Publicat la: 
2/09/2019

Hemoragiile, in primele sase luni de la externarea din spital, in urma unui atac de cord, sunt asociate cu un diagnostic ulterior de cancer, potrivit Congresului Mondial de Cardiologie.

”Rezultatele noastre sugereaza ca pacientii ar trebui sa solicite ajutor medical specializat daca se confrunta cu hemoragii dupa ce au trecut printr-un atac de cord. Cu atat mai mare este riscul daca este vorba despre sangerari de origine gastrointestinala, pulmonara sau genitourinara, fara un motiv evident. Prognosticul cancerului se poate imbunatati substantial daca este detectat cat mai repede”, declara Isabel Munoz Pousa, autorul principal al studiului.

In urma externarii, dupa un sindrom coronarian acut (atac de cord sau angina instabila), pacientii sunt tratati, in mod normal, cu terapie antiplachetara pentru inca un an. Acest tratament previne formarea cheagurilor de sange, dar creste riscul hemoragiilor. Aceste hemoragii pot avea consecinte negative, astfel ca oamenii de stiinta au studiat posibila legatura cu cancerul.

Specialistii au analizat retrospectiv inregistrarile spitalului, fiind inclusi 3644 de pacienti diagnosticati cu sindrom coronarian acut, externati cu terapie duala antiplachetara. Pacientii au fost monitorizati, in medie, timp de 56,2 de luni, fiind urmarite hemoragiile si cancerul.

Hemoragiile au aparut la 1215 de pacienti, adica 33%, in timpul monitorizarii. 227 de pacienti, adica 6%, au dezvoltat cancer. Dupa ce au fost luati in considerare factorii care influenteaza hemoragiile si cancerul, hemoragia, in primele sase luni de la un atac de cord, a fost asociata cu un risc de trei ori mai mare de cancer.

Perioada medie, de la hemoragie pana la aparitia cancerului, a fost de 4,6 luni. Asocierea cu cancerul a crescut pe masura ce hemoragiile au devenit tot mai severe.

Hemoragiile spontane, fara o cauza aparenta, au fost asociate cu un risc de patru ori mai mare de cancer. Totusi, nu au existat asocieri intre cancer si sangerarile cauzate de leziuni.

In privinta localizarii, sangele din materiile fecale a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de cancer, in timp ce sangele din tuse sau din urina a fost asociat cu un risc de opt ori mai mare.

Riscul cancerului a persistat indiferent daca pacientii mai erau sub terapie duala antiplachetara sau nu.

”Majoritatea hemoragiilor interne din cadrul studiului au fost usoare. Cele mai puternice asocieri cu cancerul au fost cand au aparut hemoragii mai severe, din cauze necunoscute, care au necesitat interventii chirurgicale, precum sangerarea digestiva, care necesita tratament endoscopic. Am observat ca exista o incidenta mai mare de cancer in primele sase luni de la externare, indiferent daca pacientii au urmat terapia antiplachetara sau nu. O posibila explicatie este existenta unei leziuni preexistente intr-un organ, care, din cauza medicamentelor antiplachetare sau stresului, declanseaza cancerul. Aceasta ipoteza trebuie testata, iar pacientii trebuie sa se asigura ca urmeaza terapia corect, exact asa cum a fost prescrisa, pentru a evita un alt atac de cord”, concluzioneaza Pousa.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Abedini Alireza,Medic Primar
Medic Primar
Demontare Holter Ploiesti
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Spitalul din Montreal au demonstrat, printr-un nou studiu, ca lobectomia toracoscopica, adica chirurgia toracoscopica asistata video (VATS), combinata cu etansarea arterei pulmonare utilizand un dispozitiv cu ultrasunete de energie, reduce riscul de sangerare postoperatorie, complicatiile si durerea. In fiecare zi, 78 de...
Beta-blocantele, un tip de medicamente accesibile la scara larga si utilizate pentru prevenirea atacurilor de inima si pentru scaderea tensiunii arteriale pot ajuta pacientii ce sufera de melanom sa traiasca mai mult, potrivit unui nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Pacientii cu melanom...
Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
O zi din viata unui ipohondru / Foto: PhotoXpress "Nu stiu sigur daca as putea fi catalogata din punct de vedere clinic ca ipohondru, dar cred ca am multe simptome. Modul in care acest lucru imi influenteaza viata nu e dramatic, totusi ma face sa ma simt neobisnuit". Cristina, 24 de ani, a povestit pentru MedLive.ro modul in care ipohondria ii...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...