Publicat la: 
5/02/2020

Autor: Dr. Cristiana Voicu, Medic Specialist Dermatovenerologie, HyperClinica MedLife Ploiesti

O echipa de specialisti din cadrul Sistemului Medical MedLife a diagnosticat primul caz de Milium Coloid Juvenil din Romania. Potrivit datelor publice de specialitate, la nivel mondial au fost diagnosticate doar 11 astfel de cazuri pana in prezent.

Traseul anevoios al pacientului

Dupa multiple consulturi de specialitate, in urma carora nu s-a stabilit niciun diagnostic si a mai multor tratamente antiacneice, ramase fara rezultat, pacientul, in varsta de 10 ani, s-a prezentat impreuna cu mama lui la cabinetul de dermatologie din cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife, in vederea evaluarii unor leziuni faciale localizate la nivelul nasului, obrajilor si a buzei superioare.

Aparute cu trei ani in urma, leziunile constau in papule mici (0,2 – 0,5 cm), translucide, de culoare galben-portocalie, ocazional hemoragice. De-a lungul timpului, s-a remarcat o evolutie treptata a acestora si o agravare in timpul lunilor de vara.

Pe baza aspectului clinic al leziunilor, s-a ridicat diagnosticul de suspiciune de angiofibroame faciale asociate complexului sclerozei tuberoase Bourneville, insa, in lipsa altor criterii clinice care sa sustina acest diagnostic, s-a luat in considerare prelevarea unei biopsii cutanate din zona buzei superioare.

“Analiza histopatologica a piesei bioptice a stabilit diagnosticul de certitudine de Milium Coloid Juvenil, o dermatoza degenerativa extrem de rara, cronica, benigna, dar deranjanta din punct de vedere estetic. Afectiunea este caracterizata prin aparitia, inainte de pubertate, a papulelor multiple, translucide, de culoare galbuie, pe zonele expuse la soare, de cele mai multe ori fiind asociata cu patologie oftalmologica. Conform informatiilor disponibile in literatura de specialitate, acesta este primul caz de Milium Coloid Juvenil raportat in Romania si al 11-lea la nivel mondial“, a declarat Dr. Cristiana Voicu, medic specialist certificat UEMS-EBDV in Dematovenerologie si medicul curant care s-a ocupat de gestionarea acestui caz.

Forma juvenila a miliumului coloid este considerata a fi cauzata de degenerarea fibrelor elastice ca raspuns la expunerea excesiva la razele UV, pe fondul unei predispozitii genetice. Insa, cauza exacta a aparitiei bolii este inca necunoscuta, tocmai din cauza numarului extrem de mic de cazuri existente.

In cazul de fata, pacientul a primit recomandari si sfaturi cu privire la masurile de protectie solara si s-a initiat administrarea suplimentelor de vitamina C. La evaluarea dupa o luna s-a remarcat o evolutie discret pozitiva, cu o imbunatatire minora a leziunilor mici preexistente si lipsa aparitiei unor leziuni noi.

In plus, pacientului i s-a recomandat tratament laser ablativ in scop terapeutic, urmand ca acesta sa inceapa procedurile in timpul sezonului rece.

“Netratate, leziunile de Milium Coloid tind sa se inmulteasca treptat pana la atingerea unui platou, dupa care raman fixe si permanente, punand probleme de ordin cosmetic. Avand in vedere faptul ca degenerarea fibrelor de colagen, care reprezinta factori primordiali in aparitia si evolutia bolii, este declansata de expunerea la razele UV, aspectul clinic tinde sa se agraveze in timpul lunilor de vara sau in cazul expunerii excesive la soare“, a adaugat Dr. Cristiana Voicu.

 

4 forme de Milium Coloid. Doar 150 de cazuri in intreaga lume

Exista patru variante clinice ale acestei afectiuni – forma cu debut la varsta adulta, aceasta fiind si cea mai frecvent intalnita in randul pacientilor de sex masculin, cu piele deschisa la culoare, forma juvenila, forma nodulara si forma pigmentata. Leziunile sunt similare la toate cele patru tipuri de Milium Coloid, dezvoltandu-se pe zone expuse la soare, cum ar fi nasul, obrajii, urechile, regiunea perioribitala, gatul si aspectele dorsale ale mainilor. Exista si forme speciale ale bolii, asociate patologiei oftalmologice si orale. In total, sunt raportate doar 150 de cazuri de Milium Coloid in intreaga lume.
 
Din echipa medicala interdisciplinara care s-a ocupat de acest caz fac parte:
  • Dr. Cristiana Voicu - Medic Specialist UEMS-EBDV in Dematovenerologie, Spitalul de Pediatrie MedLife/ Clinica DermaLife Baneasa si Clinica MedLife Ploiesti,
  • Dr. Crenguta Coman – Medic Primar Chirugie Plastica si Reparatorie, Clinca DermaLife Baneasa 
  • Dr. Tiberiu Tebeica – Medic primar certificat ICDP-UEMS in Anatomie Patologica, Leventer Centre Bucuresti
 
De asemenea, colaborarea medicului dermatolog cu membrii altor specialitati din cadrul sistemului privat de sanatate MedLife a condus la diagnosticarea si gestionarea adecvata a unor cazuri relativ rare si/sau incorect identificate anterior, cum ar fi hipomelanoza maculara progresiva, keratodermie palmara aquagenica, sinus preauricular congenital, condiloame acuminate juvenile si altele.
 
 Adresa: Str. Livada Vulturului Nr 10
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Str. Motilor Nr 32, Cluj-Napoca
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Bdult Eroilor de la Tisa Nr 28
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr 10
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Bd. Republicii Nr 17-25
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Str. Vasile Lupu Nr 78
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 

 

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Primar
Medic Specialist
Nemtisor Elena,Medic Primar
Medic Primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 16

Articole similare

Buzele uscate sau inflamate sunt o problema obisnuita, in special in timpul perioadelor cu temperaturi scazute sau reci. Ce poti face pentru a ameliora situatia?          Foloseste un balsam de buze care contine petrol, vaselina sau ceara de albine (se gasesc atat la farmacie, cat si la supermarket).          Incercati un balsam de buze diferit...
Dr. Gilia Oprea / Foto: arhiva personala Care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii in timpul verii? Cum ne protejam si care sunt semnalele de alarma la care trebuie sa fim atenti? Dr. Oprea Gilia, medic specialist dermatologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Gilia Oprea este medic specialist dermato-venerologie in cadrul...
Psoriazis pustular / Foto: captura YouTube Psoriazisul denumeste o afectiune care apare atunci cand celulele pielii cresc prea repede. Semnale defecte din sistemul imunitar cauzeaza formarea de noi celule ale pielii in doar cateva zile, in loc de saptamani, cum ar fi normal. Organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, astfel...
Pielea tanara si frumoasa este un deziderat al oricarei persoane si procesul de imbatranire nu iarta pe nimeni. Ce se intampla cu pielea cand imbatranim si ce solutii avem, ne explica dr. Nectara Mitroi, medic primar dermatovenerologie, DermaLife si Hyperclinica MedLife Baneasa. Nu toti imbatranim in mod egal, aceasta din cauza ca fiecare vine...
Un pacient cu psoriazis stie ca toata lumea ezita sa-l atinga / Foto: Captura YouTube Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, autoimuna, care afecteaza pielea si se manifesta prin aparitia unor pete rosietice acoperite cu coji alb-sidefii. In Romania, peste 400.000 de persoane sufera de psoriazis. Comenteaza acest subiect pe...