Publicat la: 
10/07/2012

Modalitatea de salarizare a medicilor romani si organizarea spitalelor se vor schimba

Noul proiect al legii sanatatii, aflat in dezbatere publica pana la inceputul lunii septembrie, va schimba complet atat modalitatea de salarizare a medicilor romani cat si organizarea spitalelor publice. Rolul autoritatilor locale se va intari si este foarte posibil ca ponderea activitatilor medicale private sa creasca.

  • HotNews.ro a publicat patru analize pe capitole al proiectului legii Sanatatii, aflat in dezbatere publica.

SPITALELE PUBLICE SI MEDICII NU VOR MAI FI BUGETARI.

Spitalele publice nu vor mai fi institutii bugetare. Vor primi autonomie financiara si vor functiona ca organizatii non-profit. Ele vor fi puse fie in administrarea Ministerului Sanatatii, a universitatilor de medicina sau a autoritatilor locale. Deja 246 din 478 de spitale din Romania sunt in responsabilitatea autoritatilor locale.

SE VA SCHIMBA MODALITATEA DE SALARIZARE A MEDICILOR.

Medicii din spitale (cat si asistentele medicale si restul personalului) nu vor mai fi platiti de la buget. Salariul (stabilit prin contract de munca sau de prestari servicii) se va acorda diferentiat, pe criterii de performanta aprobate de consiliul de administratie. Salariul se va negocia individual cu managerul spitalului.

* In proiectul legii nu se precizeaza care sunt aceste criterii de performanta si cine le stabileste, dar se precizeaza ca ele trebuie sa fie aprobate de Consiliul de Administratie al spitalului.

Consiliul de Administratie al spitalului ar putea ramane un organism politizat si in conditiile noului proiect, care prevede ca 5 dintre cei 8-9 membri ai lui vor fi numiti de autoritatea responsabila (autoritate locala sau Minister).

SPITALELE PUBLICE SE DESCHID ACTIVITATILOR MEDICALE PRIVATE

Spitalele publice ar putea fi preluate in anumite conditii de catre companii private (fie ele spitale, fie asiguratori privati).

Medicii vor putea desfasura in spitalele publice si activitati private: "in spitalele publice pot sa functioneze structuri in care se pot desfasura activitati private, pe baza de contract."

* Nu se precizeaza in proiect ce sunt mai exact aceste "structuri".

Daca spitalele sunt "reorganizate sau devin disponibile" ele vor putea fi inchiriate sau concesionate unor privati, impreuna cu aparatura medicala aferenta. Aparatura medicala, daca este cumparata din fonduri de la Ministerul Sanatatii, nu va putea fi concesionata, ea fiind redistribuita catre spitalele publice.

* Modalitatile de infiintare, desfiintare si organizare a spitalelor nu sunt precizate in proiectul de lege, ele urmand sa fie stabilite ulterior prin hotatare de guvern.

Articolul 109: Imobilele din domeniul public al statului sau al unor unitati administrativ-teritoriale, aflate in administrarea unor spitale publice, care se reorganizeaza si devin disponibile, precum si aparatura medicala, pot fi inchiriate sau concesionate, dupa caz, unor persoane fizice/juridice in scopul organizarii si functionarii unor furnizori de servicii medicale sau pentru alte forme de asistenta medicala ori sociala, in conditiile legii.

SURSELE DE FINANTARE ALE SPITALELOR PUBLICE

- pot proveni din bugetul Ministerului Sanatatii (prin programele nationale),

- din contractele cu asiguratorii,

- din imprumuturi,

- din servicii medicale sau hoteliere la cerere,

- din contracte de inchiriere de spatii, aparatura si echipamente catre alti furnizori de servicii de sanatate si contracte pentru desfasurarea de activitati private.

Atat spitalele private, cat si cele publice, vor avea acces la fondurile Ministerului Sanatatii alocate programelor nationale. Ministerul Sanatatii mentine un control asupra spitalelor private prin aprobarea numarului total de paturi ale fiecarui spital privat. In acelasi timp, orice spital din sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate va fi obligat sa contracteze un audit financiar extern anual.

IMPORTANTA FINANCIARA A AUTORITATILOR LOCALE VA CRESTE.

Spitalele publice aflate in subordinea autoritatilor locale vor putea fi finantate de la buget in conditiile in care si acestea finanteaza cu minim 50% cheltuielile de modernizare. Astfel, rolul autoritatilor locale se intareste.

Un asigurator va avea dreptul sa solicite reevaluarea unui spital, urmand sa plateasca taxele de reevaluare. Spitalul va fi raspunzator pentru calitatea actului medical, pentru prevenirea infectiilor nosocomiale, igiena si respectarea conditiilor de cazare.

In fiecare spital va functiona o unitate de management al calitatii.

Comentarii

Stimabile "io" ",

Nu stiu ce vrei sa spui prin afirmatia ca medicii si farmacistii din Romania sunt "foarte bogati", in conditiile in care salariul mediu pentru aceste categorii de salariati in Romania nu depaseste o medie de aprox. 2000 RON/luna, adica 445 Euro sau aprox.400 lire sterline/luna. Stiu ca vei spune ca o parte dintre ei isi rotunjesc veniturile din "spagi" - neimpozitate sau munca in privat -impozitata.

Eu sunt medic si momentan lucrez in Marea Britanie. Iti spun foarte sincer si fara sa ma laud, ca acei 400 lire sterline eu ii fac aici intr-o zi....!!!
Avand in vedere ca, costurile de supravietuire din Anglia nu sunt cum mult mai mari ca cele din Romania, concluzia o poti trage singur...

Insa vreau sa-ti spun un singur lucru....n-as da viata de aici cu bani inegalabil mai multi, pe viata din Romania, asa cum este ea, unde mi-i familia, prietenii, rudele, etc. Sa stii ca daca as avea in Romania un salariu sa zicem de aprox. 2000 euro/ luna, as putea duce un trai decent, fara sa fiu nevoit sa sper la vre-o eventuala atentie din partea unor pacienti ca tine. Eu si familia mea am facut multe sacrificii ca sa imbratisez aceasta profesie prin ani multi de studiu si sacrificii financiare. Nu cred ca marea majoritate a celor care dau la medicina o fac din considerente ca vor face multi bani, candva peste 15 ani... Marea majoritate, inclusiv subsemnatul, am ales aceasta profesie din prisma respectului fata de oameni si dorinta de a-i ajuta. Nu inteleg de ce si pana in prezent o buna parte dintre romani considera ca medicii trebuie sa traiasca din faramituri, pentru ca au dat "juramantul lui Hipocrate"... Consider ca semnificatia acestui juramant este foare mult supra-apreciata, in special in tarile post-comuniste. Pentru cultura ta generala am sa-ti spun o mica poveste... Daca vrei sa stii, Hipocrate era un tip dintr-o familie instarita si "practica" medicina mai mult in scopuri experimentale, si nicidecum curative... Activitatea lui s-a bazat mai mult pe observarea pacientului in timpul bolii-----> astepta sa moara----> ca apoi sa-i deschida cadavrul si sa vada oare ce organ s-a "defectat". Daca vrei sa stii, multe din organele si sistemele din organismul uman, nici el n-avea habar cum se numesc si cu ce se mananca la acea vreme...:-). Asa ca daca ar fi trebuit Hipocrate sa traiasca in zilele noastre, fara a avea bani de-acasa, sigur nu ar fi trait din aer sau din "juramantul" sau....:-)
Eu cred ca medicul in ziua de azi ar trebui sa fie privit mai degraba ca un prestator de servicii, la fel ca in alte profesii.... Daca te-ai "defectat" , te duci frumos la medic ca sa te "repare". Nu inteleg de ce ar fi gresit sa-i platesti pentru munca prestata... Eu daca ma duc la un mecanic auto sau chem un instalator...lor nu le este rusine sa ceara bani pentru serviciile prestate... Nu stiu de ce medicii ar trebui sa poarte aceasta "aura" de sfinti care traiesc mancand aer si sunt obligati de "juramantul lui Hipocrate" sa trateze pe oricine pe gratis...

FYA: in Marea Britanie, unde si ei dau "juramantul lui Hipocrate" la absolvirea facultatii, codul penal nu obliga un medic care trece pe langa o victima intinsa pe strada sa-i acorde ajutor, daca este in afara orelor de serviciu...Este la latitudinea lor daca vor sau nu sa acorde ajutor acelei persoane si cei care acorda acel ajutor, o fac doar din considerente morale. Insa numeni nu-l poate acuza pe acel medic din punct de vedere legal ca "l-a lasat sa moara, desi a jurat pe Higea, Apollo, Esculap si alti zei atotputernici".

In Romania, insa, avem o situatie foarte interesanta....muncim foarte putini raportat la totalul populatiei si vrem servicii si medici care sa nu ia spaga ca in tarile din Europa de Vest. Inainte de a judeca pe cineva, incerca sa te pui in pielea acelei persoane pentru cateva momente si fa un exercitiu de imaginatie. Ti-as sugera tie si altor persoane care cred ca medicii castiga mult pentru ceea ce fac, sa te duci sa stai 24 ore langa un medic de garda intr-un spital din Romania sa vezi prin ce trece si cate poate indura de la din astia ca tine pentru a face 100 RON/garda + o sticla de palinca si 10 oua... As vrea sa-ti aud atunci parerea...

Eu cred ca societatea romanieasca are in momentul de fata medicii, profesorii ,politicienii, tara .....pe care le merita!!!

Daca crezi ca meriti mai mult, incearca sa faci ceva in sensul asta, ceva mai mult decat a arunca cu noroi in medicii romani...!

Numai bine...

De ce cred medicii ca numai ei si famillile lor au facut eforturi .
Tote familiile si toti tineri au facut eforturi si daca au avut sau au norocul sa gaseasca un loc de munca traiesc din salarii de mizerie si nici nu au posibilitatea sa lucrezeze si in public si privat si sa mai su jecmaneasca pe cineva.
Medicamentele sunt mai scumpe pentru ca medicii sa primesca comisioane .
De la firmele de medicamente si de la farmacii primesc comisioane ,de la laboratoarele de analiza primesc comisioane .
De ce numai ei trebui sa traiasca bine si restul populatiei nu:

Sunt de parere ca spitalele din Romania trebuie sa functioneze pe principiul concurential si implicit pe sistem propriu privat si in deplina interdependenta ,in sensul ca trebuie ca cel mai bun (spital)sa fie rasplatit de casa de asigurari de la sanatate cu un bonus lunar sau anual reflectat intr_o investitie,campanie publicitara media etc. din bani de la buget ,acordat pe baza atractivitatii respectivei unitati intraspitalicesti a pacientilor pe o perioada bine determinata.Cu alte cuvinte e vorba de ceea ce in marketing si management se numeste delegare de responsabilitati adica daca statul se angajeaza sa ofere ceva substantial unitatilor private raportat la fluxul de pacienti atunci totul va functiona perfect adaptat pietei si numai trebuie ca el statul sa se ocupe de dotare,renovare etc a spitalor din Romania si aceasta cade exclusiv in sarcina celor privati care astfel vor stopa zic eu exodul ultimilor ani!Nu am pretentia ca ce am propus va functiona sigur dar as dori sa stiu daca cei responsabili sau gandit la aceasta solutie pilot menita sa redreseze sistemul medical si care in opinia mea trebuie sa fie extins ca experiment pe o perioada de minim 3-4 ani.Consider ca pacientii se vor duce la medic acolo unde se simt bine si medicii desigur vor putea sa isi negocieze salariul ca in orice alta corporatie,deci ar avea de castigat ambele parti si in final si bugetul de stat care desigur va primi impozitul cuvenit.Cam aceasta pe scurt e solutia propusa de mine ptr. decongestionarea din sanatate menita sa aseze competenta si castigul salarial medical in beneficiul si al meu si al dvs. dragilor care imi ve_ti citi commentul...astept reactii si pro si contra/thanks

Totul costa pe lumea asta !Trebuie sa ne lasam santajati de medici, gunoieri, mecanici, popi, …, sau ne organizam ca societate functionala. Asta este intrebarea. Pina acum nu am reusit asta dupa 1989. Fiecare categorie sociala vrea sa fie remunerata cel putin ca in vest.Ceausescu ne organizase intr-un fel. Ce facem mai departe ?Pentru a creste calitatea serviciilor medicale ar trebui sa fie motivati medicii prin salarii decente si aceasta ar trebui facuta prin confiscarea averilor politicienilor si a altora care nu pot fi justificate si nu cateva luni la Rahova.In lanturi cu ei si tarati prin centrele oraselor!!!

In prezent platesc in fiecare luna peste 1000 la cas, fiind tanar timp de 20-30 nu prea o sa beneficiez de asigurarea medicala, eventual cate o vizita la medicul de familie pentru o raceala. La batranete vin bolile, cu ce ma ajuta aceasta lege daca dupa ce am contribuit cu o suma frumusica la sanatate, vine medicul si zice scurt: te costa 1000 euro-2000 de euro operatia. Din ce vad aici nu este nicaieri ceva care sa starpeasca aceasta practica. Ba mai mult nici nu mai sunt functionari publici sa ma pot duce la politie sa le faca un flagrant (desi nu am auzit de nici un medic prins cu mata in sac si ajuns la puscarie).
De ce nu se trece pe ceva similar cu pensiile?
Eu imi aleg un asigurator, banii se vireaza la asigurator direct din salar(ca la pensii). Cand merg la medic sunt tratat si cand vine vorba de plata spitalul si asiguratorul se inteleg. Astfel asiguratorul are tot interesul ca eu sa nu fiu tinut in spital mai mult decat trebuie si sa nu mi se de-a tratament care nu este necesar, costurile ar putea sa scada.

Trebuie reformat sistemul din temelii,o prostie mai mare decit aceasta cu dreptul medicilor de a da consultatii private intr-o institutie publica.!!??? o fi bine, o fibine, domnule ministru al sanatatii . LEGALIZAREA SPAGII IN IN INSTITUTIILE PUBLICE ,asta presupune un bir in plus pe pacient ,care va deveni din ce in ce mai departe de sistemul de sanatate, solutia ar fi cresterea salariilor medicilor,asistentilor medicali ,infirmierilor,perfectionarea lor pt cresterea calitatii actului medical.,pt reducerea malpraxisului care exista in fiecare spital din romania in fiecare zi,cei din sistem stiu despre ce vorbesc...da sant asistent medical si imi pare rau caci ofer foarte putin pacientilor din cat ar trebui sa ofer ca si asistenta medicala...

La ce sa se asteapte in plus cetatenii? Multumesc

Conform noului proiect de lege contributia obligatorie pentru pachetul de baza este tot aceeasi ca inainte, de 5,5 %. Ce nu mi se pare corect este faptul ca indiferent de catimea venitului si in concluzie a contributiei (care este procentuala) beneficiezi de aceleasi servicii medicale. Adica Gheorghe care castiga 1000 lei si contribuie cu 5,5 % din venit va beneficica de aceleasi servicii medicale ca si Ion care castiga 10.000 si contribuie tot 5,5 %, dar din 10.000 nu din 1000. Corect ar fi ca pentru acelasi pachet de servicii sa se perceapa o contributie unica!

Totul costa pe lumea asta.
Trebuie sa ne lasam santajati de medici, gunoieri, mecanici, popi, ..., sau ne organisam ca societate functionala. Asta este intrebarea. Pina acum nu am reusit asta dupa 1989. Fiecare categorie sociala vrea sa fie remunerata cel putin cain vest.
Raposatul ne organizase intr-un fel. Ce facem mai departe ?

Sunt medic, am un salariu, fac garzi, lucrez in privat...nu in timpul programului. Nimeni nu are ce sa-mi reproseze...si e pe verificatelea de 25 de ani. Ca mine or mai fi altii sau legea ar putea sa-i faca pe tosi asa. Castog ca in staoinatate lucrand un program dublu de ore si platesc CASS, CAS....din caua mea nu-s bani in sistem?? Sau....16 pastile de Brufen costa in Anglia 1,5 lei si in Romania 15 lei. Cine fura in Romania? mai ginditi-va cine nu vrea ca medicii sa fie ceea ce trebuie sa fie.

Pentru a creste calitatea serviciilor medicale ar trebui sa fie motivati medicii [rin salarii decente si aceasta ar trebui facuta prin confscarea averilor politicienilor si a altora care nu pot fi justificate.Eu asta propun.

indiferent daca satul va face mai multe facultati de medcina medici tot va cere mita pentru orce operatie analize sau tratamente.nu te poti duce la un spital daca nu ai bani care se da de la infirmiera pana la medic.si medicamentele sant foarte scumpe.chiar daca aparatu sanitar nu vor mai fi bugetari niciodata nu va disparea mita.o spun in cauza nici nu pot face un control medical de care am nevoie daca nu adun niste bani pentru medic.sar putea sa nu imi luati in consideratie acest comentariu dar asta este adevarul.

Nu vreau sa sochez pe nimeni dar...sanatatea costa!!!! e singurul lux pe care trebuie sa ni-l permitem!iar educatia este prima necesitate.Prea multi bani in Romania se duc pe aparare (in salartii si pensii),la securitate(sa ne filam intre noi) iar medicii sunt platiti prea prost ca sa nu accepte spaga(care au acces la ea).aparatura costa ca in vest pentru ca acolo e facuta, reactivii costa ca in vest pentru ca acolo sunt facuti,medicamentele costa ca in vest pentru ca acolo sunt facute.....iar la noi platesc asigurarile 4 mil de romani si beneficiaza 20 mil.

Propunerile sunt excelente, responsabilii din sanatate nu sunt constienti de lipsa de ORDINE si DISCIPLINA.
Aplicand tarifarea dispare SPAGA, castigurile sunt fiscalizate, se dezvolta noii locuri de munca productive si nu bugetare.

Punctul medical trebuie sa fie diferit dela medicul de familie la cel specialist sau spital.

Se introduce concurenta si creste performanta prestatiei medicale.

Cu o participare de 10% pacientului ii revine mult mai ieftin medicamentele.

Prin acest sistem de facturare / tarifare se initiaza si contiinta pacientului si a medicilor.

Cunosc sistemul perfect si chiar unii din cei care se ocupa de reformare, va asigur nu se doreste totul este monitorizat electoral.

Nu mai departe Vasile CEPOI iese din cand in cand anuntand inca 2500 noi locuri de munca se vor debloca, se joaca MORCOVUL.

Este o rusine cand si sanatatea este produs electoral, ...

Lasa manipularea! Am si eu mai multi prieteni buni in Germania, cetateni germani, plecati de mult timp din Romania.
In plus, iti voi da link-urile de unde am selectat informatiile de mai sus:

http://heart-consult.com/articles/german-healthcare-system

http://www.english.german-hospital-service.com/html/background.html

http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_in_Germany

http://www.theexpatdirectory.com/articles.php?c=expat_german_health_care

Sistemul de asigurari de sanatate din Germania

1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.

Problema este simpla si rapida a fi rezolvata, numai daca se doreste :
- Introducerea tarifului prestatiei medicale, www.tarmed.ch
- Facturarea prestatiei conform tarifului si punctului medicale diferentiat medic familie, specialist spital
- Medicii familie s, specialisti si paramedicalul retribuiti potrivit prestatiilor facturate
- Decontul facut de casele de asigurari
- Participare de 10 % la facture prestatiei medicale
Daca doriti detalii contactati-ma !!!
Medicul Vasile CEPOI are toata documentatia si modul de aplicare de mai mult de un an de zile !!!
Acest sistem functioneaza perfect, usor de implementat, costul lui fiind mai putin de 1/5 din costurile actuale intreprinse de MS.

aberezi!
traiesc , muncesc in germania!
sunt medic!
ai spus numai prostii!
N-am timp sa-ti explic!

Sint medic (primar,cu vechime 37 ani in meserie,30 ani inspecialitate-chirurgie).Am 28milioane salariu,mai fac si 5-6 garzi,ajung maxim- pentru 280 ore lucrate,pe luna-,la 42 miloane.S-ar zice ca e bine (sub 1000 euro,la calificare maxima).Deci stiu ce vorbesc.
1.Nici acum medicii si spitalele nu sint "bugetari" 100%.Banii vin de la asigurati,pe baza serviciilor de asigurari,statul plateste doar "programele" : urgenta,mama si copilul,cancerul,TBC,diabetul si alte cateva boli).
2.Bani mai vin-doar pentru partea de intretinere (reparatii) de la Consiliul Judeteran.
3.Ar mai putea veni bani pentru servicii la cerere,adica cind vii fara programare,cind vrei anumite conditii,cind soliciti anumite servicii,cind vrei un anume medic.Capitolul asta ramane insa in ceata,subiectivitatea il domina.Depinde de Manageriat,de Consiliul de administratie (politic ales)
4."Medicul sa fie platit dupa calitatea si cantitatea muncii"-frumos spus,dar depind de el chestiile astea? El face dotarea ?El asigura medicamentele si materialele sanitare ? Aparatura ?.Si atunci cum poate influenta calitatea si cantitatea muncii? Acum in tara e un minus de 40% asistente si 30-40% medici.Deci cei existenti lucreaza mai mult. Cine sa-i normeaza ? Directorii ? Greu de spus cum.Cum poate un neutru sa aprecieze calitatea unui medic?
5.Avem "ghiduri de practica",ar trebui sa le folosim tot timpul.Ce faci cind schimbi antibioticul de 3 ori pe saptamana,ca nu este la farmacie ?.Ce faci cind anumite materiale-implanturi,vin cind si cand,de calitate indoielnica (nu depinde medic),cind unele care prevad tehnici moderne nu se aduc,decat daca poate pacientul ?.Ce faci cind la examinari pretentioase (RMN,CT,Analize)esti limitat,ca sint scumpe,sau nu ai acces la ele ? Asta afecteaza si medicul si pacientul. Poti sa-i spui bolvanului : n-am asta,fac o improvizatie sau cumperi tu ? Nu poti.Daca il trimiti la altii,nu-ti faci utilizarea buna a serviciului.Tot tu pierzi.
6.Si acum o graza de chestii le cumpara medicul ca sa aiba cu ce lucra,sau conditii (sonde,fire de sutura,tubulatura,materiale hemostatice,ace,aparatura medicala,dar si aer conditionat la sala de operatie.Stiti cum e sa lucrezi la 40 grade,cu vaciula,masca si lumina in cap,transpirand din greu ?.Sau sa nu poti dormi de cald,de foame in spital ?
7.Ideea ar fi simpla.Romania sa respecte coeficientul de salarizare european,fata de salariul mediu pe economie,dar nu se vrea asta,ca vine prea mult.Dar un chirurg trebuie sa citeasca,sa mearga la congrese,sa-si pastreze mainile curate si fara rani,sa fie odihnit,sa nu lucreze 250-300 ore pe luna.Asta se intampla la noi.
8.Or mai fi si medici slabi pregatiti si care cer mita (bacsis),si neaveniti.Dar sint putini.Intotdeauna "reforma" in romania incepe cu medicii si profesorii.Nu e normal.
9.Invatamantul romanesc medical e in deriva,mult inferior celui dinainte de revolutie.Ies medici slab pregatiti,necesita secundariat lung,pe bani proprii si renuntari multe-din partea medicului.Asta ar fi o alta discutie.Totusi orice specialist roman in 3 luni in occident este la zi cu noul,este acceptat si bine platit.De aici exodul,de aici imbatranirea celor ce raman si lipsa de continuitate a celor tineri. Ar mai fi multe de spus.
10 Raman sceptic cu viitorul.Oare ce pensie voi avea ? Va trebui sa renunt la multe sa ca supravietuiesc ?.Intr-un sistem in cade Dl Dr. Cepoi e ministru si face gogomanii,Dl dr. Arafat care a facut "stat in stat" urgenta,(in care SMURDUL aduce 80% nimicuri cu sirena in functie,iar elicopterul e folosit de multe ori"sa se faca norna de lucru",cind mai repede ai ajunge cu salvarea,cind asistentul de la Urgenta e platit mai bine ca chirurgul) ramai trist vazandu-l erou,pentru ca apare si spune doar ce vrea el,iar camarila bine platita de la urgenta face mitinguri de sustinere.Asa e la noi.

Chirurgii sunt o categorie aparte de care depinde viata unui om si sunt remunerati mai prost ca un medic de familie . Un chirurg bun iti salveaza viata si cu o tehnica precara. Chirurgii buni merita salarii egale cu ale magistratilor.

america a ajuns la faliment! pana si americanii au inteles ca trebuie sa le dea peste nas! e mult mai usor sa memorezi decat sa construiesti! si apoi unde sa se duca? grecia e in faliment! spania la fel!portugalia la fel! italia mai are putin! unde crezi ca o sa se duca medicii spanioli? or sa fuga toti in anglia? :)) banii trebuie sa ajunga la cei care produc! mi separe nesimtire sa avem farmacisti si medici foarte bogati si lipsa de medicamente pentru bolnavi pentru ca nu sunt bani!

as fi de acord cu propunerea de la nr.1 daca am trai intr-o tara populata de alti oameni. pt ca romanul,dupa cum stiti, cand se duce la spital vrea sa fie tratat doar de dom'profesor...n-am nimic impotriva,fiecare are dreptul sa-si aleaga doctorul.doar ca dom'profesor nu are timp sa se ocupe de tot romanul care asteapta la usa lui si atunci paseaza cazurile celor care ii duc trena.si asa ajungem la acelasi lucru-avantajati vor fi tot cei care pazesc usa sefilor.
ideea e ca multi dintre concetatenii nostri tipa impotriva spagilor,a coruptiei s.a.m.d.,dar putini realizeaza ca un titlu academic sau o functie de conducere in romania nu certifica neaparat(nu generalizez) si un bun profesionist

1.ca angajat al spitalului sa aiba un salariu de baza si un procent din serviciile medicale pe cale acesta le presteaza.

exemplu: a generat venituri de 1000 de lei pt spital , sa primesca X% din cei 1000 de lei + salariu

2.ca PFA sa i se ofere posibilitatea de a lucra direct in spital contra unei taxe si standarde de practica medicala impuse de spital. taxa sa contina chiria pe spatiu, asistenta medicala, accesul la aparatura, farmacie, laborator, serviciu de contabilitate, receptie, igienizare , sterilizare, aprovizionare etc. ; in felul acesta taxa ar fi mai mica decat costurile unui cabinet privat individual si calitatea serviciilor mentinuta de aparatul administrativ al spitalului.

Pt a schimba ceva (in bine) in sistemul sanitar ar trebui sa se actioneze in miezul problemei-coruptia. Atata timp cat concursurile de ocupare a posturilor in sistem se desfasoara ,de cele mai multe ori, de forma(pt ca rezultatele se cunosc dinainte) nu poti spune ca salarizarea medicilor si a asistentilor medicali
se va realiza pe criterii de performanta prin negociere individuala cu managerul spitalului. Nu-mi pot imagina cum ar putea fi o negociere corecta cu cineva care a cotizat la dl manager pt post fata de cineva care a avut "nesansa"sa ia un post pe merit. Si atat timp cat managerii sunt numiti politic si de cele mai multe ori nu stiu nimic despre medicina(doar sunt economisti!) dati-mi voie sa ma indoiesc de transparenta acestor negocieri! Si daca tot vb de administratia spitalelor stiati ca in unitatile in care personalul beneficiaza de sporuri de periclitate, de aceleasi sporuri beneficiaza si personalul administrativ desi ei nu sunt expusi in niciun fel acelor conditii periclitante(pacienti contagiosi,periculosi, substante toxice,etc)?
In ceea ce priveste independenta financiara a spitalelor si trecerea lor sub tutela autoritatilor locale asta este un alt mod de a pasa responsabilitatea. Pt ca in primul rand autoritati locale=politicieni si se stie ca acestia nu fac nimic pe gratis. Va conta cine face lobby mai puternic,cine are mai multe relatii si astfel vor apare mari discrepante intre spitale. Se stie ca orice om va avea nevoie la un moment dat in viata de un cardiolog sau de un chirurg si atunci aceste spitale sunt cel mai bine finantate(la fel se intampla si in prezent). In schimb sunt boli si spitale despre care nimeni nu vrea sa se stie(nici macar pacientii) si rezultatul este subfinantarea .In rezumat marea problema a tuturor proiectelor de legi ale sanatatii din tara asta a fost ca s-a incercat implementarea unor reguli preluate din alte sisteme de sanatate fara ca nimeni sa se intrebe daca baza sistemului si conditiile existente in Romania permite acest lucru

Prin dreptul la servicii medicale ma refer la accesul la aceste servicii.

Constitutia iti garanteaza dreptul la servicii medicale nu si gratuitatea.

Propunerea ta ar duce la instruirea unui numar mai mare de medici pe banii statului roman care apoi, pentru ca salarii vor fi mici, vor emigra in alte tari. Mai pe limba ta, noi cheltuim sa ii formam si altii ii vor "exploata" pe bani buni.

In Canada sistemul de sanatate este suportat integral de stat. Si din cate stiu eu medicii sunt platiti foarte bine iar pacientii sunt multumiti de calitatea serviciilor. Numai ca acolo banii de la buget nu sunt pentru furat ci pentru populatie. Au ajuns la un grad de civilizatie in care clasei politice ii pasa de tara.

In constitutia SUA de la 1786 nu era trecut acest drept. Au trecut un amendament, mai tarziu, niste socialisti. Iar constitutia e scrisa de oameni, politicieni si juristi, care sunt reprezentanti ai unei ideologii si predispusi la multiple greseli. Sanatatea nu are cum sa fie un drept, cum este dreptul la viata, pentru ca ai nevoie de oamenii care sa furnizeze acest drept. Daca nu ai medici nu are cine sa-ti asigure dreptul la sanatate. Sanatatea ta e treaba ta. Constitutia trebuie schimbata. Iti recomand sa renunti la tonul arogant si sa-ti exprimi in mod civilizat opinia.

FELICITĂRI !!! Vă mulțumesc că existați . Ce teme au la doctorat doamnele asistente licențiate ?

sanatateaa fost si va fi un drept. dar pentru asta, inseamna sa ai si capacitatea de-a citi si altceva. Constitutia bunaoara

Pentru a creste calitatea serviciilor medicale trebuie sa motivam personalul medical, acum un medic specialist cu un an experienta castiga putin peste salariul minim pe economie, asta dupa 5-6 ani de facultate plus cativa ani de rezidentiat. Intrebarea mea este cum motiveaza guvernul pe cineva din sistemul medical ca sa-si faca bine treaba in conditiile in care sunt platiti cat o femeie de serviciu cu patru clase si cand stim foarte bine ce dotari au spitalele publice din Romania.
O alta problema in sistemul medical este cea a serviciilor medicale care nu tin cont de cat a cotizat un pacient, situatia este urmatoarea: eu ca salariat platesc niste servicii de care atunci cand am nevoie nu pot sa le folosesc pentru ca mi se spune ca nu sunt bani, ar trebui sa existe spitale unde sunt tratati cei care nu cotizeaza la sistemul medical si spitale unde sa se duca cei care platesc si sa nu se mai invoce poveste cu nu sunt bani.

Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).

In Germania, numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat. Si asta intr-o tara cu putere economica mult superioara Romaniei si cu un procent de peste 10% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este cam jumatate fata de Germania). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.

Vai dragule, ca bine o zisesi ! Medicina este scumpa pentru ca sunt prea putin doftori pentru ca sunt prea putine facultati de medicina, pentru ca... Subscriu total cu spusele mataluta si mai aduc si niste completari:
1. Ca sa crestem numarul ar trebui sa eliminam aberatia aia de admitere. O groaza de copii superdotati in tocatul banilor familiei stau pe tusa pentru nu reusesc sa toceasca chimia organica, fizica sau biologia de a 11-a. La ce e bun sa stie unui viitor medic cum se fabrica cauciucul sintetic, ciclul lui Carnot sau cum se leaga niste rezistori in paralel ? Si chestia aia cu circulatia mica si plamanul se poate invata lejer in facultate. Eu propun sa se intre la medicina doar cu notele de la Bac. In cazul in care nu exista diploma de bac se va putea obtine o derogare de la Abramburica.
2. Pentru ca avem prea putine facultati de medicina (doar vreo 11) mai propun si cooptarea unor prestigioase fabrici de diplome gen Spiru Haret. Nu conteaza ca nu au o baza materiala corespunzatoare pentru ca se pot face sectii de ID. Nu vad de ce nu se poate invata medicina la distanta de pe goagle si wikipedia. In definitiv dreptul, ise-ul, ziaristica se studiaza acum la "IDe". Si doar ati vazut ce inelectuali rasati avem . Unele au ajuns chiar ministrese !
3. Examenul de rezidentiat este curat mestesug de tampenie. Alte exemplare promitatoare isi rateaza sansa de a face neurochirurgie si ajung reprezentanti medicali sau in cel mai fericit caz medici de familie in Cucuietii din deal. Eu propun ca intrarea in rezidentiat sa se faca prin interviu la seful de disciplina iar selectia sa fie strict dupa grosimea plicului.
4. Rezidentiatul este prea lung. Ce poti sa inveti in atatia ani ? Nu ai invatat destul in facultate ? Doar esti doctor ! Eu as zice ca 6 luni sunt suficiente.
5. Avem o groaza de asistente si moase comunale "licentiate" Au facut facultate si se considera pe jumatate doctori. Mi se pare nedrept sa le refuzi aceasta dorinta. Eu cred ca niste diferente ar putea sa le indeplineasca visul si sa cresca procentul de doctori de care are nevoie tara. Pe vremuri exista "calificarea la locul de munca": te angajai ca lopatar, dupa un an erai electrician, apoi faceai un seral si in final ajungeai maistru. Ce vremuri domnule !
Cred ca daca s-ar pune in aplicare cele 5 puncte de mai sus am avea in fiecare an 150.000 de noi doctori. Sa vezi atunci ce concurenta ! Ce tarife mici ! Iti dai seama ce misto ar fi sa ai de ales intre cei 2000 de ginecologi din oras ! Nu ai reusit sa nasti cu primul ? Mergi la al doilea, treilea, la al n-lea. Problema este doar sa mai ai ce naste :)
Iti doresc o zi buna stimabile si am sa iti dau de stire cand se va face primul transplant de creier.

Foarte tare! Pentru faza cu cei 2000 de ginecologi, eu propun sa nasca fiecare gravida cu fiecare din cei 2000 de medici. Ar creste natalitatea si s-ar amortiza mai eficient "costul de productie". Viitorii pensionari vor avea pensia asigurata. In plus, ce sa mai faca facultatea de medicina doritorii? Sa organizam tabere de vara. In doua saptamani pot sa practice. Sa vedem apoi daca ii primeste si cineva la lucru afara.

Dragi pacienti, cu cat aruncati cu noroi mai tare in cadrele medicale, cu atat ii incurajati sa plece mai repede peste hotare. Doar cand ajungeti cu copiii bolnavi in urgenta, v-ati da si sufletul sa vi-l salveze! daca mai ramane careva pe-aici. Dar pana atunci doar aruncati invective fara rost. Nu-i problema, nu-i apreciati voi, sunt altii care abia ii asteapta! Si apropo, in Europa sunt si alte tari ca Germania, Franta, Anglia, tarile nordice! Nu va consolati ca doar Grecia, Spania si Italia vor doctori romani! Eu inca nu i-am vazut imbrancindu-se la granita sa se intoarca definitiv in Romania! Voi i-ati vazut? Se redeschid spitalele in Romania?

Romanii vor trebui sa invete ca sanatatea costa mult si ca ea nu e un drep ci poate fi un "favor" pe care statul il poate face. Sanatatea e scumpa pentru ca medicii nu isi sacrifica inutil timpul si energia, pentru ca in spatele unui medicament stau macar vreo 4-5 ani de cercetare si sute de esecuri si pentru ca tehnologia costa (la fel ca iPhone). Medicina este o slujba liberala pentru ca cel care o practica isi asuma niste responsabilitati pentru care poate plati si inca foarte scump. Probabil ca o modalitate eficienta de organizare ar presupune desfintarea CNAS, venirea pe piata a firmelor de asigurari private, care sa aiba contracte cu spitalele devenite unitati independente (sau apartinand firmelor de asigurare). Cred ca modelul asigurarilor casco e aplicabil si in situatia asta. Cine da mai mult are mai mult.

simplu! statul trebuie sa faca mai multe facultati de medicina pentru ca acesti memoratori sa nu aiba pretentii exagerate! asta e cea mai buna solutie ca sa tina salariile jos intr-o tara in care avem farmacisti si medici foarte bogati si bolnavi a caror viata este in pericol pentru ca nu au bani de medicamente! acest comentariu nu va fi publicat, nu-i asa?

Medicii nu vor face activitate privata in spitale pentru ca ar trebui sa o faca cu documente legale .
La momentul acesta cei mai mari evazionisti sunt medicii din structurile private care la 10 pacienti consultati taie chitante pentru 2 pacienti .Asta nu vede numeni ?
Eu nu inteleg de ce sistemul sanitar este in reorganizare din anul 1998 si nu adoptam legislatia din un din tarile in care sistemul merge .
Legea 145/1997 trebuia sa adopte legea asigurarilor de sanatare din Germania dar ea a fost modificata prin sute de ordonante care nu a facut decat sa distruga sistemul.
In permanenta a fost modificata ca sa favorizeze medicul in dezavantajul pacientului.
Eu mereu am spus ,daca nu ar exista amaratul acesta de pacient la care nu se uita nimeni nu ar exista nici unitati sanitare ,nici cabinete medicale si nici laboratoare medicale .
Am umblat 6 luni cu sotul meu din medic in medic in Romania,am cheltuit o caciula de bani si nu au putut sa ii stabiliasca un diagnostic ,care s-a stabilit in Germania.
Atazi am discutat cu un medic venit de la Chisinau care a umblat trei luni in Romania pentru un diagnostic si pana la urma s-a dus pentru stabilire dignostic la Chisinau .
Acesta este motivul pentru ca se risipesc banii in Romania ,se
fac zeci de analize consultatrii investigatii pentru un diagnostic.care costa si pacientul si sistemul de 10 ori mault decat ar trebui .
Sa spuna medicii care lucreaza afara daca acolo se intampla asa .

ati inbunit detot cu CRESTEREA CALITATII ACTULUI MEDICAL.asta este manipulare in toata regula.peste tot in lume protocolul de vindecare a unei bolii este lafel,niciun spital privat sau ce o fi el nu inventeaza acum procedura de vindecare.singura diferanta este ca neam invatat sa aratam catre stat cu degetul.daca se va privatiza spitalele si apoi asigurarile muuuuuuuuuuuuuulti vor ramane pedinafara.nu va mai fii loc pt toata lumea in sanatate.te vei certa cu asiguratorul care nu iti va platii spitalizarea ca nu vrea el si daca nu iti convine te pune sal dai in judecata daca ai cu ce.este exact ca la asigurarile auto,unde asiguratorul daca nu vrea muschii lui sati plateasca asigurarea nu o plateste si daca nu iti convine te pune sa-l dai in judecata.cind vom avea si noi salarii de mii de euro atunci vb de asigurari private de sanatate sau de spitale private,pinaa atunci este bn asa cum este

Am studiat foarte atent,
www.tarmed.ch

intr adevar este singura solutie :
- Medicii de familie si specialisti sa castige in functie de prestatia lor reala si nu forfetar in functie de cati pacienti sunt inscrisi in lista de circa
- dispare SPAGA
- pacientul se responsabilizeaza prin co participarea la factura prestatiei
- prestatiile sunt monitorizate de casele de asigurare
- creste fiscalitatea veniturilor de la medici prin declaratia de castig real
- sunt controlate abuzurile si in acelasi timp franate

Astfel se elimina notiunea de SUBFINANTARE a sistemului cauza principala.

Sper ca in ROMANIA sunt si oamenii bine voitori nu numai sarlatani si MINCINOSI.

cand speranta va fi realitate Romanii nu vor mai plange si cersi ca nu sunt bani.

banii existenti daca sunt cheltuiti cu responsabilitate sunt foarte suficienti

PENTRU A AVEA UN SISTEM DE SANATATE COERENT SI EFICACE TREBUIE IMPLEMENTATE UN BUN SIMT ELEMENTAR SI ,MACAR ,UN MINIM DE RESPONSABILITATE; AVEM NEVOIE DE PERFORMANTA LA NIVEL UNIVERSITAR, POSTLICEAL SI POSTUNIVERSITAR (MIZEZ PE STUDII DE CALITATE SI NU DE CANTITATE);REORGANIZARE SI NOI REGLEMENTARI LA NIVEL ADMINISTRATIV ,EXISTA BIOINGINERI MEDICALI, STIATI? CARE AR ACTUALIZA ACEST SISTEM INVECHIT, PLIN DE TICURI SI LEGENDE. HAIDETI SA FIM DESCHISI SI RECEPTIVI SI INFORMATI! SA NE GANDIM CA AVEM BANI PUTINI DE CARE NU NE PERMITEM SA NE BATEM JOC!I
NU MAI FUNCTIONEAZA PETICELE, ACORDAREA DE PRIVILEGII IN FUNCTIE DE AFINITATI, INTERESE, POLITIC!

NE trebuiesc cateva protocoale de organizare pe care le putem copia de la oricare din tarile UE noi ne indrumam activitatea dupa niste protocoale vechi pe care nimeni nu vrea sa le schimbe,pentru ca cele noi implica mai multa responsabilitate,corectitudine eficienta si calitate in ceea ce priveste actul medical ori asistenta medicala in general. SE VREA MEDIOCRITATEA PT CA ASTA IMBOGATESTE PE FOARTE MULTI ,din sistem si din afara lui. Interventii chirurgicale fara indicatie o multime,sintem pe primul loc la interventii chirurgicale fara indicatie din eurapa.comisiile de malpraxis nu trebuiesc facute de medici din aceeasi regiune ca sa nu mai vorbim din acelasi spital.
O sa pun o intrebare? simpla ...stiati ca in spitalele din romania in provincie mai ales exista cel putin 1 caz de malpraxis pe zi,? cine stie sa raspunda...

Legile romane lasa mereu portite de interpretare. Personalul medical din spital trebuie sa-si numeasca membrii consiliului de administratie .Politicul isi baga coada ca lucrurile sa nu fie corecte:putin trafic de influenta, coruptie , deturnare de fonduri.
Daca spitalele au spatii libere ce se pot inchiria privatilor, inseamna ca desfiintarea multor spitale a fost o masura buna. Sa se concentreze serviciile medicale publice intr-un singur spital astfel incat sa nu se amestece cu sistemul privat.

900 lei lesinati ! salariul unui angajat cu studii superioare -biolog- din sistemul sanitar romanesc, dupa 7 ani de la angajare !

I\'ve been looking for something that does all those things you just mentioned. Can you recommend a good one?

I'm curious to find out what blog platform you have been using? I'm experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more secure. Do you have any solutions?

Articole similare

Cercetatorii au descoperit o metoda care permite eliberarea controlata a unui agent activ cu ajutorul unui nanovehicul magnetic. Cercetarea, realizata ca parte a Programului National de Cercetare "Materiale inteligente" (NRP 62), deschide noi posibilitati pentru dezvoltarea de tratamente specifice, care sunt mai eficiente si declanseaza mai...
Deoarece a venit timpul frumos si este cald m-am gandit ca pot sa dau anumite sfaturi despre cum sa ne ferim sugarii si copiii de insolatie, scrie pediatrul Mihaela Herescu. Insolatia reprezinta o forma de hipertermie, ceea ce inseamna o crestere anormala a temperaturii corpului insotita de semne fizice importante care pot determina afectarea...
Viagra poate duce la pierderea auzului / Foto: EveryStockPhoto Viagra ajuta la revigorarea vietii sexuale dar cu ce pret? Un nou studiu, realizat de cercetatorii americani de la University of Alabama at Birmingham School of Public Health si citat de Reuters, arata ca barbatii care folosesc pilula albastra, sau alte produse similare, pentru...
Dr. Daniela Balbuzan/ Foto: HotNews.ro Pot fi prevenite afectiunile respiratorii in "sezonul racelilor"? Cum putem sa depistam daca tusea este simptomul unei afectiuni grave? Cat de mult se poate agrava o viroza de sezon netratata corespunzator? Cand este necesar un tratament cu antibiotic in cazul unei infectii respiratorii? Dr. Daniela...
  Hallux valgus pre si post-operator Asistam de circa 2 saptamani la o campanie agresiva de promovare a unui dispozitiv, "orteza pentru hallux valgus (monturi)". Se utilizeaza pentru promovare chiar fotografiile unor deformatii corectate chirurgical, preluate de pe site-ul www.chirurgiapiciorului.ro , ca pe o proba a eficacitatii ortezelor. Se...