Publicat la: 
9/12/2016
Noi sperante legate de un medicament impotriva bolii Alzheimer, aflat in faza de testare pe oameni

Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons

Cresterea graduala a dozei dintr-un medicament experimental impotriva maladiei Alzheimer, produs de compania Biogen Inc, are ca efect reducerea acumularilor de placi senile si a riscului de edem cerebral, conform rezultatelor unui studiu derulat timp de 12 luni pe un numar mic de pacienti umani, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Medicamentul denumit "aducanumab" a fost testat cu rezultate pozitive pe un grup de 31 de pacienti cu Alzheimer incipient sau cu forme mai putin severe, care au primit fie doze crescute treptat, fie doze mari fixe si respectiv un placebo, in prima etapa a testelor pe subiecti umani.

"Rezultatele obtinute ni se par solide, aduc mai multa incredere in program (-ul de testare) si confirma viabilitatea regimului de titrare (al medicamentului)", a sustinut analistul John Scotti de la Evercore ISI. Orice medicament eficient impotriva Alzheimerului are potentialul de a aduce vanzari anuale de ordinul miliardelor de dolari.

Anul trecut compania Biogen a inceput faza a treia a testarii produsului aducanumab, folosind doze titrate, insa vor mai trece cativa ani pana la obtinerea rezultatelor finale, conform Samanthei Budd Haeberlein, vicepresedinte al companiei.

Aducanumab actioneaza prin indepartarea placilor cerebrale din beta-amiloid. Alte companii au incercat de asemenea sa dezvolte medicamente care sa blocheze acumularile de placi de amiloid, insa nu au reusit sa incetineasca in mod semnificativ declinul cognitiv al pacientilor, iar in unele cazuri au fost semnalate riscuri crescute de producere a unor edeme cerebrale.

Un alt medicament experimental, solanezumab (produs de compania Eli Lilly & Co.), conceput sa absoarba proteinele de beta-amiloid direct din fluxul sanguin al pacientilor, s-a dovedit un esec. Nereusitele in acest domeniu au ridicat intrebari daca placile de amiloid trebuie sa ramana tintele predilecte pentru tratamentele impotriva acestei boli necrutatoare care afecteaza din ce in ce mai multi oameni care ajung la senectute in conditiile cresterii sperantei de viata.

Unii experti in domeniu sunt de parere ca aceasta abordare ar putea fi eficienta in stadiile incipiente ale bolii (stadii foarte dificil de depistat), iar odata ce placile de amiloid sunt formate in creier si-ar pierde foarte mult din eficienta.

Detalii despre acest studiu sunt prezentate vineri, la o conferinta pe tema luptei impotriva maladiei Alzheimer desfasurate la San Diego.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12