MEDICINA GENERALA

09 Ianuarie 2019

Herpesul devine periculos cand sistemul imunitar este slabit

herpes

Herpesul, sau cytomegalovirusul, este foarte raspandit si ramane in organism pentru tot restul vietii dupa infectare. In cazul persoanelor sanatoase, virusul este tinut sub control, dar devine periculos pentru cei care au sistemul imunitar slabit si pentru femeile insarcinate. Oamenii de stiinta de la ”Helmholtz Zentrum Munchen” au dezvoltat o noua metoda prin care pot detecta cu precizie infectiile virale, folosind raspunsuri imune. Aceasta metoda ar putea ajuta la identificarea timpurie a sistemului imunitar slabit, iar transplanturile ar deveni mai sigure pe viitor, potrivit eurekalert.org.

Herpesul este foarte raspandit la nivel global, majoritatea adultilor fiind purtatori. Dupa infectie, virusul ramane in organism pe tot parcursul vietii, iar de cele mai multe ori ramane neobservat. Cu toate acestea, cand sistemul imunitar este slabit, cum ar fi dupa un transplant, sau cand un copil nenascut se infecteaza in timpul sarcinii, virusul poate provoca leziuni mai multor organe si sistemului nervos. Prin urmare, este important sa se determine daca exista un raspuns imun adecvat impotriva virusului pentru prevenirea unor astfel de probleme.

Doctorul Andreas Moosmann a condus grupul de cercetare, fiind specializat in studierea raspunsurilor imune la virusi.

”In cazul oamenilor sanatosi, replicarea herpesului este limitata de celulele T. Miliarde de celule T diferite patrund in corpul nostru. Fiecare celula are propriul senzor, care actioneaza ca un receptor de celule T si care este capabil sa identifice doar o mica parte a unui patogen specific. De indata ce senzorul este activat, celula T se transforma intr-o celula ucigasa. Celula infectata este ulterior ucisa, iar virusii pe care i-a continut nu se mai pot replica. Doar analizand celulele T specifice din sange, acum putem spune cu exactitate daca exista un virus. Pana acum, era complicat deoarece tehnicile erau foarte complexe. Erau necesare teste separate pentru fiecare tip de celula T si pentru fiecare specificitate particulara”, explica Moosmann.

Un singur test pentru mai multe tipuri de virusi

Pentru a identifica mai rapid si mai precis virusii, echipa de specialisti a elaborat o metoda care permite analiza a milioane de celule T cu un singur test.

”Folosim secventa de acid ribonucleic din probele de sange, cu care identificam tipurile existente de receptori ai celulelor T care sunt specifici pentru diferite parti ale CMV”, spune Moosmann.

Folosind aceasta tehnica, specialistii au reusit sa identifice 1052 CMV (receptori specifici ai celulelor T) in opt purtatori de virusi sanatosi. In al doilea grup, format din 352 de donatori, oamenii de stiinta au analizat aceste secvente, iar astfel au putut sa prezica cu foarte mare precizie donatorii infectati.

Rezultatele vor fi folosite pentru a stabili o baza de date a receptorilor de celule T specifici virusului. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta metoda poate fi folosita si pentru alti virusi.

”Aceasta metoda de diagnosticare va furniza mai multe informatii la un cost mai mic, fiind foarte utila pentru medici in viitor. Acum putem dezvolta un test care sa determine statutul imunitar pentru diferiti virusi intr-un singur pas”, spune Xiaoling Liang, biolog.

De exemplu, testul poate fi utilizat pentru a prezice infectiile virale ale pacientilor care au facut un transplant, dar si pentru oamenii care au sistemul imunitar slabit din alte cauze, tratamentul fiind, astfel, administrat in timp util.

”Noi credem ca acest test are un potential foarte mare. Poate fi utilizat pentru a verifica daca vaccinarea a avut succes si cu siguranta va promova cercetarea legaturii dintre infectii, boli autoimune si alergii”, concluzioneaza Moosmann.

Sursa:  www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Boli infectioase

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.