Noi reguli pentru moase si asistentii medicali – proiect de act normativ, in dezbatere publica

Politici Medicale
04 Ianuarie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
noi reguli pentru moase si asistentii medicali proiect de act normativ in dezbatere publica

Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate, elaborate in scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor. Zece capitole de proiect de act normativ descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie, monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, geriatrica samd. Scopul acestui set de proceduri este de a creste nivelul calitativ al ingrijirilor medicale acordate si adaptarea acestora la particularitatile afectiunilor pacientilor.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Proiectul de Ordin pentru aprobarea acestor proceduri, elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - OAMGMAMR - este de luni in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a zecea zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Descarca aici documentul: Proceduri de practica pentru asistenti medicali generalisti si moase (pdf)

Sunt prevazute aici informatii referitoare la materialele necesare fiecarui asistent, la pregatirea echipamentului sau la complicatiile ce pot aparea pe parcurs. La finalul fiecarui subcapitol exista o sectiune de Consideratii speciale, care indica pasii de urmat in situatii deosebite, modalitati diferite de interventie, exceptiile, interventiile care necesita o atentie mai mare etc.

Un exemplu:

Pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator INTRODUCERE

Recoltarea produselor biologice poate afecta direct diagnosticul, tratamentul si vindecarea pacientului. Asistentul medical este direct responsabil de recoltarea prompta si corecta a acestor probe. In unele cazuri, chiar daca nu Asistentul medical este cel care recolteaza, trebuie sa verifice proba, sa pregateasca pacientul, sa asiste medicul, sa-l ajute la efectuarea respectivei recoltari sa si acorde ingrijiri specifice pacientului dupa recoltare. Exista anumite teste pentru care pacientul trebuie instruit sa si le poata face singur (glicemia pe glucotest).

Pregatirea pacientului O buna intelegere si informare despre testul pe care pacientul trebuie sa il efectueze si scopul acestuia ne va ajuta sa pregatim pacientul adecvat. Explicandu-i pacientului procedura medicala cu claritate vom castiga increderea si cooperarea sa. De exemplu, inaintea unei recoltari dificile si dureroase (cum ar fi punctia de maduva osoasa) trebuie sa informam pacientul asupra tipului si gradului de disconfort pe care probabil il va resimti. De asemenea trebuie informat de durata procedurii, efectele acesteia si in cat timp vor fi gata rezultatele. Stiind exact la ce sa se astepte, pacientului ii va fii mult mai usor sa coopereze si sa suporte manevra in sine. Daca medicul este cel care face recoltarea, asistentul medical va supraveghea pacientul atat pe parcursul acesteia cat si dupa pentru a putea acorda ingrijirile specifice in orice situatie.

Unele teste necesita instructiuni detaliate pentru a ne asigura de cooperarea totala a pacientului si de corecta recoltare a probelor, cu atat mai mult cu cat unele necesita anumite conditii de recoltare si schimbarea regimului de viata inaintea recoltarii (o dieta speciala, un mod corect de recoltare de catre insusi pacient, etc).

Consimtamantul pacientului Este un drept al pacientului sa i se ofere toate informatiile pentru a intelege exact ce i se va face, procedura medicala in sine, riscurile si implicatiile manevrei inainte de a consimti si a semna ca este de acord cu efectuarea procedurii.

A explica procedura, cum va fi efectuata si potentialele riscuri este in primul rand responsabilitatea medicului. Asistenta va relua explicatiile medicului, se va asigura ca pacientul le-a inteles bine si va verifica daca pacientul a semnat consimtamantul.

Masuri de protectie Masurile de protectie trebuie luate atat pentru asistenta cat si pentru pacient. Dupa recoltare, produsul trebuie etichetat si transportat in conditii optime, astfel incat sa nu afecteze rezultatul.

Cu toate ca cele zece capitole descriu amanuntit interventiile asistentului medical generalist si ale moasei, autorii precizeaza in introducere ca profesionistii trebuie sa tina cont de context in aplicarea acestora si ca procedurile nu se substituie rationamentului practicianului: ele sunt elaborate cu scopul de a orienta asistentii medicali generalisti si moasele pentru luarea deciziilor in ingrijirea pacientilor. Desi procedurile de ingrijire reprezinta o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intentioneaza sa inlocuiasca rationamentul practicianului in fiecare caz.

Decizia actului de ingrijire este un proces integrativ, care trebuie sa ia in considerare circumstantele individuale si optiunea pacientului, precum si resursele, caracterele specifice si limitarile institutiilor de practica medicala. Se asteapta ca fiecare practician care aplica recomandarile in scopul definirii unui plan de ingrijire sau al efectuarii unei proceduri particulare sa utilizeze propriul rationament medical, adaptat contextului clinic al pacientului in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile.

Desi procedurile reprezinta o fundamentare a bunei practici bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, nu se intentioneaza inlocuirea rationamentului medical al practicianului adaptat contextului clinic al pacientului pe care il ingrijeste, in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Toate procedurile existente se vor afla intr-un proces continuu de revizuire si actualizare.

Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din unitatile spitalicesti vor primi brosuri cuprinzand Procedurile de practica si bibliografia utilizata.

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării