Publicat la: 
4/01/2011
Noi reguli pentru moase si asistentii medicali - proiect de act normativ, in dezbatere publica

La vremuri noi, reguli noi pentru asistenti medicali si moase / Foto: Reuters

Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate, elaborate in scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor. Zece capitole de proiect de act normativ descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie, monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, geriatrica samd. Scopul acestui set de proceduri este de a creste nivelul calitativ al ingrijirilor medicale acordate si adaptarea acestora la particularitatile afectiunilor pacientilor.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Proiectul de Ordin pentru aprobarea acestor proceduri, elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - OAMGMAMR - este de luni in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a zecea zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Descarca aici documentul: Proceduri de practica pentru asistenti medicali generalisti si moase (pdf)

Sunt prevazute aici informatii referitoare la materialele necesare fiecarui asistent, la pregatirea echipamentului sau la complicatiile ce pot aparea pe parcurs. La finalul fiecarui subcapitol exista o sectiune de Consideratii speciale, care indica pasii de urmat in situatii deosebite, modalitati diferite de interventie, exceptiile, interventiile care necesita o atentie mai mare etc.

Un exemplu:

Pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator

INTRODUCERE

Recoltarea produselor biologice poate afecta direct diagnosticul, tratamentul si vindecarea pacientului. Asistentul medical este direct responsabil de recoltarea prompta si corecta a acestor probe. In unele cazuri, chiar daca nu Asistentul medical este cel care recolteaza, trebuie sa verifice proba, sa pregateasca pacientul, sa asiste medicul, sa-l ajute la efectuarea respectivei recoltari sa si acorde ingrijiri specifice pacientului dupa recoltare. Exista anumite teste pentru care pacientul trebuie instruit sa si le poata face singur (glicemia pe glucotest).

Pregatirea pacientului
O buna intelegere si informare despre testul pe care pacientul trebuie sa il efectueze si scopul acestuia ne va ajuta sa pregatim pacientul adecvat. Explicandu-i pacientului procedura medicala cu claritate vom castiga increderea si cooperarea sa. De exemplu, inaintea unei recoltari dificile si dureroase (cum ar fi punctia de maduva osoasa) trebuie sa informam pacientul asupra tipului si gradului de disconfort pe care probabil il va resimti. De asemenea trebuie informat de durata procedurii, efectele acesteia si in cat timp vor fi gata rezultatele. Stiind exact la ce sa se astepte, pacientului ii va fii mult mai usor sa coopereze si sa suporte manevra in sine. Daca medicul este cel care face recoltarea, asistentul medical va supraveghea pacientul atat pe parcursul acesteia cat si dupa pentru a putea acorda ingrijirile specifice in orice situatie.

Unele teste necesita instructiuni detaliate pentru a ne asigura de cooperarea totala a pacientului si de corecta recoltare a probelor, cu atat mai mult cu cat unele necesita anumite conditii de recoltare si schimbarea regimului de viata inaintea recoltarii (o dieta speciala, un mod corect de recoltare de catre insusi pacient, etc).

Consimtamantul pacientului
Este un drept al pacientului sa i se ofere toate informatiile pentru a intelege exact ce i se va face, procedura medicala in sine, riscurile si implicatiile manevrei inainte de a consimti si a semna ca este de acord cu efectuarea procedurii.

A explica procedura, cum va fi efectuata si potentialele riscuri este in primul rand responsabilitatea medicului. Asistenta va relua explicatiile medicului, se va asigura ca pacientul le-a inteles bine si va verifica daca pacientul a semnat consimtamantul.

Masuri de protectie
Masurile de protectie trebuie luate atat pentru asistenta cat si pentru pacient. Dupa recoltare, produsul trebuie etichetat si transportat in conditii optime, astfel incat sa nu afecteze rezultatul.

Cu toate ca cele zece capitole descriu amanuntit interventiile asistentului medical generalist si ale moasei, autorii precizeaza in introducere ca profesionistii trebuie sa tina cont de context in aplicarea acestora si ca procedurile nu se substituie rationamentului practicianului: ele sunt elaborate cu scopul de a orienta asistentii medicali generalisti si moasele pentru luarea deciziilor in ingrijirea pacientilor. Desi procedurile de ingrijire reprezinta o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intentioneaza sa inlocuiasca rationamentul practicianului in fiecare caz.

Decizia actului de ingrijire este un proces integrativ, care trebuie sa ia in considerare circumstantele individuale si optiunea pacientului, precum si resursele, caracterele specifice si limitarile institutiilor de practica medicala. Se asteapta ca fiecare practician care aplica recomandarile in scopul definirii unui plan de ingrijire sau al efectuarii unei proceduri particulare sa utilizeze propriul rationament medical, adaptat contextului clinic al pacientului in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile.

Desi procedurile reprezinta o fundamentare a bunei practici bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, nu se intentioneaza inlocuirea rationamentului medical al practicianului adaptat contextului clinic al pacientului pe care il ingrijeste, in functie de particularitatile acestuia, optiunile diagnostice si curative disponibile, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Toate procedurile existente se vor afla intr-un proces continuu de revizuire si actualizare.

Dupa aprobarea proiectului de act normativ, asistentii medicali si moasele din unitatile spitalicesti vor primi brosuri cuprinzand Procedurile de practica si bibliografia utilizata.

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Comentarii

Stipuleaza acest cod propus ca noului nascut sa i se taie cordonul ombilical imediat - stiti ce are loc in acest caz?

In mod normal, medicul sau moasa trebuie sa apuce cordonul ombilical cu mana si sa nu il sectioneze pana cand va simti primele pulsuri de sange pompat prin el, dupa ce copilul s-a nascut. Astfel este asigurata livrarea oxigenului catre creierul noului-nascut, care inca nici nu a respirat prin proprii lui plamani. Un creier neoxigenat imediat, este un creier lezat, care moare.

Taierea prematura a cordonului ombilical este practicata in toata America, privand astfel noii-nascuti de oxigenarea cruciala a creierului la nastere si deci producand copii cu leziuni ireversibile ale creierului, pe banda rulanta.

Sper ca avertizarea mea sa fie auzita acolo unde trebuie, nici un copil nu merita sa fie prejudiciat pe viata inca de la nastere.

Sa nu exageram cu banda rulanta! Sangele pulseaza imediat in cordonul ombilical. E vorba de fractiuni de secunda pe care practicantii in domeniu le cunosc si asteapta exact cat trebuie. Asteptam comentarii avizate, nu bagatori de seama.

Articole similare

In sectia de neonatologie / Foto: Agerpres Naturalul se intoarce in viata noastra intr-un mod sau altul. In cazul nasterii, intoarcerea la "natural" inseamna a naste acasa. In Olanda, de pilda, sistemul este bine pus la punct. Moasele beneficiaza de facultati de profil, cursuri de perfectionare, contract cu un medic sau o facilitate...
In spitalele din Bucuresti, cel putin 50% din nasteri sunt prin cezariana, iar in Occident sunt spitale in care procentul maxim este de 5%, spune moasa Irina Popescu intr-un interviu pentru radio Itsy Bitsy. Diferenta este asa de mare in favoarea operatiei de cezariana, in Romania, din cauza spaimei, a panicii fata de nasterea normala. In...
La cabinetul medical / Foto: Agerpres Medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate la centrele de permanenta vor fi obligati sa asigure asistenta medicala primara in aceste centre si in afara programului de lucru, dupa cum urmeaza: pe...
Norvegia, cel mai bun loc in care sa-ti cresti copilul / Foto: Reuters Mamele din Norvegia si Australia traiesc in cele mai bune locuri din lume pentru a creste un copil, se arata intr-un studiu realizat de organizatia "Salvati copiii". Romania se afla pe locul 37, in urma altor state precum Slovenia (locul 16), Estonia (locul 17) sau Polonia,...
La vremuri noi, reguli noi pentru asistenti medicali si moase / Foto: Reuters Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate, elaborate in scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea...