Publicat la: 
15/10/2018

femeie insarcinata

Citokinele sunt proteine mici, care alerteaza organismul cand apar infectii si care provoaca imflamatii.Acestea au fost gasite in lichidul amniotic al multor femei care au nascut prematur, iar acum cercetatorii incearca sa descopere daca oprirea raspunsului imun va preveni nasterile premature, conform sciencedaily.com.

Nasterea prematura reprezinta prima cauza a decesului infantil si a dizabilitatilor. Cercetatorii de la Universitatea Connecticut sustin ca au gasit un tratament potential, care ar putea opri travaliul prematur. Christopher Nold, obstretician, si Anthony Vella, imunolog, si-au propus sa vada care este rolul sistemului imunitar in nasterea prematura.

Cele mai multe sarcini dureaza in jur de 40 de saptamani. Un copil nascut mai devreme de 37 de saptamani poate fi prea mic pentru a-si regla temperatura corpului si respiratia si poate suferi de sangerari cerebrale, sau de alte tulburari ale organelor cu efecte pe termen lung, precum intarzieri de dezvoltare si probleme cognitive.

In cazul oamenilor, anual au loc sute de mii de nasteri premature. Totusi, printre mamifere, nasterile premature sunt foarte rare si se intampla, de obicei, doar cand exista o infectie sau o inflamatie. Cercetatorii au descoperit ca citokinele (proteine mici care alerteaza organismul cand apar infectii si care provoaca inflamatii) au fost gasite in lichidul amniotic al unor femei care au nascut prematur.

Aceasta fiind situatia, s-au gandit ca fatul este destul de diferit de mama incat sistemul imunitar ar putea sa il atace, dar ceva blocheaza sistemul imunitar pe durata sarcinii.

Ce se intampla daca aceasta protectie s-a oprit brusc pentru unele femei in timpul sarcinii, provocand travaliu prematur?

”Exista o multime de mecanisme anti-inflamatorii care au rolul de a impiedica respingerea fatului. Ne-am gandit ca aparitia unei inflamatii periculoase ar putea sa distruga bariera de toleranta si sa declanseze nasterea prematura”, explica Anthony Vella.

Nold si Vella au luat celule din tractul reproductiv feminin si lichidul amniotic, care inconjoara fatul in uter, si le-au expus anumitor bacterii in laborator. Dupa cum era de asteptat, au fost produse o multime de citokine. Totusi, s-a mai intamplat ceva. Bacteriile au stimulat coloniile de granulocite si de macrofage (GM-CFS). GM-CSF este un fel de citokina care determina cresterea rapida a celulelor si se transforma in macrofage care mananca bacteriile. Numarul macrofagelor creste foarte rapid chiar inainte ca femeile insarcinate sa nasca. Totusi, nu este clar daca acest fenomen este legat direct de nastere, sau de efectul secundar al altui proces.

Descoperirile specialistilor sugereaza ca GM-CSF se elibereaza ca raspuns la infectiile bacteriene, dar ipoteza nu este sigura deoarece exista deja un medicament disponibil care blocheaza acest tip de citokine. Acest medicament a functionat in cazul soarecilor, reducand substantial nasterile premature in urma expunerii soarecilor la bacterii.

Nold si Vella au colectat mostre de la femeile care se afla la inceputul sarcinii si vor sa le testeze pentru a observa daca nivelul de GM-CSF din aceasta etapa timpurie poate anticipa durata sarcinii.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Medic Primar,...
Soare Musat Andreea,Medic specialist
Medic specialist
Ionescu Silvia-Elena,Doctor
Doctor
Toma Adrian Ioan,Conf. Medic Primar Neonatologie
Conf. Medic...

Articole similare

Maternitatea MedLife Eva a asistat cu succes naşterea naturală a unei perechi de gemeni prematuri, care au venit pe lume la 36 de săptămâni, cântărind 1520 g şi respectiv 2370 g. Maternitatea MedLife Eva din Braşov dispune de tehnologia performantă şi dotările necesare unei astfel de naşteri dar şi a monitorizării ulterioare a nou-născuţilor...
Citokinele sunt proteine mici, care alerteaza organismul cand apar infectii si care provoaca imflamatii.Acestea au fost gasite in lichidul amniotic al multor femei care au nascut prematur, iar acum cercetatorii incearca sa descopere daca oprirea raspunsului imun va preveni nasterile premature, conform sciencedaily.com. Nasterea prematura...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Medical Branch, Texas, au analizat un factor - cheie al travaliului si al nasterii, fiind astfel cu un pas mai aproape de prevenirea nasterilor premature. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur in fiecare an. Complicatiile unei nasteri premature...
O noua viata / Foto: Sxc.hu SAPTAMANILE 1 - 9 Medicii calculeaza, in general, varsta unei sarcini, incepand cu prima zi a ultimului ciclu menstrual al gravidei. Ovulul fertilizat isi incepe drumul ca o singura celula, care se multiplica rapid, formand un embrion, pe masura ce se deplaseaza spre uter. Embrionul se ataseaza de mucoasa uterului,...
  Nevoia de fier creste in perioada sarcinii / Foto: Captura Vimeo Anemia nu trebuie neglijata. Ea nu afecteaza numai sanatatea unei singure persoane, ci, in cazul unei sarcini, poate pune in pericol si starea de sanatate a fatului. Anemia in timpul sarcinii este asociata unui risc crescut de nastere prematura, greutate mica a copilului la...