Publicat la: 
22/03/2011
O solutie pentru medicina de familie: inlocuirea medicilor generalisti de catre medicii internisti

Internist vs. generalist / Foto: Agerpres

Implicarea, in timp si treptata, a medicilor internisti in medicina de familie ar putea insemna un pas in fata pentru sistemul romanesc de sanatate. Evolutia sistemului medical a avut drept consecinta cresterea mediei de varsta, insa acest lucru a adus cu sine aparitia mai multor pacienti, prezentand afectiuni multiple. "Bolnavul trebuie vazut ca un tot iar omul in varsta cumuleaza mai multe boli care se intrepatrund, care isi schimba aspectul si care trebuie sa fie ingrijite concordant si rational, nu numai dintr-un singur punct de vedere. Ori asta este una dintre atributiile medicului internist" sustine prof. dr. Ion Bruckner, presedinte al  Societatetii Romane de Medicina Interna.

Medicul internist, in avantaj prin gandirea de ansamblu

Prof. dr. Werner Bauer, fost presedinte al Federatiei Europene de Medicina Interna (EFIM), sustine acest punct de vedere cu exemplul concret al Elvetiei: "Incepand cu 1 ianuare, anul acesta, am incetat sa mai formam medici generalisti iar toti medicii de familie vor fi, in timp, internisti. S-a trecut la aceasta formula deoarece femeile au ginecologi, copiii au pediatri, asa ca am decis ca cei mai buni medici pe viitor vor fi internistii".

Avantajul medicilor specializati in medicina interna ar fi modul holist de abordare. Prof.dr. Maria Cappellini, viitor presedinte EFIM, nu crede ca internistul este cel care stie totul mai bine decat specialistul, insa considera ca internistul este si trebuie sa fie un profesionist care abordeaza pacientul cu o anumita rationalitate si rationalizare. "Nu un organ este centrul abordarii noastre, ci pacientul in totalitate", explica dr. Cappellini.

Un alt exemplu puctual este oferit de catre dr. Jan Willem Elte, secretarul general al EFIM: "In Germania si Olanda exista un sistem in care majoritatea celor care doresc sa faca o supraspecialzare trebuie sa se formeze intai ca internisti. Abia apoi pot sa se specializeze intr-o a doua ramura. In alte tari, mai ales in estul Europei, exista medici care se supraspecializeaza inca de la bun inceput, fara sa practice inainte niciun fel de medicina generalista si interna. Medicina interna reprezinta o continuitate, este o arie mare formata din parti mai mici, dar trebuie sa pastrezi imaginea de ansamblu, asta este cel mai important".

Medicul de familie, supraaglomerat

Unde se situeaza medicii nostri de familie in acest moment? Dr. Bruckner considera ca "Medicul de familie, din pacate, la noi este un personaj incarcat cu foarte multe sarcini. Ginecologul spune ca medicul de familie sa supravegheze sarcina, diabetologul spune ca diabetul de tip II sa fie urmarit de medicul de familie, cardiologul spune ca hipertensiunea este o boala frecventa, sa fie de asemenea supravegheata de medicul de familie. Ori nu poate sa faca toate acestea. Are o multime de atributii. Si are o birocratie foarte mare in spate".

Diferente intre sistemul romanesc si cel Occidental, in ceea ce priveste medicina de familie:

  • salarizarea
  • numarul de pacienti, medicii romani fiind coplesiti de un numar cuprins intre 30 si 50 de pacienti pe zi
  • pacientii romani se prezinta oricand la medic, nefiind educati sa respecte o lista de asteptare
  • daca nu rezolva la medicul de familie se duc direct la spital, ceea ce inseamna o cheltuiala, uneori, inutila de resurse si timp

Prof. dr. Ramon Pujol Farriols, actual presedintele al EFIM, sustine ca scopul principal in medicina interna este protejarea pacientului intr-o lume globalizata: "Lumea se schimba foarte repede si vrem sa fim alaturi de cetateni iar imbunatatirea sistemului de sanatate nu se face numai prin tehnologie mai noua si mai buna, ci si prin grija purtata pacientului, intr-o maniera integrata. Unul dintre punctele cele mai importante este profesionalismul pe plan mondial. Asta inseamna angajament fata si pentru competentele noastre profesionale. De asemenea inseamna angajamentul de a permite accesul pacientilor in sistemele noastre de sanatate si nu numai sa promovam noile cunostiinte care sunt, bineinteles, foarte importante dar de asemenea si valori, atitudini, aptitudini care sunt importante pentru sistem si pentru oameni".

Federatia Europena de Medicina Interna (EFIM) prin Societatea Romana de Medicina Interna (SRMI) a organizat in perioada 18-19 martie 2011, la hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti, intalnirea anuala a EFIM, reunind medici participanti din peste 20 de tari: Portugalia, Italia, Romania, Belgia, Lituania, Polonia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Turcia, Elvetia, Olanda, Grecia, Germania, Finlanda, Franta, Islanda, Cehia, Israel etc.

La conferinta de presa care a avut loc cu aceasta ocazie vineri, 18 martie, au participat prof. dr. Ion Bruckner, presedintele SRMI, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, ministru secretar de stat, prof. dr. Minerva Moraru, vicepresedintele SRMI, prof. dr. Victor Stoica, decanul Facultatii de medicina si farmacie „Carol Davila, prof. dr. Ramon Pujol Farriols, presedintele EFIM, dr. Jan Willem Elte, secretarul general al EFIM, prof.dr. Maria Cappellini, viitorul presedinte al EFIM, prof. dr. Werner Bauer, fostul presedinte EFIM.

Specialitate: 
Comentarii

Stimate domnule profesor, in sistemul medical romanesc adevăratul ( și singurul) integrator este medicul de familie! Interniștii s-au supra specializat deja! :)))
In rest, cam asa e, lăsând de-o parte faptul ca fiind o conferința de medicina interna e normal sa se ridice in slavi '' regina specialităților medicale''...

Da, o idee excelenta.

As dori sa-l vad pe internistul care va scrie retetele tipizate si va putea face fata birocratiei din medicina de familie din Romania....
Cunosc multi internisti care nici acum nu stiu ca exista o "scrisoare medicala tip" impusa de CoCa si daca aceasta nu e corecta, casa sanctioneaza pe medicul de familie!!!!
Dau in comodat cabinetul 2 luni la internistul care doreste sa-mi preia activitatea!Cu lista de pacienti cu tot!Cu o singura conditie: peste 2 luni pentru fiecare pacient "disparut" de pe lista sa-mi achite 100 euro!!
Poate doreste aceasta oferta chiar un chirurg!????!!!!!
Nu va tenteaza d-le Duta???
"Veti castiga foarte bine si veti avea posibilitatea sa luati bani degeaba"

Din pacate, unii domni profesori incep sa abereze de la o anumita varsta...
Eu sunt medic internist si nu cred ca as fata fata birocratiei impusa de Casa de Asigurari. Pentru a consulta corect un pacient si a intocmi corect toata formularistica necesara, de inregistrat in registrul de consultatii, de scris trimiteri pentru analize, reteta si scrisoare medicala ai nevoie, chiar cu ajutorul unei asistente binevoitoare si pricepute, de circa 30 de minute. Asta inseamna circa 14-16 consultatii pe zi la programul de sapte ore la cabinet, plus ca mai ai vizite la domiciliu sau vaccinari, gravide, etc. Pentru a consulta profilactic pe toti cei 2000 de pacienti de pe lista ai nevoie de 150 de zile lucratoare, dar la asta mai puneti si bolnavii cronici, cazurile acute, intocmirea situatiilor statistice, raportari la casa, etc.
Categoric nu e de mine, prefer o policlinica privata, fara batai de cap ....

Cred ca antecomentatorii n-au inteles prea bine. Este vorba de (posibilitatea de) pregati de-acum medici de famile internisti. Nimeni nu va pune pe internistul de azi sa faca birocratia medicului de familie.
"As dori sa-l vad pe internistul care va scrie retetele tipizate" sau "sunt medic internist si nu cred ca as fata fata birocratiei" nu au logica.
Nu cred ca cea mai importanta aptitudine e a scrie retete, fapt pentru care primul pare a se crede indispensabil. Iar al doilea pur si simplu nu s-a specializat in asta, iar un absovent va alege altceva daca "internistul-de famile" presupune asta si lui nu-i place, nu s-a creat specialitatea pentru el ci se cauta oameni pentru acele specialitati definite in functie de necesitati care e normal sa se schimbe. Dl. profesor a explicat treaba asta cu exemple din alte tari, posibil ca cei doi sa aiba vreo obiectie fata de exemplele date de dl. profesor, dar nici pe departe n-au exprimat asta in comentarii.

si face vreo diferenta , ca in romania tot trebuie sa le bagi bani in buzunar iar rezultatul.... cine stie Domnul cu mila

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Primar
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...

Articole similare

Nevoia de somn ramane constanta in perioada adulta / Foto: PhotoXpress Indiferent de varsta, calitatea somnului este esentiala pentru sanatatea ta fizica si emotionala. Pe masura ce imbatranim, calitatea somnului capata o importanta deosebita, deoarece imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, ajuta organsimul sa se regenereze si...
  Migrenele abdominale afecteaza in special fetitele / Foto: PhotoXpress   O migrena abdominala este un tip de migrena care afecteaza mai ales copiii cu varste intre 7 si 10 ani. Spre deosebire de dureri de cap migrene, durerea este in burta. Aproximativ 2% din copii sufera de migrena abdominala. Aceasta apare doar rareori la adulti, este...
Va rugam, nu hraniti / Foto: Agerpres Stiti placutele acelea de la zoo unde scrie Va rugam, nu hraniti animalele? Fiti sigur ca stapanii stabilimentului au motive intemeiate sa insurubeze anunturile pe fiecare cusca in parte. Am vazut ursi koala care mancau pufarine. Binevoitorii care le-au oferit delicatesele sunt o specie larg raspandita,...
Trei mituri despre somnambulism - somnambulii nu isi amintesc actiunile lor, comportamentul este fara motivatie si somnambulismul nu are impact asupra actiunilor din timpul zilei - sunt discutate intr-un studiu recent condus de Antonio Zadra de la Universitatea din Montreal. Descoperirile au fost publicate in The Lancet Neurology. Care sunt...
Doi eminenti medici specialisti francezi sustin ca jumatate dintre medicamentele vandute in Franta sunt "inutile" sau chiar nocive pentru sanatatea pacientilor. Philippe Even, fost director al spitalului parizian Necker (unul dintre cele mai prestigioase institute franceze de cercetare pediatrica), si Bernard Debre, un medic parlamentar in...