Publicat la: 
13/09/2011
Inovatii medicale: Un medicament in faza de cercetare ar putea sa ne scape de efectele secundare ale chimioterapiei

Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford

O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand intacte celulele sanatoase ale organismului. Medicamentul este gata pentru inceperea primei faze a testelor clinice.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer reprezinta adesea o problema, afectand negativ sanatatea deja precara a pacientilor. Printre acestea se numara: greata, caderea parului, inflamatii ale tesutului tractului digestiv, supresia sistemului imunitar. Chimioterapia lasa organismul lipsit de protectie impotriva bacteriilor si virusurilor. "Chimioterapia normala poate fi adesea cauza mortii pacientului, mai degraba decat cresterea tumorii. Orice tratament ce reprezinta o otrava si care poate fi controlat si activat doar in tumora este, evident, foarte atractiv," a declarat prof. dr. Laurence Patterson, cercetator in cadrul Universitatii din Bradford si directorul Institutului pentru terapia cancerului.

Medicamentul dezvoltat de prof. dr. Patterson, cunoscut drept "agent de perturbare vasculara" are la baza un remediu vechi de 400 de ani pentru tratarea gutei, titreaza The Guardian. Acesta foloseste colchicina, o substanta antiinflamatoare extrasa din frunzele, florile si semintele de sofran. Se incearca de multa vreme introducerea extrasului in regimul medicamentos prescris bolnavilor de cancer, insa de fiecare data a aparut aceeasi problema: medicamentul ataca atat celulele canceroase cat si pe cele sanatoase, distrugandu-le.

Stabilizarea medicamentului s-a facut prin atasarea unui lant format dintr-un anumit tip de aminoacizi care il fac inert. Compusul se misca liber prin organism in aceasta stare fara sa afecteze celulele sanatoase cu care se intalneste. Odata ce intra in contact cu tumora, lantul de aminoacizi este indepartat de o enzima prezenta pe suprafata cancerului, numita MMP-1. Astfel, medicamentul este activat si distruge celulele din jur. MMP-1 (colagenaza interstitiala) este o enzima ce joaca un rol vital in distrugerea matricei extracelulare. Tumorile o folosesc pentru a putea taia drum in tesutul sanatos dar si pentru a se "hrani". Enzima incurajeaza fluxul sangvin din jurul sau, construind noi vase de sange si dandu-i tumorii acces la nutritienti si oxigen. Prin distrugerea acesteia, se taie resursele necesare tumorii pentru a creste si a calatori prin corp.

"Avem un fel de bomba inteligenta care se activeaza doar in contact cu tumoarea si nu afecteaza tesutul normal. Este un nou tratament pentru cancer ca ar putea fi folosit cu succes impotriva a multor tipuri de tumori - ne-am uitat pana acum la cancerul de colon, de prostata, cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul de piele si toate au raspuns foarte bine la tratament", sustine prof. dr. Laurence Patterson. Cercetatorii cred ca medicamentul, denumit ICT2588, va functiona impotriva tuturor tumorilor solide, informeaza The Evening Standard.

Cercetatorii cred ca folosirea enzimei MMP-1 ca agent de activare va ajuta medicamentul sa trateze si tumorile secundare cauzate de cancer, dupa ce acesta s-a raspandit in organism. In plus, acestia considera ca mecanismul de livrare poate fi folosit pentru transporta si alte medicamente direct la tumoare.

ICT2588 este unul dintre agentii de perturbare vasculara - VDA - medicamente ce au drept strategie privarea de oxigen si nutritienti a tumorilor solide. Conform lucrarii "Distrugerea vaselor sanguine ale tumorii", cercetarea in acesta directie s-a dovedit atractiva: prin taierea resurselor disponibile tumorii, medicamentele pot cauza necroza acesteia dar si a celulelor canceroase din ea. Mai multe astfel de medicamente au ajuns pana in faza de teste clinice, insa, de fiecare data, valoarea lor terapeutica a fost compromisa de toxicitatea lor; acestea cauzau cordiotoxicitate, ischemie si aritmii. Conform cercetatorilor, metoda propusa de echipa Universitatii Bradford reuseste sa evite producerea efectelor secundare negative asociate colchicinei prin manipularea activarii.

Pana la ora actuala, medicamentul a fost testat in laborator. Patterson sustine ca tratamentul a dat rezultate pozitive in cazul tuturor soarecilor pe care a fost testat, cauzand incetinirea cresterii tumorii. In unele cazuri, remisia a inceput odata cu prima injectie. Urmatorul pas este aducerea medicamentului in spitale pentru testele clinice. La ora actuala se duc tratative pentru strangerea sumei de 3 milioane de lire necesara inceperii testelor pilot la Spitalul Universitar St. James din Leeds. Se preconizeaza ca acestea vor incepe in urmatoarele 18 pana la 24 de luni. "Trebuie sa fim precauti pana putem dovedi aceleasi efecte remarcabile in testele clinice dar, in cele din urma, daca totul merge bine, speram sa vedem acest medicament folosit ca parte a combinatiei de medicamente pentru tratarea si mangementul cancerului," a declarat prof. dr. Patterson citat de Yorkshire Post.

Autor: I.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ideea e interesanta si laudabila. Sa vedem cum lucreaza pe oameni. Important, foarte important e cine face si cum rapoteaza studiul clinic. O mare companie franceza e in mare impas pentru medicamente cu RA cunoscute, raportate intern dar numai in raportul final de punere pe piatza nu !
E vb de medicamenet pentru oesteoporoza.
Efectul advers ? Putin exitus, nimic abracadabrant. Au scapat de dureri, de cheltuieli, de tot.
Remember thalodomida. Uneori efectele adverse nu se fad din prima pe generatia care utilizeaza medicamentele... doar Timpul le va lumina pe toate.

Cautati pe net Bukonsky movie ...sa vedeti de cand exista medicamente pentru cancer :)

Daca articolul are baza reala, este intr-adevar o descoperire uimitoare.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului. Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost...
Protejarea sanilor - o prioritate / Foto: Photoxpress In fiecare an, in ultimul sfert de secol, octombrie este recunoscut pe plan global ca luna luptei impotriva cancerului de san. Funditele roz - simbolul acestei lupte - ce pot fi vazute pe obiectele vandute pentru strangere de fonduri si care sunt purtate de cei care se implica, reprezinta...
Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro Cancerul de san este un diagnostic dur, urmat de o recomandare la fel de dura: excizia chirurgicala a glandei mamare. De ce recomanda medicul o mamectomie? Ce presupune aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile ei? Ce impact are asupra organismului? Ce inseamna recuperarea post-operatorie in cazul...
Exista o legatura intre obezitate si 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate in Statele Unite ale Americii, anunta oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Mai mult de 630 de mii de americani supraponderali sau obezi sufera in prezent de 13 tipuri de cancer. Desi nu este vorba despre o legatura de tip cauzal,...