Mastile de protectie
![mastile de protectie](/sites/default/files/styles/banner_blog_desktop/public/2024-09/mastile-de-protectie.jpg.webp?itok=aXxtTRko)
Mastile de protectie pot arata la fel, dar stii intr-adevar ce porti?
Calitatea produsului, materialele din care sunt confectionate, marimea lor, fac diferenta. Ele ne protejeaza impotriva transmiterii virusurilor.
Este important sa stim si cum sa purtam corect masca, sa fie acoperita atat gura, cat si nasul, cu partea colorata la exterior pentru ca mastile sunt precum un scut pentru organism si limiteaza transmiterea infectiilor.
Ce este o masca de protectie
Masca de protectie este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor si te protejeaza impotriva virusurilor. Mastile sunt purtate in general de personalul medical insa ele pot fi purtate de orice persoana care vrea sa se protejeze. Copiii sunt si ei foarte vulnerabili si este bine sa ii protejam.
Masca de protectie acopera eficient nasul si gura avand o brida cu care se fixeaza dupa urechi. Prin purtarea unei masti de protectie prevenim si limitam transmiterea germenilor produsi de anumite virusuri gripale, inclusiv Covid 19. Astfel ii protejezi pe cei din jur, dar in acest fel te protejezi si pe tine.
Pentru o protectie eficienta, pe langa utilizarea mastii de protectie, se recomanda si adoptarea unor alte masuri de protectie la fel de importante - cum ar fi respectarea stricta a normelor de igiena (de ex. spalatul pe maini).
Tipuri masti de protectie
Masca medicala
Masca medicala, mai este cunoscuta si sub numele de masca chirurgicala si este folosita in special de cadrele medicale pentru a nu se contamina. Mastile chirurgicale nu sunt purtate insa doar de chirurgi, ele pot fi purtate de orice persoana care vrea sa se protejeze.
Materialul din care acestea sunt confectionate este netesut si impermeabil, destinat sa garanteze un nivel ridicat de rezistenta la penetrarea fluidelor si a microorganismelor.
Mastile chirurgicale sunt fabricate din 2 straturi de material hipoalergenic si un strat interior de filtrare care protejeaza impotriva contaminarii.
Forma rectangulara si banda speciala frontala se modeleaza pe forma nasului, asigurand un grad ridicat de confort in utilizare.
Masca medicinala este de unica folosinta. Se poarta o singura data si se arunca atunci cand se umezeste pentru ca majoritatea agentilor patogeni se dezvolta in conditii de umezeala.
Multumita celor trei straturi din care este conceputa, masca „Doctor Life”, spre deosebire de alte masti faciale, contine stratul din mijloc (stratul mediu), cu filtru N99, un material netesut cu proprietati de filtrare agenti bacterieni si virali. Masca Doctor Life este o masca confectionata in Romania si ofera o protectie ridicata impotriva raspandirii virusurilor, inclusiv covid 19, gripali, etc.
Exista si mastii de protectie pentru copii, special fabricate pentru a se potrivi si unei fizionomii mai mici. Mastile „Doctor Life” pentru copii au si insertii cu desene pentru a fi mai amuzante si mai atractive pentru copii.
Masca din bumbac
Masca din bumbac este confectionata dintr-un material textil si ea poate fi confectionata inclusiv acasa din diverse materiale.
Masca protejeaza impotriva inhalarii particulelor din mediul inconjurator, cum ar fi praful sau stropii fini de lichid. Nu asigura protectia impotriva gazelor sau a altor substante volatile.
Dupa sterilizarea acesteia prin fierbere, se ajusteaza pe figura prin potrivirea bridelor astfel incat sa acopere nasul si gura, oferind o etansare corecta.
Avantajul mastii din bumbac este faptul se poate refolosi. In caz de epidemii mondiale, cand stocurile se epuizeaza instant, masca refolosibila poate fi o buna optiune. Dupa fiecare utilizare sau ori de cate ori este necesar, masca se curata si se sterilizeaza. Mastile textile reprezinta o masura de compromis (acestea nu au un grad de protectie ridicat), acestea nu sunt la fel de eficiente ca cele chirurgicale (medicale), mai ales cand va aflati in spatii inchise sau aglomerate!
Masti cu filtre speciale
Exista si alte masti cu filtre speciale care ofera o protectie foarte ridicata si impiedica cele mai fine particule sa patrunda in interior. Aceste tipuri de masti cu filtru sunt supuse unor standarde si reglementari diferite, in functie de tara sau zona geografica. Mastile cu filtru sunt fabricate dintr-un material moale sau semitare. Supapa de expirare minimizeaza rezistenta expirarii si asigura evacuarea caldurii si a umiditatii.
Avantajele purtarii unei masti de protectie
✔ajuta la scaderea riscului de a contracta un virus prin „stropire" de la un stranut sau o tuse;
✔poate oferi o anumita protectie impotriva transmiterii virusurilor de la maini la gura, nas, fata;
✔protejeaza atat persoana care poarta masca, dar si pe cei din jur;
Cand si cine trebuie sa poarte masca de protectie
✔personalul medical;
✔orice persoana, daca te-ai imbolnavit si nu vrei sa transmiti virusul membrilor familiei sau daca cineva din familie este bolnav;
✔pe strada si in mijloacele de transport in comun, atat daca esti bolnav, pentru a nu-i imbolnavi pe cei din jur, cat si daca esti sanatos, in drum spre serviciu, supermarket, etc. si vrei sa te feresti de imbolnavire
Cum purtam corect masca de protectie
1. prima data ne spalam bine pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde sau, daca acest lucru nu este posibil, curata bine mainile cu o solutie pe baza de alcool, cum ar fi dezinfectantul de maini PharmaLife Med;
2. prinde masca cu ambele maini tinand-o de elementele de prindere (bride) si pozitioneaz-o cu partea colorata spre exterior, tinand cont ca banda pentru nas (mai rigida) sa fie in partea de sus (acesata banda are rolul de a impiedica alunecarea mastii);
3. aranjeaza masca de protectie pe fata in asa fel incat sa iti acoperi barbia, gura, nasul si obrajii si prinde-o de urechi sau leag-o la spate cu doua funde bine stranse;
4. este bine sa nu atingi masca pana in momentul in care o vei scoate; este recomandat ca masca sa nu se atinga in timpul purtarii;
5. masca trebuie schimbata o data la 4 ore sau cand s-a umezit ori deteriorat;
6. dupa ce ti-ai scos masca, nu o refolosi, daca este de unica folosinta (nu se recomanda reutilizarea mastilor medicale), arunc-o intr-un cos cu capac si igienizeaza-ti din nou mainile;
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
![ce avantaje aduce telemedicina ce avantaje aduce telemedicina](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/ce-avantaje-aduce-telemedicina_0.jpg.webp?itok=IQI84lQ9)
Ce avantaje aduce telemedicina
Consultațiile la distanță, prin intermediul telecomunicațiilor, în fața unui moni - tor (de computer, laptop, tabletă sau de smartphone), sunt modalitatea ideală de „a ajunge” la medic în vremuri complicate ca acestea, de pandemie. Însă și în rest, când condițiile meteo sunt n...
![5 sfaturi pentru o vacanta fara neplaceri medicale 5 sfaturi pentru o vacanta fara neplaceri medicale](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/5-sfaturi-pentru-o-vacanta-fara-neplaceri-medicale_0.jpg.webp?itok=Jsk142MO)
5 sfaturi pentru o vacanță fără neplăceri medicale
După mai mult de jumătate de an de muncă și după o perioadă dificilă de izolare, nu visați decât să ieșiți din vechiul mediu o vreme și să profitați de zilele de vară într-un concediu. Și, cum este și normal, vă doriți să petreceți o vacanță cu timp de calitate lângă c...
![urechile decolate sau clapauge si otoplastia urechile decolate sau clapauge si otoplastia](/sites/default/files/styles/articol_blog_teaser/public/2024-09/urechile-decolate-sau-clapauge-si-otoplastia_1.jpg.webp?itok=0X0NmYNC)
Urechile decolate sau clăpăuge și otoplastia
Pentru fiecare dintre noi, aspectul fizic este important. Însă nu toți au norocul să se nască cu urechi perfecte. Este important să știm ca există remedii pentru urechile decolate sau clăpăuge. Află ce este otoplastia, când se recomandă ea și cum decurge perioada postoperatorie....