Iepurasul de ciocolata: nociv sau inofensiv?

Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o considera unii sau mai curand inofensiva, cum sustin altii?
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
De la ce varsta si in ce cantitati?
In primul rand trebuie spus ca, pana spre varsta de doi ani, copiii nu au voie sa manance ciocolata deoarece sistemul lor digestiv nu este inca pregatit sa o digere, indiferent daca este sub forma de bautura calda, tableta sau umplutura. O data ce au trecut de aceasta varsta, o grija sporita trebuie avuta la cantitati. Un copil are nevoie de foarte putina ciocolata, iar consumul in exces la varste fragede poate declansa alergii. Cele mai des intalnite manifestari sunt eczemele si urticariile.
Dr. Simona Sicoe, medic primar pediatru, considera ca: "Ideal este sa-i dam copilului ciocolata cat mai tarziu. De obicei, daca este primul copil, acesta descopera ciocolata in jurul varstei de 3 ani, iar dupa ce o descopera nu o mai lasa. Daca sunt deja mai multi copii in familie, de la 1 an deja stie ce este. Totusi, ciocolata ar trebui introdusa in alimentatia copilului cat mai tarziu cu putinta si sa fie cat mai putin chimizata - fara arome de capsuni, fara creme etc."
Care ar fi cantitatea ideala? "O patratica de ciocolata pe zi, daca vorbim de tablete mari de ciocolata. In cazul ciocolatelelor pentru copii, sub forma de baton, o jumatate pe zi este de ajuns". Un asemenea baton are o greutate de 25 grame.
Sanatate curata in cantitati rezonabile
Indiferent de varsta, este preferabila o ciocolata neagra decat una alba sau cu lapte. Ciocolata in sine nu ridica colesterolul rau (LDL), asa cum fac grasimile nesaturate din ciocolata cu arome. De asemenea, ciocolata neagra are antioxidanti, ceea ce imbunatateste si intareste sistemul imunitar. Antioxidantii ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor de inima si a cancerelor. Nu in ultimul rand, contribuie la incetinirea procesului de imbatranire.
De mentionat este si ca ciocolata este o sursa bogata de fosfor si magneziu. Beneficiile fiecaruia sunt bine documentate. Magneziul ajuta la mentinerea functiei musculare si nervoase, este bun pentru intarirea oaselor si ajuta mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Fosforul este important pentru formarea oaselor si a dintilor la copii si lucreaza impreuna cu calciul pentru a pastra oasele puternice si sanatoase pe tot parcursul vietii.
Consumul de ciocolata pune in miscare si endorfinele, neurohormonii supranumiti "ai fericirii".
Prin urmare, in ciuda reclamelor care promoveaza ciocolata cu lapte pentru copii, parintii ar trebui sa stie ca cea mai potrivita si sanatoasa este ciocolata neagra sau cea facuta in casa. Ciocolata alba ori cea cu lapte nu au la fel de multi nutrienti precum cea neagra, care contine aproximativ 65% elemente benefice, conform HealthAndSoul.com. Desi sunt gustoase, adaosurile precum caramelul, nuga, crema de cappuccino etc. au o concentratie ridicata de zahar, grasimi saturate si nesaturate si numerosi aditivi artificiali.
Personajul negativ: aditivii din ciocolata cu arome
Conform BBC News, un studiu major realizat de Universitatea din Cardiff a ajuns la concluzia ca cei care au consumat zilnic dulciuri din comert in copilarie (varsta luata in calcul: aproximativ 10 ani) au aratat o tendinta agresiva si foarte agresiva la maturitate (varsta testata: 34 ani). Studiul a fost facut pe 17.500 de oameni si a fost publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie. Cercetatorii au mai multe explicatii posibile. Prima ar fi ca acei copii care consuma des ciocolata si dulciuri ajung, la maturitate, dependenti de anumiti aditivi alimentari caredezvolta agresivitatea. O alta explicatie, psihologica de aceasta data, este faptul ca cei vizati nu invata sa astepte pentru ceea ce isi doresc.
In Jurnalul Australian de Medicina, Dr. Nathan Grills a atras atentia asupra faptului ca producatorii fac oua si iepurasi de ciocolata in goana dupa castiguri, fara sa tina cont de cat rau produc copiilor din intreaga lume. Acesta a scos in evidenta faptul ca majoritatea oualelor contin numai o proportie infima de ciocolata "curata" si foarte multe adaosuri daunatoare. Consumul in exces de ciocolata, asa cum cei mici au tendinta sa faca in jurul Pastelui, a fost legat de aparitia cariilor si a obezitatii, obezitatea fiind, la randul ei, asociata cu un risc crescut de aparitie a mai multor boli: cardio-vasculare, atacuri cerebrale, diabet, hipertensiune arteriala, boli ale ficatului si unele tipuri de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma faptul ca folosirea Iepurasului de Paste pentru promovarea consumului de ciocolata si a unor obiceiuri alimentare nesanatoase este un factor ce a contribuit la cresterea numarului de copii supraponderali si obezi.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Diversificarea la bebeluși: când începe, sfaturi utile, alimente permise și alimente interzise
Alimentația sugarului și a copilului mic este esențială pentru sănătatea lui ulterioară și a viitorului adult. Primii doi ani de viață sunt cu atât mai importanți, cu cât în această perioadă creșterea și dezvoltarea au cel mai accelerat ritm. În acest sens, Organizația...

Alimentația corectă a mamei în timpul alăptării
Probabil știi deja că alăptatul este foarte sănătos pentru copilul tău, însă are numeroase beneficii și pentru sănătatea ta. Alăptatul reduce riscul apariției unor boli mai târziu în timpul vieții, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. De asemenea poate reduce stresul și te...

Profilul genetic poate prezice riscul obezitatii la nastere
Cercetatorii au conceput un sistem de notare pe baza markerilor genetici, care prezice riscul unui individ de a deveni obez. Folosind datele celui mai mare studiu existent la nivel de obezitate, oamenii de stiinta au aplicat noi algoritmi pentru a integra informatii de la mai mult de doua milioa...