Publicat la: 
11/01/2012

Proiectul noii legi a sanatatii, in varianta publicata pe site-ul Ministerului, propune introducerea asigurarilor private de sanatate in Romania. HotNews.ro va prezinta o comparatie intre sistemele de asigurari de sanatate din mai multe tari europene. Spre deosebire de Romania, in cele mai multe tari europene asigurarile medicale private sunt deja disponibile. Pe de alta parte, conform legii Vladescu, Romania ar urma sa se numere printre putinele state europene unde asigurarile medicale de baza sunt administrate exclusiv de companii private.

​ROMANIA, in varianta Legii Vladescu

Contributia la asigurarile sociale (10,7%) vor acoperi o asigurare medicala de baza (similara celei din prezent), care va fi administrata de una dintre cele cel putin 4 companii private de asigurari care vor intra in Romania. Persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistenta medicala doar in cazul unei urgente sau a unor boli cu potential epidemic. Asigurarile medicale complementare (care vor fi fiscal deductibile in plafonul de maxim 300 euro pe an) vor oferi timp de asteptare mai mic pentru accesul la servicii medicale si tratamentele neincluse in asigurarea medicala de baza (chirurgie estetica, stomatologie, etc.). Salariile medicilor ar putea creste daca acestia isi vor putea negocia salariile cu spitalele in care lucreaza. Intre altele, CNAS-ul stabileste un pret maxim pentru serviciile medicale pe care asiguratorii privati nu-l pot depasi, supravegheaza si monitorizeaza functionarea caselor private si ia masuri pentru evitarea aparitiei monopolului pe piata asigurarilor medicale private. Anumite categorii de persoane vor avea asigurare de baza fara sa plateasca nimic (pensionarii cu pensii sub 740 lei, copiii, elevii si studentii pana in 26 de ani, familiile cu ajutor social). Proiectul prevede in acest moment si aparitia "spitalelor de interes national", singurele care vor putea fi finantate suplimentar direct de la bugetul de stat.

In prezent, romanii beneficiaza de servicii medicale de stat, in baza contributiei sociale platita lunar. Spitalele sunt, in marea majoritate, de stat si exista clinici si cabinete private, in special in orasele mari.

FRANTA

Finantarea sistemului sanitar este dominata de cotizatii sociale ale angajatorilor si ale angajatilor, iar francezii au libertatea neconditionata a alegerii tipului de serviciu medical, dar nu-si pot alege liber asiguratorul, afilierea facandu-se automat pe baza apartenentei profesionale.. Sistemul social national este completat de finantarea prin impozite si asigurari voluntare de sanatate. Acesta asigura servicii pentru 99,9% din populatie si suporta 78,4% din cheltuielile de sanatate. Accentul se pune pe modelul cu finantare din impozite bazate pe venitul total. Sistemul de asigurari de baza nu acopera integral costul tratamentelor in intregime, existand un sistem de coplata care poate fi acoperit printr-o asigurare complementara (mutuelle). Spitalele publice, care se axeaza pe urgente, interventii complexe, reabilitare, tratament pe termen lung sau psihiatric, detin 65% din paturi. Foarte mult francezi au incheiat asigurari private complementare, 10% din cheltuielile totale pentru sanatate fiind acoperite prin acestea. Competitia libera intre asiguratori exista doar pe componenta asigurarilor complementare, nu si pentru asigurarile de baza.

GERMANIA

Circa 87% din populatie este acoperita de asigurarea standard de sanatate, finantata prin asigurari sociale. Populatia are dreptul sa-si aleaga liber asiguratorul din mai multe fonduri de asigurari non-profit. Angajatii si angajatorii platesc fiecare circa 7,1% din salariu, cei din urma achitand in plus 0,9% pentru a acoperi protezele dentare si concediul medical. Afilierea este obligatorie pentru angajatii ale caror venituri se afla sub un plafon stabilit. Persoanele cu venituri foarte mari sunt total excluse din schema asigurarilor, ei avand obligatia sa cotizeze la un sistem de asigurari de sanatate privat. Pachetul standard cu servicii este generos pentru toate nivelurile de ingrijire, incluzand servicii pentru varstnici sau tratamente in unitati de reabilitare pentru familii cu copii. Clientii pot alege singuri un fond de afectiuni. Spitalele primesc bani pe baza grupelor de diagnostice (DRG).

OLANDA

Finantarea sistemului este asigurata de cotizatiile la asigurari, platile directe ale pacientilor si subventii din partea statului. Actul privind Asigurarile de Sanatate ii obliga pe toti cei care locuiesc si muncesc in mod legal in Olanda sa cumpere asigurari individuale private de sanatate de la unul dintre asiguratori, care, in schimb, trebuie sa accepte pe oricine, indiferent de varsta si statutul de sanatate si sa asigure un pachet standard de servicii medicale. Sistemul se bazeaza pe asigurari sociale de sanatate (acopera 63% din populatie) si asigurari private de sanatate (31% din populatie). Exista un regim national special care acopera bolile cronice, psihiatrice si invaliditatea (echivalentul programelor nationale in Romania). Toata lumea achita 12,55% din venituri pentru a finanta aceste programe. Exista un maximum pentru rambursarea platii medicamentelor, ceea ce depaseste trebuie suportat de pacient. Initial, pe piata olandeza au intrat 11 companii private de asigurari medicale, in prezent ramanand active doar 4. Concurenta intre asiguratori este importanta si pe segmentul asigurarilor de baza, si pe cel al asigurarilor suplimentare (o raritate in UE). Ingrijirea primara este asigurata, in general, de medicii de familie, cu rol de filtru spre specialisti si spitalizare.

MAREA BRITANIE

Asigurarea medicala ii include pe toti rezidentii legali, asigurarile suplimentare nefiind frecvente. Sistemul privat este aproape absent, aproximativ 11% din populatie avand o asigurare privata. Serviciul National de Sanatate este finantat in special din impozitare generala (95%), restul realizandu-se din alte contributii. Serviciile primare sunt asigurate de medicii de familie care desfasoara activitati independente, avand rolul unui filtru de acces si fiind responsabili pentru circa 1.800 de membri din comunitatea locala. Spitalele primesc finantare bazata pe activitate si contracte. Listele de asteptare pentru accesul la asistenta medicala ajung insa si la 12 luni.

SPANIA

Sistemul, bazat pe impozitare, acopera 99,8% din populatie, inclusiv imigrantii. Accesul la sistemul de sanatate este gratuit, conform unui act din 1986. Medicii de familie, cu rol de filtru, se situeaza intre pacienti si sistemul de sanatate. Toti specialistii din spitale si unitatile de ambulatoriu sunt salariati. Posibilitatea contractarii unei asigurari de sanatate private exista, dar numarul celor care apeleaza la ea este limitat.

AUSTRIA

Sistemul este finantat in special din asigurarile sociale de sanatate, cu 45%. Anagajatii si angajatorii platesc, in mod egal, intre 7,1-9,1% din castiguri. Serviciile includ de la tratament medical la ergoterapie, reabilitare, tratamente spa sau concediu medical. Circa 19% din paturile de spital sunt detinute de institutiile de asigurari sociale, 16% de organizatiile private nonprofit si doar 6% sunt private sau non-profit. 2,4% din populatie nu este asigurata.

BELGIA

Asigurarile sociale de sanatate acopera servicii pentru 99% din populatie, acestea fiind finantate de contributiile angajatilor/ angajatorilor si de cele obligatorii ale celor care desfasoara activitati independente. Pacientii au dreptul sa-si aleaga furnizorii, spitalul, fondul de afectiuni. Pentru serviciile din spital, belgienii trebuie sa plateasca in functie de statutul de angajat, cel familial si de durata internarii. Sistemul de rambursare al platii medicamentelor promoveaza utilizarea genericelor. Comunitatile sunt responsabile pentru majoritatea serviciilor de preventie.

CEHIA

Sistemul este finantat in proportie de 80,5% din asigurari obligatorii, 10,2% din impozite si 8,3% din plati directe. Toate contributiile au un plafon. Fiecare individ isi poate alege fondul de asigurare, pe care-l poate schimba dupa un an. Nivelul beneficiilor este foarte ridicat, incluzand de la servicii de preventie la terapie spa. Furnizorii privati de ingrijire ambulatorie (95%) si spitalele publice (90% dintre paturi) lucreza pe baza de contract cu fondurile de asigurare de sanatate, care concureaza pentru membri. Au fost privatizate putine policlinici si spitale mici.

DANEMARCA

Asigurarea universala valabila pentru toti rezidentii este finantata din impozite. Numarul asigurarilor private pentru clinici private este in crestere pentru a scurta timpul de asteptare. Nu exista o lista a beneficiilor, specialistul fiind cel care considera tratamentul adecvat pentru finantarea de stat. Medicii de familie constituie poarta de intrare spre specialisti, pshihoterapeuti si spitale.

IRLANDA

Rezidentii sunt eligibili pentru orice fel de serviciu. Exista doua categorii de servicii, in functie de contributie. 75,2% din cheltuielile de sanatate sunt finantate din impozite. Medicii de familie desfasoara activitati independente si au rol de filtru. Spitalele publice voluntare sunt finantate in special de stat.

ITALIA

Acoperirea universala prin Serviciul National de Sanatate e finantata prin impozitare generala. Autoritatile locale asigura serviciile pentru pacienti sau platind alti furnizori. Desi exista acces universal la un pachet uniform de beneficii, exista diferente majore in ceea ce priveste ingrijirea medicala si cheltuielile, in functie de regiuni. Unitatile locale de sanatate controleaza si acrediteaza spitalele publice (61%) si pe cele private, nonprofit.

SUEDIA

Bazat predominant pe impozitare, sistemul de sanatate acopera intreaga populatie rezidenta. Cheltuielile publice sunt de circa 86% si sunt finantate, in principal, prin impozite regionale. Medicii de familie ghideaza pacientul catre serviciul de ingrijire adecvat din sistem. La nivel local, autoritatile ofera si finanteaza serviciile sociale de bunastare, gen ingrijirea copiilor, a persoanelor cu dizabilitati etc. In general, personalul este format din functionari publici. Majoritatea judetelor au raspunderi financiare descentralizate.

ELVETIA

Asigurarea de sanatate este obligatorie din 1996 si cuprinde un pachet de beneficii cu subventii pentru cei cu venituri mici. Fiecare rezident trebuie sa achizitioneze o asigurare de la una dintre cele 90 de companii existente. Din activitatile de asigurare obligatorii nu se pot obtine profituri si nu se pot refuza solicitanti. Sistemul de sanatate este finantat din diverse surse, cea mai mare contributie fiind de 38%, prin plati private. Pachetul standard include de la internari nelimitate in spitale la medicamente aprobate. Majoritatea regiunilor opereaza propriile spitale in baza bugetelor globale. Circa o treime din rezidenti primeste subventii.

(Sursa: Kaiser Permanente International si date OECD, 2010)

Comentarii

am si eu o intrebare:eu in acest moment nu mai lucrez ca nu am unde ,de la o virsta nu te mai angajeaza si e orasul mic,sotul lucreaza pe un salariu bunicel ptr zilele de azi dar pb e ca de unde platesc si asigurari private daca abia ne intretinem noi 2 cu un salariu?In alte tari se platesc asigurari private dar salariu e mare si sigur si ai de unde plati in plus acolo aia nu muncesc decit unde le convine lor ,deci au un loc de munca pe ales dar aici nu gasesti nimic,intii trebui creeate locuri de munca si patroni amendati ca ii tine pe bieti oameni fara angajare pe 6 milioane lei ,zii lumina si acolo te inbolnavesti mai repede in conditiile si stresul de aici.Asta nu se ia in calcul ???e usor sa zici plateste asigurari private dar multi oameni nu au de unde aia nu se intreaba legea sanatatii?As dori un raspuns daca se poate, va multumesc

Stai pe forumuri daca nu muncesti!

gogule,da-ti numele, nu te mai ascunde.vrem sa te cunoastem si noi!cum sa ramana asa un geniu ascuns umanitatii?

OK. Atunci sa nu platesti asigurarea si cand vei avea o problema de sanatate, ai nu ai bani, te descurci singur, fara sa poti sa ceri ajutor de finantare de la sistemul de asigurari! Cam ca in SUA. Daca nu ai banii necesari ... afara din spital. Tu o vrei.

Exact dna Cornelia. Singura solutie cu adevarat morala si realista este ca ca sistemul de sanatate sa fie privatizat in totalitate. Si aveti si optiunea socialista; puteti de exemplu sa va asociati liber cu cei care doresc un tip de plata sustinut de dvs, gasiti o companie care sa accepte acest lucru si gata. Esential este insa sa nu obligam prin lege pe nimeni sa plateasca pentru altii. Daca cineva doreste sa plateasca pentru X, Y o poate face benevol, dar nu vad niciun motiv legal si moral consistent prin care sa-i obligam pe toti sa plateasca. La fel si invatamantul. Nu doriti sa intrati la Universitate de stat, nu platiti taxe. Mi se pare normal cata vreme nu beneficiati de aceste servicii. Un individ poatefi obligat sa plateasca ceva doar daca doreste un set de servicii. Cred singurul lucru care trebuie sa ramana "public" este justitia si apararea nationala.

Moralitatea nu are de a face cu realitatea nici cu ceea ce
propuneti d-vs! Moralitatea laica cel putin in Europa,se bazeaza
pe cea crestina, unde a-ti ajuta aproapele re o cerinta de capatai.
Aveti si d-vs dreptate cu "egalitatea", normal ar fii ca plata sa se
faca diferentiat in functie de "obiceiurile" individului...
per exemplu un fumator sa plateasca o asigurare mai
mare de sanatate ca un nefumator, obiceiurile lui fiind factori
de risc.

Faptul ca platesti o asugurare, inseamna ca platesti si pentru alti, 99% din cazuri, draga IO. Problema e cum lasam acesti asiratori privati sa intre sin sistemul nostru de sanatate

Aici e o axioma, la care vad ca tu tii. accea ca sistemul european e prost si cel american bun, Mumai ca acolo in america asigurarea nu acopera tot, da in functie de cat platesti, Ca sa fiu mai explicit te poate lovi o boala pe care sa nu o poti trata pentru asigurarera ta nu acopera suficient.

Da, esti superficial ...

Si apropos dl IO, sistemul de urgenta poate fi privat? Adica

Dle in realitate totul e privat. Gandeste inainte sa emiti: de unde vin banii de la stat? De la cetateni. Cum fac bani cetateni? Contract de munca care inseamna efort personal. Repet este furt in toata regula sa obligi pe cineva sa chelutiasca proprii bani fara aviz personal. Vrei sa platesti taxe pentru altii? Foarte bine, fa-o, dar nu obliga pe altii sa plateasca daca nu doresc. E simplu.

Romanii mor de pe urma sistemului socialist care i-a adus la sapa de lemn si ia impins sa imigreze cu milioanele. V-a socializat Nastaste, Ilescu si restul de sunteti de rasul Europei. Va doresc asfixiere placuta in Romania socialista in care credeti sa existe capitalism.

si americanii de ce mor? bai @io, tu esti mai indoctrinat decat comunistii inainte de 1989! Nu aduci nici un argument, te dai mare bogatan, dar ti-am spus si mai sus, sa te fereasca Dumnezeu sa ai nevoie de 500.000 euro, atunci sa vad cat de guraliv o sa ... Apropo, ai masina? Cat alergi cu polita RCA/CASCO in mana pana iti recuperezi banii? Cat stai fara masina ca asiguratorul nu a platit factura? Crezi ca daca ai facut o operatie amarata de 3600 lei intr-o clinica privata si ai stat singur in camera cu tv (ca in concediu) ai devenit mai atractiv? Din contra, firmele private de asigurari s-ar putea sa-ti inchida usa in nas ca esti cam bolnavicios si le aduci pierderi si ei vor sa faca profit! Si daca gasesti pe cineva sa te asigure sigur vei plati o polita mult marita, cum platesc CASCO aia care au ceva accidente la activ. Eu zic sa mai studiezi putin problema, sa mai intrebi cum sta treaba cu asigurarile astea private , sa nu mai crezi in tot ce zboara .

de asta eu, unul, am plecat. sa ramana (numai) parazitii in romania, sa ajunga sa isi suga sangele intre ei, ca mereu or sa aiba nevoie sa calareasca pe altul ca sa le fie lor bine. fraier am fost ca am muncit cativa ani in romania, dar multumiti-va cu anii aia de munca. altii nu o sa mai pupati de pe urma mea.

esti [...] foarte rau, o data si o data karma se va intoarce impotriva ta, iar eu o sa stau si o sa rad :))

[Comentariu editat de redactia MedLive]

Ai dreptate. Salariile nete sunt foarte mici in Franta tocmai din cauza taxelelor de "solidaritate imense" ceea ce face ca un procent mic tine in carca procentul foarte si te mai si injura arabaul sau tiganul. Profesorii tinerii de licee o taie in masa in SUA,,. Canada etc. Si tocmani din cauza acestor taxe au plecat mii de firme in China. Cresteti taxele sa vedeti cum ramane Romania goala si fara imprumuturi. Cu Ponta la putere romanii vor ajunge la o a doua revolutie.

daca le va mai ramane vreun pic de energie. tare imi este ca au sa moara de foame datorita hranirii "stiintifice" (apud. academician doctor inginer) care li se va oferi: scoarta de copac si sobolani (la zilele festive).

Nu exista asemenea drepturi Asta este o inventie ideologica tipic socialista. In timp ce aveti dreptul sa bateti la usa unui medic, sunteti responsabil sa va platiti chelutiala. Eaxact asa cum daca doriti o sticla de vin trebuie sa platiti pretul daca cumparati o sticla de fanta. Dar sa va testez si pe dvs: imi trimiteti un cec de 10.000 de euro sa-mi platesc o datorie? Asa din solidaritate si dreptate pura. Si poate imi gasiti si un job tot din drepturi si solidaritate.

Bine, fie, cand vine vorba de sanatate, noi toti suntem socialisti si solidari (chiar si cu tine, cu toate ca pari cam bolnavicios, la cat timp petreci prin spitale). Daca tie iti place asa de mult sa platesti pentru sanatate, du-te frumos in SUA unde iti place asa de mult. Din pacate acolo nu te vom putea ajuta.

Si lasa ca nu se prabuseste Europa fara tine...

Vad ca tot o dai cu cei 10.000 de euro din solidaritate. Daca ai avea nevoie de bani pentru a supravietui, eu si restul platitorilor de taxe te tinem practic in viata prin intermediul sistemului de protectie sociala.

Si nu ma tot aburi cu socialismul tau si cu europa in faliment pentru ca in realitate tocmai capitalismul si societatea consumerista isi traiesc ultimii ani. Sunt un esec catastrofal al societatii umane.

"Fac ce vreau cu banii mei" - [...], tu nu ai bani destui incat atunci cand dai cu adevarat de greu sa iti permiti operatii, case, asigurari. Nu stii nimic despre nimic.

In spiritul "socialismului" [...], noi astia care gandim la fel nu avem nevoie de tine.

[Comentariu editat de Redactia MedLive]

Sanatatea este un drept al omului dupa cum spunea si Franklin Roosevelt, singurul presedinte american care a avut patru mandate si care a scos America din marea depresiune din anii 1929-1933:

"In zilele noastre anumite adevaruri economice au devenit acceptate ca axiomatice. Am aprobat, ca sa spun asa, a doua "Declaratie a Drepturilor" sub care o noua baza a securitatii si prosperitatii poate fi asigurata pentru toti cetatenii, indiferent de pozitia sociala rasa ori credinta. Printre acestea sunt:
- Dreptul la o ingrijire medicala adecvata si sansa de a obtine si de a te bucura de o stare buna a sanatatii.
- Dreptul la protectie adecvata fata de temerile economice cauzate de o virsta inaintata, de boli, accidente si somaj."

Sunt miscat de frivolitatea domnului "io", care se pare a se erija intr-un moderator al acestui articol.

Hai sa facem o analiza a tarilor in care sistemul privat este larg raspandit si implementat la nivelul populatiei, sa vedem care este salariul mediu de exemplu. Va spun eu, Irlanda (tara incadrata in PIGS) are un salariu mediu de 2.500 Euro (locul al doilea in UE) si un sistem de asigurare de sanatate privata bine pus la punct, Elvetia deja nu merita sa fie introdusa in discutie. Restul tarilor mai aproape de Romania ca si cultura sociala (ex Spania , Italia) nu au asigurari suplimentare.

Cred ca prin acest proiect de lege guvernul isi autodenunta incapacitatea de a gestiona situatia economica a tarii. De ce nu se retrag subventiile acordate marilor companii de stat (citeam recent ca se vor sterge datoriile CFr de peste 1 mld lei), de ce nu se actualizeaza contractele de distributie a energiei prin eliminarea capuselor de tip Energy Holding, care aproape tripleaza costul energiei electrice .... si multe alte "de ce" - uri la care nu caut raspuns pe acest forum.

Observ din pacate un spirit de turma foarte bine organizat, superficial, cu o baza argumentativa ce nu depaseste sfera argumentului de tipul 'ba p-a matii" sau "pentru o sticla de vin nu platesti?".

Hai sa ne gandim un pic si la oamenii care sunt la "marginea" societatii, oameni cu venituri care nu asigura nici macar limita subzistentei, si ma refer aici la batrani, oameni care au pensii ce nu depasesc 400 lei, care in schimb au muncit toata viata, si acum la batranete nu isi permit efectiv sa traiasca. Acesti oameni au pus bazele societatii in care noi traim azi, si cred eu ca merita sa aiba o batranete decenta.

Din pacate ne indreptam catre o societate cu puternice tente de extremism de dreapta (fascism), favorizata de indoctrinarea rapida a tinerilor cu un verb insuficient fundamentat, tabula rasa dpdv al educatiei civice si politice (in Romania de astazi nu mai exista coloratura politica sau partide care sa urmeze o doctrina) , cel mai frecvent aplicand eticheta "comunist" si fara a a avea capacitatea de a diferentia notiunile "social" si "socialist".

O societate in care un presedinte cu rol clar definit isi permite sa promoveze si sa retraga proiecte de lege, cand acesta este prerogativul EXCLUSIV al guvernului.

sari calul. una este sticla de fanta alta este un servici medical cand ti s-a perforat apendicul si risti sa mori sau sa faci septicemie. sau un control medical anual.
sticla de fanta este precum silicoanele la o tanara cu cupa naturala B de exemplu. adica are sani insa daca tiparul este D ea dezvolta complexe de inferioritate daca nu-si pune silicoane.
alta este situatia cu o femeie cu san amputat in urma unui cancer.
una este moftul alta este demnitatea.
una este fanta alta este viata insusi.

Prietene..iti sugerez sa urmaresti filmul Sicko si atat.

Prietene iti sugerez ca in loc sa te uiti la tot felul de documentare sa tii cont de ce doreste fiecare. daca esti indragostit de socialism, fa-o pe banii tai. Nimeni nu e responsabil sa-ti plateasca tie sampania sau documentarul. E curios insa ca niciunul dintre apostolii solidaritatii sociale (socialistii/comunistii) nu se inghesuie sa trimita un cec de 10.000 de dolari. Pierdem vremea Abuzurile imense din Romania sunt posibile exclusiv cata vreme exista un sistem public, iata starea sanatatii, universitatile publice care nu ajung in niciun top, Romgaz, etc, etc.

@io, vezi, cauta pe net, exita un film documentar cu sistemul de sanatate american , sistem CRITICAT de americani! Roaga-te sa nu te imbolnavesti si sa coste operatia vreo 300.000-500.000 ca atunci nici o firma de asigurari nu-ti plateste operatia/tratamentul decat daca ai avere de vreun 1 milion euro. Daca ai acesti bani nu vad de ce mai apari pe aceste forumuri, eu cred ca nu ai in buzunar in acest moment 1000 lei nici macar pe card-ul din portofel. De ce oare vorbesc toti fara sa cunoasca problema? Tipic romanesc! Sistemul de sanatate din USA este CEL MAI PROST SISTEM , lucru recunoscut de toata lumea, de ce nu luam noi exemplul Germaniei daca tot vrem sa copiem ceva?

"IO" este postac politic, polueaza toate forumurile sub diverse "nick"-uri, este obligatia lui de serviciu, nu merita sa-l bagati in seama.

Deci oricine nu este de acord cu ideile dvs socialiste este postac politic? Credeam ca asta e meseria preferata a socialistilor. Aveti vreo dovada ca as fi "postac politic"? Sau in stilul binecunoscut al demagogilor comunisti si socialisti din toata lumea aruncati invectvie? Nu ar fi mai simplu sa va imaginati ca ma intereseaza anumite subiecte ca pe orice individ dar pur si simplu nu gandesc ca dvs???

PS. Dupa logic dvs stramba si rea as putea sa va consider un postac politic socialist. In plus nici macar nu respectati regula de baza a "postarilor" care sunt desemnate tocmai pentru a dezbate pro si contra anumite idea. Dar oare de ce ma mir!?
Mult noroc.

@me: dar la eforyul PREVENTIV de a munci pentru ca dumneata sau copiii dumitale sa isi poata plati asigurarea medicala de 1 milion de dolari, te-ai gandit? bineinteles ca nu...

dumneata stai toata viata pe tanjala, razi de fraierul care munceste de se speteste si, apoi, cand te imbolnavesti, incepi sa urli ca "n-am! ajutati-ma! ce vin am eu ca... n-am?".

pai ai vina de a te fi lasat pe tanjala toata viata. si parintii dumitale, aceea ca s-au lasat pe tanjala in loc sa munceasca si pentru tine. si buncii. si asa mai departe.

pune mana si fa ceva, munceste, nu ne tine teorii despre vorbe. te imbeti cu cuvinte.

[...]. Ne cunoastem cumva? In ce baza emiti asemenea ineptii?

[Comentariu editat de Redactia MedLive]

Tu citesti macar stirile? Ai inteles ce se petrece in Grecia si de au ajuns acolo? E buna asta cu Europa falimentara si e doar inceputul. Ma refer la Europa socialista sau de stat cum vrei sa-i spui. Ai privata o duce bine pt ca munceste.

Eu cred ca tu nu citesti stirile. In momentul de fata Germania are o economie
cam peste toate tarile din Europa, poate chiar si peste America. Adica aceasta
Germanie cu sistemul ei "socialist" de sanatate. Ce parere ai de asta?
Eu nu cred ca tu te-ai gandit vreodata in ce situatii poti ajunge cu gandirea asta.
Sa-ti dau un exemplu: te imbolnavesti, fara vointa ta, de o boala grava. Ai nevoie
de tratamente extrem de scumpe care nici in 10 vieti nu ti le-ai putea permite dar cu ele ai sanse la vindecare. Ce faci? Te impaci cu ideea ca nu ai bani sa traiesti?

Am nevoie de 10.000 de euro. Imi trimiteti un cec din solidaritate?

da, iti trimit eu.spune-mi numele si contul bancar.

Gino, salut comentariul sunt exact pe aceeasi lungime de unda. Indiferent de adeptii socialisti ai solidaritati adica a traitului pe banii altora fara macar sa sp se spuna merci Europa a ajuns la faliment in domeniul public. In plus se anunta criza pensiilor publice. praf se face tot sistemul solidartii lui peste.

Este foarte simplu dna Cornelia: sunteti direct reponsabilia de santatea dvs. Eu sau altcineva nu am niciun motiv sa va acopar cheltuielile. Daca aveti un accident va priveste. Luati masuri dinainte, va cumparati o asigurare de sanatate care sa va acopere si basta. In felul asta o sa-mi spuneti sa va platesc si chiria ca de, ce sa-i faci daca nu ai bani, doar nu o sa stai la soasea? Nu? Ba da. Fiecare individ este direct responsabil de cheltuielile pe care la face. Daca aveti o problem de sanatate trebuie dvs sa platiti pentru ea, nu un necunoscut care nu va datoreaza nimic si pentru care nu ati facut niciodata nimic. Pentru mine sistemul din Germania, Franta etc in general sistemele socialiste de sanatate sunt pure crime financiare si vedem bine in ce hal este Europa in acest moment. Va trebui sa invatati sa traiti in functie de ce va permiteti si de reala valoare.

io. de ce nu pleci tu din tara, sa-i faci pe plac iubitului tau ,Basescu?

Gicule sau IO...cine esti...nu stiu, dar nu traiesti pe lumea asta.
exemplele date de tine sunt puerile.daca tu crezi ca iti vei putea manca ciolanul fericit in fata a o suta de oameni care mor de foame te inseli. ramai si fara ciolan si calcat in picioare, chiar daca nu e corect si moral. asta e natura vietii pe pamant si probabil in tot universul. nu te astepta sa fie totul moral si logic. iti sugerez o vizita in haiti sau in alta zona unde crezi ca asigurat si vaccinat si cu cardul in buzunar te vei simti fericit razand ca prostu de cei care mor in fata ta de foame,sa experimentezi pe propria piele statutul de smecher. daca nu ar exista conceptul de social si de solidaritate probabil ca nimeni nu ti-ar fi facut tie sau parintilor tai vaccinurile copilariiei...pe care nu le-ai platit cu siguranta din buzunarul tau de smecher asigurat. in conditiile alea sansa ca tu sa ajungi la varta de 10 ani era mai mica de 10 %. acum poti crede ca e bine ca ai ajuns pe aici sa iti dai cu parerea dar incearca sa gandesti si sa constientizezi si contextul social in care te balacesti. tarile care o duc bine in uropa sunt tarile nordice, olanda, franta, germania, tari pentru crare ideea ca toata lumea indiferent de cat de prost sau sarac e sa aiba un minim de sanse, afost intodeauna imbratisata de populatie. cie care sunt ca tine, adeptii imperialismului tarziu si capitalismului absolot sar direct dim lamborghini la cantina de ajutor pentru saraci de la intersectia stazi 45xx cu 66yy din ny. si de acolo se vor bucura de scurta viata ce le-a mai ramas in tara tuturor posibilitatilor.

"adeptii imperislismului si capitalismului". Hilarule draga plesnesti de ura si frustrare. Ce sa-ti fac? iti citesc replica [...] si ma gandesc si ma ca esti unul dintre [...] cei ajunsi in America de vreme ce te referir la America. A nu obliga pe altul sa platesca pentru altii nu are nimic capitalist si nimic imperialist. Singurul imperialism este al comunistilor ca tine care si-au ratat existenta si cauta un loc sa amane inevitabilul. La fel ca una dintre [...] socialistele de pe blog faci afirmatii atat despre mine cat si despre America fara nicio baza mai ales ca ai parasit Romania de bine ce o ducei, nu?. Uite ce e: aveti doua solutii mar si late:
1. gasitit o solutie ca fiecare sa plateasca pentru ce consuma
2. nu gasiti o solutie continuati cu actualul sistem unde platiti la greu dar mai dat isi spaga ca altfel nu se uita medicul la voi. Sunteti hilari voi romanii fie ca traiti in tara, fie peste hotare.

Bafta.

[Comentariu editat de Redactia MedLive]

Atata timp cat doctorii se comporta execrabil in spitate si tocmai categoriile sociale care genereaza cele mai mari costuri in sistemul sanitar nu cotizeaza pe masura consumului este evident ca sistemul trebuie modificat! Cine plateste beneficiaza cine nu NU.

ok, pai urmand aceeasi (i)logica sa desfiintam si politia si armata. Ne cumparam fiecare arme si ne intoarcem la legea junglei. La ce sa ne mai trebuiasca politist sa investigheze cine ne-a furat masina. Ne-o cautam singur.
Apoi ne organizam in bande si facem cu schimbul paza in jurul blocului.
Dvs ati auzit vreodata de solidaritate? daca tie ti se pare firesc sa fi lasat sa mori in fata spitalului pentru ca nu ai bani de operatie atunci ai o problema.
Si de unde pana unde ideea ca sistemul medical din Europa e in faliment din cauza aceasta? Orice sistem care e in faliment sau care e in criza e asa din cauza reglementarilor laxe care permit deturnarea banilor in alte directii (buzunare). Eu am trait in Danemarca si vreau sa spun ca sistemul asta socialist pe care il blamezi atat functioneaza perfect.

Gresesti. Tu ai impresia ca un francez care lucreaza la Mc Donalds in Paris si castiga 1100 de euro pe luna, traieste mai bine ca tine in Romania. Uiti ca in Paris chiria la un apartament cu doua camere incepe de pe la 1200 de euro, ca transportul, telefonul si cheltuielile cu mancarea te costa vreo 300-400 de euro. Dar nu ai nevoie de apartament singura, poti imparti apartamentul cu niste straini(se numeste colocatie), nu trebuie nici sa vorbesti la telefon si poti manca ceapa cu paine in fiecare zi... sa te vad facand asta in Romania.

Tu ai impresia ca europenii din vest traiesc cu salariul lor si au cheltuielile din Romania? habar nu ai pe ce lume traiesti.

Noi luam ca exemplu sistemul american pentru ca basescu mai da un tun de cateva miliarde de euro. Omul asta a inceput prin vanzarea flotei dupa care si-a batut joc de tara asta cum nu au facut-o nici rusii, fanariotii sau maghiarii. Sa-ti distrugi intentionat sistemul de sanatate de stat, pentru a face loc marilor companii, sa pui pret pe viata unui om ca in America, este ceva incredibil. Ganditi-va la urmatorul scenariu: descoperi ca copilul tau de un an, doi, sapte, nu conteaza, sufera de o boala grava si trebuie operat. Daca asigurarea ta nu acopera asa ceva copilul tau o sa moara pentru ca nu-ti permiti sa-i cumperi viata. Asta se intampla in America si in curand se va intampla si in Romania. Traiesc de 11 ani in Germania si Danemarca. De ce nu urmam exemplul acestor tari? Se poate si in Romania daca s-ar fura mai putin din contributiile la sanatate si daca am pune accentul pe prevenire si sa avem mai putine cazuri care trebuie tratate. Romania mai trebuie sa reziste anul acesta si, dupa ce o sa scape de mafia PDL/UDMR/UNPR, sa repare tot ce a fost distrus in ultimii 10 ani. Mafiotii astia le-au luat la rand: educatie, transport, acum vor sa dea lovitura finala sanatatii, dupa ce au facut tot posibilul sa o ingenuncheze. Nici nu ne putem imagini cati bani sunt in joc.

Domnilor, este cutremurator cum se discuta cu o usurinta criminala modificari ale legislatiei in domeniul sanatatii. Foarte bine ca facem comparatii cu sistemele din alte tari dar daca va uitati la costurile cu sistemele de sanatate, toate, sau aproape toate, sunt in deficit. Si la americani si la britanici si la olandezi si la nemti si la francezi. NU exista un model de urmat. Si atunci, intrebarea este: CE sistem introducem in Ro? Exista calcule de impact, instrumente de recurs in cazul in care ceva nu merge? NUUUUUU. Se stie cat v-a costa pachetul de baza? NUUUUUUU Dar ce se stie? Doar ca e 80% din cea veche, dar sa privatizam spitalele. Doar asa ca dobitocii? Cui le dam? unor firme straine? Pe banii nostri? Sau unor firme romanesti selectate. Daca sunt straini sa investeasca sa-si faca propriile spitale. Si sa taxeze la nivelul pietei, cui are bani si vrea. Daca sunt romani atunci nu prea cred ca au experienta suficienta ca sa asigure asistenta corespunzatoare si cu atat mai putin ar trebui sa aiba acces la banii publici. Sa-si riste banii investindu-i mai intai, sa-si dovedeasca capacitatea fiind profitabili si apoi sa vrea sa ajunga la banii publici. Iar daca vrem sa privatizam asigurarile cui le dam? Firmelor straine, ca sa patim ca si cu bancile acum? sa ne ducem sa ne rugam pentru propria sanatate la Viena sau aiurea? de ce ar face strainii asigurari in ro ieftine? ca sa-si scada profiturile? Sau ar creste pretul in ro, ca deh romanii sunt prosti< ca sa poata oferi asigurari la ei acasa? Despre ce vorbim? Despre sanatatea noastra pe banii nostri?
Mai mult, exista in Ro consumatorii de servicii private? Da, patura bogata. Dar marea masa are banii necesari? La 200-250 euro salariu minim? si doar vreo 400 mediu?
Oricum o dam introducerea sistemului de sanatate privat a inceput de mult. Acum se vrea mutarea banilor publici catre sectorul privat. Dintr-o data, fara evaluarea impactului, fara sa stim exact detaliile. si mai ales fara "cretinele" si "aberantele" INSTRUCTIUNI de APLICARE care in Romania asta retardata, se fac intotdeauna DUPA adoptarea legii si de multe ori blocheaza aplicarea legii sau schimba complet sensul ei.
Pe scurt: fara studii de impact, fara experienta in a introduce astfel de sisteme si fara a avea o piata matura pentru asa ceva, lansarea in acest fel a dezbaterilor se dovedeste o operatiune RATATA in mod spectaculos chiar de presedinte. Mai mult aceasta lege pare un aventurism de cea mai proasta factura. Un aventurism care poate avea consecinte criminale. O fi ea comisie prezidentiala dar din punct de vedere al responsabilitatii lansarea in dezbatere a unei legi fara detaliile din spate si fara evaluarea impactului denota o infioratoare lipsa de profesionalism, o descalificare rusinoasa. Exista barem o singura prevedere care sa ia in calcul si masuri feed-back si de corectare. Ori nu pot sa fie pentru ca nu se stie ce se v-a intampla?

blurryhead are dreptate...
Dupa ce au desfiintat spitale fara niciun criteriu clar acesti diletanti slugi ale lui Jeffry Franks vor sa distruga si sistemul de sanatate...
-multe fabrici si uzine au fost desfiintate si cumparate pe 1 leu doar pentru terenul de sub ele...
-Petromul a fost privatizat pe criteriul valizei(vezi Arpechim pe care acum statul roman doreste sa-l recumpere de la cei carora la vandut-asta da afacere)
-bogatiile subsolului tarii au fost date "mocca" doar pentru redevente de 4%...
-Bechtel a reusit sa construiasca in Romania 40 Km de autostrada la pret de 400 Km
-Aurul de la Rosia Montana se doreste a fi cumparat doar pentru redevente de 4% pentru a lasa statului roman in administrare cel mai mare lac de cianuri din Europa lasat la o parte distrugerea unora dintre cele mai vechi vestigii arheologice romane din Europa...
-ACEASTA LEGE a asigurararilor de sanatate este esecul statului roman in fata coruptiei,ipocriziei si lipsei de hotarare in aplicarea legii in mod egal ,fara discriminare sociala pentru toti cetatenii tarii...
-sa reinvie Tudor Vladimirescu,Nicolae Balcescu,Avram Iancu...etc. pentru a scoate acesta tara din miinile acestor vanzatori de neam...

Sti care este treaba....eu nu vreau sa platesc servicii medicale pentru tigani care se bat intre ei si sunt cu sutele in fiecare zi pe la urgenta...si nu platesc nimic...
nici pentru cei care sunt betivi...sau alti care fumeaza 3 pachete de tigari pe zi...
si nici pe cei care statul sau patroni inconstienti ..ai pun sa lucreze in locuri toxice
si se inbonavesc....eu prefer servici private si ca asigurare si ca interventie...
era sa-i uit pe cei care conduc iresponsabil gen Lucescu senior...si alti care merg cu 200 km/ora cu masina ....de ce trebuie restul oamenilor sa platesca pentru ei....cu toate ca am asigurare de sanatate anul trecut m-am operat la
privat ....nu stau sa vad la stat cind are timp doctorul...daca este pat liber...si
asa mai departe....in 2001 cu apenticita am stat 2 ore pina m-a internat pe
culoar la urgenta si asta dupa ce am cotizat....cind am decartat mai mult m-a bagat in camera de 4 paturi cu aer conditionat ...dar aia aveau niste boli grave de am avut cosmaruri luni de zile...ceilanti din camera....unul urla de durere altul facea caca pe el...altul tusea incontinuu....parca eram in iad....cind am fost in 2011 la privat cu operatie la bila parca eram in concediu eu am cerut sa mai stau o zi chiar daca am platit...era ca la hotel am stat singur in camera...
iar servicii-le ireprosabile si curatenie luna...3600 ron am platit in toatal operatie ...analize...spitalizare...am stat 52 ore si am avut si loc de parcare...
asistentele erau top modele...faceti sport...mincati si beti moderat...

nu mai plti.Pleaca din tara, vorba iubitului tau baasesscu

@Gino, acest tip de intamplare se poate regasi si pe bani multi, pe asigurare privata. Uite ce povesteste romanca noastra ca a patit recent in SUAunde plateste 1100 dolari lunar asiguare privata:
http://dealulmelcilor.com/2012/01/memoriile-unei-asigurate-intr-un-siste...
"anul 2012, ianuarie. Intamplare fierbinte. Debut de criza cu dureri abdominale puternice. Cand stii ca inauntru e un copil, pui durerea in legatura cu asta si suni specialistul. Care specialist nu are ce risc sa-si asume la telefon si te trimite la urgente. Adica ma trimite. Am stat acolo 5 ore. 80% din timpul asta absolut degeaba, asteptand ca cineva sa-si faca timp de mine sau sa vina de acasa specialistul in sonografie, sa vada daca nu cumva e o extrauterina. Eu baltind la propriu in sange, muscandu-mi mainile de durere si intrebandu-ma ce mama naibii au de gand. Si cum de aceeasi mama a naibii se intampla asta intr-o institutie privata de sanatate cu aparente perfecte: elicopter parcat in fata la urgente (cel din imagine e chiar al lor), parcari enorme luminate noaptea a giorno, interioare de hotel de lux, holuri largi cu zone de asteptare cu mobilier fancy, wireless peste tot, bla, bla, bla, americanisme. Era aglomerat si personalul medical nu mai stia unde sa se imparta. Doar isi cereau toti scuze cand veneau sa-mi spuna ca mai dureaza. Nu veneau singuri, ii chemam eu, apasand pe un buton rosu pe care mi-l lasasera la indemana. Penibil si pentru ei si intelegeam.

Intre timp am pierdut copilul. Ei nu au stiut cand si cum, eu da. Ei doar au constatat ca nu mai era la locul lui cand a sosit intr-un final specialistul de la sonograf. La un moment dat, m-am ridicat pur si simplu de pe pat, m-am imbracat si am vrut sa plec. Urgenta sau nu, muream oricum si cu ei acolo. M-a oprit o receptionera, spunandu-mi ca va veni cineva imediat, dupa ce termina de cusut mana zdrelita a cuiva abia sosit la urgenta. Tare imaginea, m-a facut sa astept. A fost un imediat de alta jumatate de ora. La plecare, alte scuze primite, asortate cu garnitura cum ca “Imi imaginez cat a fost de frustranta asteptarea.” Fusese frustranta, intr-adevar. Si nu, nu avea cum sa-si imagineze asta la rece. Fusese frustranta si incredibila. Am raspuns spunand ca inteleg ca nu e vina personalului si ca e chestie de politica a spitalului, care vrea sa faca bani multi platind oameni cat mai putini. Probabil ca in nota de plata serviciile vor aparea mult mai profesioniste."

Citeste, este incredibil!!!

stii ceva? intr-o zi o sa fi somer... si nu o sa mai ai bani sa iti platesti reteta.... la privat... care, culmea, tot el te-a dat afara in 90% din cazuri din cauza profitului...
intr-o tara cu salar minim de 700 de ron un diabetic ar muri in 3 saptamani...

salut,
ce faceai daca in loc de 3600 ron costa 100.000 euro? tot la privat te duceai?

Europa e in faliment? Asta e buna :))

Pagini

Articole similare

Un studiu realizat in 2012 de firma de cercetare de piata Unlock Market Research impreuna cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a aratat ca 87% dintre adulti folosesc automedicatia. Dintre acestia, cei mai multi adulti aleg sa se trateze fara a cere sfatul specialistului de raceala - 41% si durere de cap - 31...
In ultimii ani, piata de bauturi energizante a explodat si tot mai multe persoane le consuma pentru a studia noaptea sau pentru a avea mai multa energie in timpul zilei. "Cum aceste bauturi energizante contin cofeina si taurina, au aparut intrebari legate de efectele adverse asupra inimii. In timp ce cafeina creste tensiunea arteriala, studiile...
Chiar daca ati facut deja trecerea la uleiul de nuca de cocos in bucatarie, este posibil sa nu stiti de multiplele utilizari benefice ale acestuia. Acest ingredient poate fi folosit ca demachiant sau ca produs pentru hidratarea pielii. Cum puteti incorpora uleiul de nuca de cocos in viata de zi cu zi si care sunt beneficiile acestuia? Masca de...
Gradinaritul, sursa de sanatate / Foto: Photoxpress Multi gradinari isi vad hobby-ul ca pe un antidot perfect pentru ce se intampla in lumea inconjuratoare, un mod prin care pot sa recupereze o parte din lucrurile pe care le-au pierdut in graba si agitatia vietii de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Experienta senzoriala...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Granada au patentat un tratament pentru acnee, care se bazeaza pe substante complet naturale si este mult mai eficienta decat formulele artificiale, deoarece nu creeaza rezistenta la bacterii si nu are efecte secundare. Formula, dezvoltata in cadrul Departamentului de Microbiologie, este aplicata direct...