randul sau, contribuie la scaderea masei musculare scheletice.

Echipa de cercetare de la ”Kobe Univeristy Graduate School of Medicine”, condusa de profesorul Wataru Ogawa, a descoperit ca cresterea nivelului de zahar din sange declanseaza scaderea masei musculare si ca exista doua proteine care au un rol foarte important in acest proces. Se pare ca abundenta proteinei KLF15 a crescut la soarecii diabetici, pe cand soarecii care nu aveau aceasta proteina au fost mai rezistenti la declinul maselor musculare scheletice induse de diabet.

Aceste rezultate indica faptul ca pierderea musculara este cauzata de cantitatile crescute de KLF15.

Cresterea nivelului de zahar din sange incetineste degradarea proteinei KLF15, ceea ce duce la cresterea cantitatii acestei proteine. De asemenea, o alta proteina, numita WWP1, are rol in reglarea degradarii KLF15.

WWP1 face parte din proteinele ”Ubiquitin ligase”. Atunci cand o mica proteina, numita ”Ubiquitin”, se leaga de alte proteine, acestea se degradeaza mult mai repede. In conditii normale, WWP1 promoveaza degradarea proteinei KLF15 prin atasarea Ubiquitins la KLF15, mentinand abundenta celulara KLF15 scazuta. Cand nivelurile de zahar cresc, cantitatea WWP1 scade, lucru ce incetineste degradarea KLF15, deci, creste abundenta.

Cresterea nivelului de zahar din sange declanseaza declinul masei musculare, iar proteinele WWP1 si KLF15 contribuie la acest declin.

Ca si diabetul zaharat, si alti factori cauzeaza pierderea masei masculare, cum ar fi sedentarismul si imbatranirea. Cele doua proteine pot juca un rol si in aceste cazuri, nu au legatura doar cu diabetul. In momentul actual, nu exista un tratament pentru pierderea musculara. Oamenii de stiinta isi propun sa dezvolte un medicament care fie sa intareasca functia WWP1, fie sa slabeasca functia KLF15.

Sursa:  www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Stresul la birou/ Foto: MorgueFile.com Stresul la locul de munca creste cu 45% riscul de imbolnavire de diabet de tipul II, chiar si in cazul persoanelor cu greutate normala, potrivit unui studiu al Institutului de Epidemiologie din Munich, Germania.Imbolnavirea de diabet de tipul II duce la cresterea semnificativa a riscului de aparitie a...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Gothenburg au condus un nou studiu, prin care au analizat asocierea dintre nivelurile de glucoza din sange si riscurile privind afectarea organelor in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1. La cercetare, publicata in revista ”British Medical Journal”, au participat peste 10.000 de adulti...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Persoanele diagnosticate cu diabet la varsta mijlocie prezinta un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul urmatorilor 20 de ani de viata, comparativ cu cele a caror glicemie este normala, potrivit unui studiu publicat recent, citat de Mediafax. Cercetatori de la facultatea de sanatate publica a Universitatii Johns...