Fericire - Ce este și ce trebuie să știi despre ea

MindCare
05 August 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
fericire ce este si ce trebuie sa stii despre ea

Toți oamenii își doresc să fie fericiți pe termen lung iar cei care reușesc să aibă o stare pozitivă generală atrag și mai mulți oameni în jurul lor. Un om fericit este un om mai sănătos și mai longeviv, așa că merită să fie urmărite unele practici care să contribuie la identificarea stării de fericire.

Ce este fericirea

Fericirea este o stare emoțională care poate dura mai mult sau mai puțin, definită prin bucurie, euforie, împlinire și satisfacție. Orice om își dorește să fie fericit, dar pentru fiecare persoană în parte obținerea fericirii poate însemna lucruri diferite. Fiind o emoție pozitivă, unul dintre scopurile vieții este găsirea și prelungirea acestei stări. Fericirea se folosește și atunci când sunt descrise alte emoții pozitive, cum ar fi satisfacția, mândria, amuzamentul sau starea generală de bine.

În funcție de firea fiecăruia și de informația culturală, fericirea poate fi percepută drept o stare de calm, liniște și armonie sau dimpotrivă, o stare de bucurie foarte mare, exuberanță și veselie. Fericirea poate avea legătură cu starea emoțională, atunci când o persoană are parte de mai multe experiențe sau stări pozitive, sau cu starea fizică și mentală, legate de sănătate, satisfacții în muncă și relații, precum și bunăstare financiară. Cert este că nu poate fi o stare constantă, ci este experimentată în etape care apar, dispar, revin și pleacă din nou, fără o recurență anume.

De ce este importantă fericirea

Fericirea pare a fi scopul suprem al vieții, fiecare om își dorește să identifice stări de fericire și să le mențină cât mai mult timp posibil. Există stări de fericire care derivă din plăcere și care sunt de obicei de scurtă durată și poate exista și o stare de fericire prelungită, bazată pe pozitivism și concentrare asupra sensului vieții. Un om fericit caută să se autocunoască și să afle ce anume îl ajută să obțină starea de fericire și mulțumire. Această stare poate apărea fie ca euforie, pe termen scurt, cum ar fi atunci când persoana respectivă participă la un concert sau alt eveniment fericit, sau poate fi resimțită ca o stare de mulțumire sufletească, de exemplu atunci când sunt ajutați alți oameni.

Este important pentru fiecare om să simtă fericirea în diverse forme, întrucât acest lucru crește și îmbunătățește calitatea vieții. Deși există percepția că obținerea unor anumite obiective va duce la fericire, cum ar fi întâlnirea persoanei iubite, o creștere salarială sau o poziție superioară la locul de muncă ori achiziționarea unui obiect mai scump, uneori starea de euforie dispare rapid după atingerea obiectivului. Există teorii conform cărora pentru a se simți fericiți cu adevărat oamenii ar trebui să pună accent mai mult pe drum, pe calea spre ceea ce își doresc, decât pe atingerea efectivă a obiectivului respectiv.

O altă posibilitate de definire și obținere a fericirii este deschiderea și flexibilitatea asupra felului în care lucrurile evoluează în viață. Unele aspecte negative nu pot fi evitate, însă un om deschis și lucid înțelege că atât lucrurile bune, cât și cele rele fac parte din viață și nu le ia personal, sau își dă voie să treacă prin anumite sentimente conștient fiind că acestea vor trece sau pot fi semnificativ îmbunătățite ulterior.

Care sunt componentele fericirii

Oamenii pot încerca să obțină stări de fericire prin diverse acțiuni.

Stabilirea și atingerea unor obiective care au ca scop evoluția personală pot fi o sursă de fericire. Atunci când o persoană își propune să învețe lucruri noi, să își modifice forma corporală, să petreacă mai mult timp cu cei dragi sau în aer liber sau să ajungă în anumite medii, pe măsură ce obiectivele respective sunt atinse se instalează o stare care poate fi definită drept fericire.

Acumularea de obiecte materiale și țintirea permanentă a obținerii unor lucruri care nu există încă poate duce la o stare de stres, chiar dacă anticiparea lor dă senzația că se va instala starea de fericire atunci când vor fi obținute. În schimb, concentrarea pe momentul prezent și recunoștiința pentru lucrurile care există deja pot ajuta oamenii să se simtă fericiți și mulțumiți. Concentrarea pe gânduri pozitive și îndepărtarea sau reconvertirea gândurilor negative în unele pozitive poate da, de asemenea, o stare de fericire și mulțumire.

Din punct de vedere al sănătății, se pare că persoanele care se autoeducă să se concentreze mai mult asupra gândurilor și planurilor pozitive au obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi mâncatul mai sănătos și implicarea în activități fizice. În schimb, persoanele care se concentrează mai mult asupra întâmplărilor și aspectelor negative au un nivel mai mare de stres și sunt predispuse să ajungă să consume substanțe cu efect dăunător pe termen lung, cum ar fi alcool.

Atunci când gândim pozitiv, scade nivelul de cortizol și avem o imunitate mai puternică. Relațiile de încredere cu alți oameni au, în același timp, un impact pozitiv asupra stării generale a fiecăruia. Un om fericit face adesea parte dintr-o comunitate, are sentimentul de apartenență, are prieteni pe care se poate baza și cu care poate comunica liber și se simte iubit și apreciat. Alte caracteristici ale oamenilor care se consideră a fi fericiți includ obiceiul de a practica un sport în mod regulat, practicarea recunoștiinței și preocuparea generală pentru starea de bine și evoluție personală.

fericire ce este si ce trebuie sa stii despre ea

Tipuri de fericire

Psihologii și filosofii tind să definească și chiar încearcă să măsoare fericirea în funcție de existența a două moduri de percepție a fericirii. Acestea sunt numite hedonie, care definește obținerea fericiri prin plăcere și eudaimonie, care definește fericirea prin căutarea și identificarea unui sens al vieții. Tot un tip de fericire este considerat și implicarea în diverse domenii ale vieții.

Sentimentele pe care oamenii care se consideră a fi fericiți le experimentează sunt în general de bucurie, mândrie, recunoștiință, optimisim și bucurie. Starea euforică de anticipare a unui eveniment pozitiv poate fi, de asemenea, definită drept o stare de fericire.

Care sunt semnele fericirii

Semnele fericirii apar în funcție de felul în care fiecare persoană percepe fericirea. Unele dintre semnele care pot indica starea de fericire pot fi următoarele:

  • apar mai multe gânduri și sentimente pozitive;
  • există o stare de mulțumire;
  • suntem recunoscători pentru ce avem;
  • dorințele sau obiectivele tind să se împlinească;
  • relațiile cu cei din jur sunt satisfăcătoare;
  • există un sens al vieții;
  • apare o stare generală de bine;
  • există o stare de încredere în viitor.

Diferența dintre fericire și bucurie

Ceea ce aduce bucurie nu face ca omul să fie automat și fericit. Atunci când fericirea vine din surse externe, cum ar fi obiecte, întâmplări sau alte persoane, va fi vorba despre o fericire trecătoare. Bucuria, în schimb, nu vine din exterior, ci din interior. Este o stare care se simte pe moment la intensitate maximă și faptul că va trece la un moment dat nu o minimalizează. Fericirea trecătoare, în schimb, aduce după sine de multe ori o stare de tristețe atunci când a trecut.

Bucuria este o stare care poate fi accesată oricând, venind din interior și având legătură cu propria persoană. Un om poate simți bucurie prin diverse practici, cum ar fi meditația sau rugăciunea, concentrarea asupra momentului prezent, practicarea recunoștiinței. În același timp, starea de bucurie interioară apare mai ușor atunci când, în loc să existe concentrare asupra lucrurilor materiale, există o atenție mărită spre bucurii spirituale. Atunci când o persoană își petrece o parte din timp făcând acțiuni de voluntariat sau ajutând alți oameni, starea de bucurie interioară poate fi obținută din mulțumirea și satisfacția că a făcut bine și a ajutat. Această stare poate fi păstrată mai mult timp, fiind accesată din interior.

Alte informații despre fericire

Starea de fericire pe termen lung poate ține la distanță unele boli. Oamenii care se concentrează activ asupra stării de fericire și reușesc să o acceseze din motive mărunte, în fiecare zi, tind să trăiască mai mult și să fie mai sănătoși. Un om fericit este mai productiv, simte mai rar durere fizică care la alte persoane e indusă de stres, are o inimă mai sănătoasă și un sistem imunitar puternic.

Atunci când starea de fericire pare greu de obținut și gândurile care apar frecvent par a fi mai mult negative, se poate apela la ajutorul unui psihoterapeut. Acesta poate contribui la identificarea problemelor care generează stările respective și poate contura un plan pentru îmbunătățirea șanselor la o viață fericită.

Bibliografie

  1. https://www.purdue.edu/stepstoleaps/new/featured/well-being-tips/2021/2021_0308.php
  2. https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_ways_happiness_is_good_for_your_health
  3. https://www.heart.org/en/university-hospitals-harrington-heart-and-vascular/how-happiness-affects-health
  4. https://positivepsychology.com/benefits-of-happiness/
  5. https://www.everydayhealth.com/emotional-health/all-about-happiness-and-how-to-be-happier/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării