Publicat la: 
2/09/2019

Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie.

”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de cord. Cu atat mai mare este riscul daca este vorba despre sangerari de origine gastrointestinala, pulmonara sau genitourinara, fara un motiv evident. Prognosticul cancerului se poate imbunatati substantial daca este detectat cat mai repede”, declara Isabel Munoz Pousa, autorul principal al studiului.

In urma externarii, dupa un sindrom coronarian acut (atac de cord sau angina instabila), pacientii sunt tratati, in mod normal, cu terapie antiplachetara pentru inca un an. Acest tratament previne formarea cheagurilor de sange, dar creste riscul hemoragiilor. Aceste hemoragii pot avea consecinte negative, astfel ca oamenii de stiinta au studiat posibila legatura cu cancerul.

Specialistii au analizat retrospectiv inregistrarile spitalului, fiind inclusi 3644 de pacienti diagnosticati cu sindrom coronarian acut, externati cu terapie duala antiplachetara. Pacientii au fost monitorizati, in medie, timp de 56,2 de luni, fiind urmarite hemoragiile si cancerul.

Hemoragiile au aparut la 1215 de pacienti, adica 33%, in timpul monitorizarii. 227 de pacienti, adica 6%, au dezvoltat cancer. Dupa ce au fost luati in considerare factorii care influenteaza hemoragiile si cancerul, hemoragia, in primele sase luni de la un atac de cord, a fost asociata cu un risc de trei ori mai mare de cancer.

Perioada medie, de la hemoragie pana la aparitia cancerului, a fost de 4,6 luni. Asocierea cu cancerul a crescut pe masura ce hemoragiile au devenit tot mai severe.

Hemoragiile spontane, fara o cauza aparenta, au fost asociate cu un risc de patru ori mai mare de cancer. Totusi, nu au existat asocieri intre cancer si sangerarile cauzate de leziuni.

In privinta localizarii, sangele din materiile fecale a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de cancer, in timp ce sangele din tuse sau din urina a fost asociat cu un risc de opt ori mai mare.

Riscul cancerului a persistat indiferent daca pacientii mai erau sub terapie duala antiplachetara sau nu.

”Majoritatea hemoragiilor interne din cadrul studiului au fost usoare. Cele mai puternice asocieri cu cancerul au fost cand au aparut hemoragii mai severe, din cauze necunoscute, care au necesitat interventii chirurgicale, precum sangerarea digestiva, care necesita tratament endoscopic. Am observat ca exista o incidenta mai mare de cancer in primele sase luni de la externare, indiferent daca pacientii au urmat terapia antiplachetara sau nu. O posibila explicatie este existenta unei leziuni preexistente intr-un organ, care, din cauza medicamentelor antiplachetare sau stresului, declanseaza cancerul. Aceasta ipoteza trebuie testata, iar pacientii trebuie sa se asigura ca urmeaza terapia corect, exact asa cum a fost prescrisa, pentru a evita un alt atac de cord”, concluzioneaza Pousa.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Tatu-Chitoiu Alexandrina,Medic Primar Cardiologie
Medic Primar...
Vaduva Liliana,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...
Medicii cunosc de mult timp efectele benefice ale aspirinei, care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Specialistii sunt insa reticenti sa recomande folosirea pe scara larga a aspirinei in scopuri de preventie din cauza efectelor sale adverse, precum riscul de hemoragie interna. "Indrumarile...
Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost corelate...
Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului...
Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu, ca chimioterapia poate provoca amenoree acuta, care declanseaza menopauza precoce la femeile tinere diagnosticate cu cancer pulmonar, anunta eurekalert.org. Este primul studiu care a monitorizat cazurile de amenoree inregistrate la femeile sub 50 de ani, fiind publicat ”Menopause”, revista Societatii...