Publicat la: 
2/09/2019

Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie.

”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de cord. Cu atat mai mare este riscul daca este vorba despre sangerari de origine gastrointestinala, pulmonara sau genitourinara, fara un motiv evident. Prognosticul cancerului se poate imbunatati substantial daca este detectat cat mai repede”, declara Isabel Munoz Pousa, autorul principal al studiului.

In urma externarii, dupa un sindrom coronarian acut (atac de cord sau angina instabila), pacientii sunt tratati, in mod normal, cu terapie antiplachetara pentru inca un an. Acest tratament previne formarea cheagurilor de sange, dar creste riscul hemoragiilor. Aceste hemoragii pot avea consecinte negative, astfel ca oamenii de stiinta au studiat posibila legatura cu cancerul.

Specialistii au analizat retrospectiv inregistrarile spitalului, fiind inclusi 3644 de pacienti diagnosticati cu sindrom coronarian acut, externati cu terapie duala antiplachetara. Pacientii au fost monitorizati, in medie, timp de 56,2 de luni, fiind urmarite hemoragiile si cancerul.

Hemoragiile au aparut la 1215 de pacienti, adica 33%, in timpul monitorizarii. 227 de pacienti, adica 6%, au dezvoltat cancer. Dupa ce au fost luati in considerare factorii care influenteaza hemoragiile si cancerul, hemoragia, in primele sase luni de la un atac de cord, a fost asociata cu un risc de trei ori mai mare de cancer.

Perioada medie, de la hemoragie pana la aparitia cancerului, a fost de 4,6 luni. Asocierea cu cancerul a crescut pe masura ce hemoragiile au devenit tot mai severe.

Hemoragiile spontane, fara o cauza aparenta, au fost asociate cu un risc de patru ori mai mare de cancer. Totusi, nu au existat asocieri intre cancer si sangerarile cauzate de leziuni.

In privinta localizarii, sangele din materiile fecale a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de cancer, in timp ce sangele din tuse sau din urina a fost asociat cu un risc de opt ori mai mare.

Riscul cancerului a persistat indiferent daca pacientii mai erau sub terapie duala antiplachetara sau nu.

”Majoritatea hemoragiilor interne din cadrul studiului au fost usoare. Cele mai puternice asocieri cu cancerul au fost cand au aparut hemoragii mai severe, din cauze necunoscute, care au necesitat interventii chirurgicale, precum sangerarea digestiva, care necesita tratament endoscopic. Am observat ca exista o incidenta mai mare de cancer in primele sase luni de la externare, indiferent daca pacientii au urmat terapia antiplachetara sau nu. O posibila explicatie este existenta unei leziuni preexistente intr-un organ, care, din cauza medicamentelor antiplachetare sau stresului, declanseaza cancerul. Aceasta ipoteza trebuie testata, iar pacientii trebuie sa se asigura ca urmeaza terapia corect, exact asa cum a fost prescrisa, pentru a evita un alt atac de cord”, concluzioneaza Pousa.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar...
Petre Mirela-Ruxandra,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org. Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in...
Societatea moderna a inventat cancerul / Foto: sxc.hu Cancerul, boala care in zilele noastre ucide peste sapte milioane de oameni anual in intreaga lume, era o boala aproape necunoscuta in antichitate. Cercetarea mumiilor a dezvaluit ca, pana recent in istorie, aparitia tumorilor era un fenomen extrem de rar. "Absenta aproape totala a tumorilor...
Nicolae Ghinea, cercetator INSERM / Foto: Captura TF1 Un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer a fost recent descoperit de o echipa de cercetatori de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franta. Descoperirea va contribui la o diagnosticare mai rapida a maladiei, dar si la...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: Medlive.ro In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul...
Oncologul, chirurgul, psihologul si specialistul in reconstructia sanului sunt membrii acelei echipe terapeutice care poate trata fiecare aspect si stadiu al cancerului de san, una dintre cele mai dure boli ale modernitatii. O astfel de echipa terapeutica, formata din: oncologul Georgeta Vremes, psihologul Catalina Dumitrescu si chirurgul...