Publicat la: 
10/05/2017

O noua cercetare descopera asocieri neasteptate intre privarea de somn si sensibilitatea la durere. Constatarile pot avea implicatii importante pentru terapiile de gestionare a durerii, informeaza medicalnewstoday.com.

National Institutes of Health (NIH) estimeaza ca peste 25 de milioane de adulti din Statele Unite ale Americii traiesc cu dureri cronice si aproape 40 de milioane de adulti au avut dureri severe in ultimele trei luni.

Orice durere care dureaza mai mult de 12 saptamani este considerata a fi cronica. Durerea cronica poate fi o consecinta a vatamarii, o boala de fond sau o boala fara cauza cunoscuta.

Multi oameni recurg la practici medicale alternative, precum yoga sau meditatia, pentru a usura durerea. Noul studiu examineaza insa legatura dintre privarea de somn si sensibilitatea la durere in urma administrarii analgezicelor comune. Constatarile cercetatorilor ar putea ajuta pacientii cu dureri cronice sa isi gestioneaze mai bine disconfortul fizic datorat afectiunilor, conform sursei citate.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Children's Hospital in colaborare cu cercetatorii de la Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston, iar rezultatele au fost publicate recent in jurnalul "Nature Medicine".

Studiul de laborator realizat pe legatura dintre privarea de somn si sensibilitate la durere

Echipa de cercetatori - condusa de Dr. neurofiziolog Alban Latremoliere si Dr. psiholog Chloe Alexandre - a investigat impactul privarii de somn acute si privarii de somn cronice, precum si nivelul de somnolenta rezultata asupra sensibilitatii la stimuli durerosi si non-durerosi.

De asemenea, acestia au examinat si efectul celor mai comune analgezice - precum ibuprofenul si morfina - alaturi de efectul substantelor ce stimuleaza starea de spirit - precum cofeina si modafinilul - asupra nivelului de sensibilitate la durere.

La inceputul studiului, cercetatorii au monitorizat ciclurile de somn si sensibilitatea senzoriala a 12 soareci de laborator, ajutandu-se de masuratori electroencefalografice si electromiografice.

Ulterior, acestia au gasit o modalitate de a tine subiectii treji, care sa nu declanseze un nivel ridicat de stres, pentru a replica ce se intampla atunci cand oamenii se distreaza pana tarziu in noapte si au stimulat atentia soarecilor de laborator cu jucarii si alte activitati exact cand acestia erau pe cale sa adoarma.

Soarecii de laborator au fost tinuti treji pe perioade diferite de timp, de la 12 ore, la 6 ore sau 5 zile succesiv.

De-a lungul perioadei de testare, cercetatorii au monitorizat nivelul de oboseala fizica, stres si sensibilitate la durere al subiectilor de studiu.

Cercetatorii au mai masurat duratele de timp in care nivelul durerii fizice a scazut, iar sensibilitatea la stimulii non-durerosi a fost testata prin distragerea atentiei acestora prin intermediul zgomotelor.

Studiul a scos la iveala o conexiune puternica intre privarea de somn si sensibilitatea la durere.

"Am constatat ca cinci zile consecutive de privare moderata a somnului poate exacerba sensibilitatea la durere la subiectii de studiu sanatosi," a declarat Dr. Chloe Alexandre.

Probabil ca cea mai surprinzatoare constatare a fost ca analgezicele obisnuite nu pareau sa aiba niciun efect in atenuarea durerii induse de privarea de somn in organismul subiectilor supusi la studiu.

Prin contrast, substantele care ridica nivelul de energie au reusit sa stopeze hipersensibilitatea la durere cauzata de lipsa de somn acuta sau cronica, desi aceste substante nu aveau proprietati de ameliorare a durerii.

Constatarile studiului sugereaza ca pacinetii cu durere cronica, ce utilizeaza analgezicele comune si care nu se odihnesc suficient, ar putea sa isi mareasca doza de analgezice, ceea ce poate duce, mai departe, la manifestarea unor efecte secundare asociate acestora.

Cercetatorii recomanda ca pacientilor cu dureri cronice sa isi completeze tratamentul medicamentos cu substante care ii ajuta sa se odihneasca pe timpul noptii si substante care le stimuleaza nivelul de energie pe parcursul zilei pentru a reusi sa invinga hipersensibilitatea la durere.

"Aceasta cercetare deschide o noua calea in domeniul managementului durerii, dar sunt necesare mai multe studii clinice pentru a intelege durata de odihna recomandata pentru a testa gradul de eficienta al pastilelor utilizate cu scopul ameliorarii durerilor," este de parere Dr. Kiran Maski.

Autor: G.T.