Publicat la: 
22/10/2018

cauze genetice pentru pierderea sarcinii

O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei, incat orice eroare ar putea provoca pierderea sarcinii. Cercetatorii de la ”Medical Faculty of Ruhr-Universitat Bochum (RUB)” au descoperit acest lucru facand un experiment pe soareci conceputi special fara aceasta gena, numita ”Math6”, conform eurekalert.org.

Embrionii mor din cauza problemelor placentei

Factorii de transcriere regleaza genele. Math 6 joaca un rol semnificativ pentru mai mult organe in timpul dezvoltarii prenatale, dar si in perioada adulta. Soarecii folositi de specialisti au fost conceputi fara gena factorului de transcriere Math 6. Astfel, au descoperit ca dezvoltarea embrionara nu a fost intrerupta atunci cand gena a lipsit. Totusi, embrionii nu au rezistat.

”Cu toate acestea, embrionii si fetusii au murit din cauza problemelor placentei”, explica Beate Brand-Saberi, de la departamentul de anatomie si embriologie.

Placenta este formata din tesuturi materne si fetale, iar dezvoltarea ei este vitala pentru furnizarea nutrientilor catre embrioni pe parcursul sarcinii.

Mai putine vase de sange in placenta

In primul rand, specialistii au localizat si au masurat Math 6, aflata in placenta soarecilor, care erau in perioade diferite de gestatie. Au constatat ca gena este mult mai activa la inceputul sarcinii. In cazul soarecilor, in special partea materna a placentei prezinta deficiente.

”Forma sa este modificata si se formeaza mai putine vase de sange. Ca urmare, apare hemoragia in timpul sarcinii, iar fatul moare”, spune Marion Boing, autorul studiului.

Structura genetica a mamei este decisiva

Incrucisand soarecii, oamenii de stiinta au observat ca aceasta tulburare apare numai daca femela nu are ambele copii parentale ale genei Math 6. Cand au imperecheat femele care aveau o singura copie a genei, cu masculi care nu aveau deloc gena Math 6, placenta s-a format si s-a dezvoltat in mod normal.

”Din aceasta descoperire putem trage concluzia ca tulburarea depinde de structura genetica a mamei, nu de cea a embrionilor. In cazul femeilor, Math 6 este esentiala pentru a putea duce sarcina la bun sfarsit, dar si pentru aprovizionarea embrionilor cu nutrienti. O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei”, concluzioneaza Beate Brand-Saberi.

Acest studiu a pus bazele unor studii viitoare ale placentei. Prin analizarea mecanismelor de baza ale acesteia complicatiile si pierderile de sarcina ar putea fi prevenite.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Matei Alexandru,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Chisleag Zoie,Medic Primar
Medic Primar
Stan Alin Alexandru,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 62

Articole similare

Schimbarile care au avut loc in dieta europenilor, dupa inceperea agriculturii in urma cu 10 mii de ani, au produs adaptari genetice care favorizeaza tendintele zilelor noastre, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell. Istoria dietei alimentare europene Inainte de revolutia neolitica, ce a inceput in urma cu...
Lipsa unei gene din ADN este asociata cresterii in greutate ce declanseaza obezitatea chiar si in conditiile in care subiectii studiului au fost hraniti corespunzator, informeaza news.unchealthcare.org. Obezitatea este frecvent atribuita consumului excesiv de calorii si lipsei de miscare suficiente pentru a arde caloriile acumulate. In consecinta...
Scolioza deformeaza coloana vertebrala / Foto: Captura YouTube Medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti au tratat chirurgical cel mai grav caz de scolioza semnalat vreodata in lume. Pacienta este o adolescenta de 16 ani, care sufera de scolioza evolutiva, arata Agerpres. Inclinatia coloanei era, inaintea...
O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei, incat orice eroare ar putea provoca pierderea sarcinii. Cercetatorii de la ”Medical Faculty of Ruhr-Universitat Bochum (RUB)” au descoperit acest lucru facand un experiment pe soareci conceputi special fara aceasta gena, numita ”Math6”, conform eurekalert.org....
O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei, incat orice eroare ar putea provoca pierderea sarcinii. Cercetatorii de la ”Medical Faculty of Ruhr-Universitat Bochum (RUB)” au descoperit acest lucru facand un experiment pe soareci conceputi special fara aceasta gena, numita ”Math6”, conform eurekalert.org....