MEDICAL UPDATES

09 Martie 2022

Premieră națională: O nouă tehnologie folosită în tehnica minim-invazivă de reconstrucție a peretelui abdominal

Dr. Victor Radu

Dr. Victor Radu, medic chirurg: „Avantajul acestui nou dispozitiv constă în eliminarea etapei de pregătire preoperatorie și diminuarea riscului de insuficiență cardio-respiratorie.”

Un pacient cu hernie incizională gigantă, cu diametrul de 15 cm, a fost operat în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Herniilor MedLife cu ajutorul unei tehnologii ultramoderne, utilizată în premieră în România. Folosirea dispozitivului Fasciotens a permis eliminarea etapei de pregătire preoperatorie a pacientului, iar posibilele riscuri pre și intraoperatorii au fost diminuate considerabil. Intervenția de reconstrucție a peretelui abdominal prin abord endosopic retro-muscular a fost realizată de Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia reconstructivă a peretului abdominal, care a fost asistat chiar de inventatorul dispozitivului Fasciotens, Dr. Gereon Lill, medic chirurg din Germania.

Pacientul în vârstă de 72 de ani a fost diagnosticat cu hernie incizională recidivantă, apărută în urma unei peritonite apendiculare, care a dus la hernierea organelor intraabdominale. Evoluția naturală a condus spre lărgirea defectului de perete abdominal și creșterea volumului herniei, afectând calitatea vieții pacientului, de profesie speolog. Astfel, înainte de intervenția efectuată în cadrul MedLife, acesta se afla în imposibilitatea de a face eforturi fizice și implicit, de a-și desfășura activitatea profesională.

Reconstrucția peretelului abdominal a avut ca scop atât redarea calității vieții pacientului, cât și evitarea unor complicații cu potențial ridicat de apariție în cazul diagnosticului de hernie incizională, respectiv riscul de strangulare a organelor herniate sau de ocluzie intestinală. Pe de altă parte, reintroducerea în cavitatea abdominală a sacului de hernie, mai ales în cazul herniilor voluminoase, cum a fost în acest caz particular, presupune și anumite riscuri, printre care și afectarea funcției respiratorii prin creșterea presiunii în cavitatea abdominală.

Utilizarea noii tehnologii reduce riscurile și elimină disconfortul etapei de pregătire preoperatorie

Este cunoscut faptul că repararea unor astfel de hernii gigant poate determina insuficiență respiratorie, însă eficacitatea dispozitivului Fasciotens este dovedită prin reducerea riscului cardiovascular și respirator. În plus, disconfortul asociat etapei de pregătire preoperatorie pentru închiderea defectului de hernie este diminuat considerabil.

Dr. Victor Radu & Dr. Gereon Lill

„În absența acestui dispozitiv ar fi fost necesară o pregătire preoperatorie mult mai laborioasă, care ar fi constat în injectare de toxină botulinică în musculatura abdominală cu o lună înainte și eventual realizarea unui pneumoperitoneu progresiv preoperator cu minim 2 săptămâni înainte.

Mai exact, acest lucru s-ar traduce prin introducerea unui tub în cavitatea abodominală prin care se insuflă 1-2 l de aer pe zi, până când se obține, prin întinderea pereților cavității abdominale, un volum suficient de mare, congruent cu volumul herniei, astfel încât cavitatea abdominală să primească înapoi organele herniate. Însă, cu ajutorul acestei noi tehnologii, alungirea fascio-musculară se face prin tracțiune lentă, progresivă, timp de 30 de minute, restabilindu-se, astfel, continuitatea peretelui abdominal, fără să mai fie nevoie de toată această pregătire de lungă durată.”, a explicat Dr. Victor Radu, medicul care a realizat intervenția.

Intervenția de reconstrucție a peretelui abdominal cu folosirea tehnologiei Fasciotens a durat cu 30 de minute mai mult față de varianta clasică, cât timp a fost acționat dispozitivul, și a decurs fără probleme. Pacientul, deși prezenta comorbidități (diabet, obezitate), a fost externat a doua zi postoperator, în condiții de autonomie totală. În perioada imediat următoare, acesta poate efectua activități casnice obișnuite. Până la recuperarea totală, se recomandă evitarea eforturilor fizice intense timp de 3 luni.

Inventatorul dispozitivului Fasciotens, Dr. Gereon Lill, a asistat la prima operație din România realizată cu ajutorul acestei tehnologii

La intervenția realizată, în premieră, în cadrul Life Memorial Hospital, Dr. Victor Radu, pionier în domeniul chirurgiei peretelui abdominal, a fost asistat chiar de inventatorul dispozitivului Fasciotens, Dr. Gereon Lill, medic de chirurgie vasculară din Germania.

Dr. Victor Radu & Dr. Gereon Lill

„A fost o premieră atât pentru mine, prin prisma noii tehnologii folosite, cât și pentru Dr. Gereon Lill, un vechi prieten, care în practica curentă nu operează hernii, iar acum a asistat pentru prima dată la această tehnică chirurgicală revoluționară de reconstrucție a peretelui abdominal prin abord endoscopic retro-muscular.”, a adăugat Dr. Victor Radu.

Despre tehnologia Fasciotens, Dr. Gereon Lill spune că ideea a plecat de la un caz în care nu s-a putut închide abdomomenul în timp util, iar pacienta nu a mai putut fi salvată: „Ideea a fost să plasăm un sistem de tracțiune verticală pe abdomenul deschis al pacientului, astfel încât să îl putem închide cât mai rapid posibil și să reducem complicațiile. Este o metodă sigură și ușoară de închidere a defectelor mari de perete abdominal, folosită deja în 14 țări din Europa, iar tendința este de a deveni un standard de aur în acest domeniu.”

Dr. Victor Radu este medic primar Chirurgie Generală cu supraspecializare în Chirurgia Reconstructivă a Peretelui Abdominal și competență în Chirurgie Laparoscopică Avansată. Acreditat ca Surgeon of Excellence și ulterior ca Master Surgeon de societatea americană Surgical Review Corporation, Dr. Victor Radu a fost pionier în domeniul chirurgiei peretelui abdominal la nivel european și autor a numeroase premiere chirurgicale în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Herniilor MedLife.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.