Publicat la: 
17/11/2017

Obezitatea pe durata sarcinii: cum afecteaza starea de sanatate a fatului | studiu

Independent de consecintele pe care obezitatea le are asupra starii de sanatate a femeilor gravide - precum riscul crescut pentru declansarea diabetului zaharat - aceasta poate prezenta un risc atat pentru greutatea fatului la nastere, precum si pentru starea generala de sanatate pe tot parcursul vietii, potrivit cercetatorilor de la National Institutes of Health, ale caror noi constatari au fost publicate recent in jurnalul JAMA Pediatrics, informeaza nichd.nih.gov.

"Rezultatele noastre subliniaza importanta de a ajunge la o greutate corporala optima inainte de sarcina. De asemenea, medicii ar trebui sa monitorizeze cu atentie sarcinile femeilor ce sufera de obezitate, indiferent daca aceastea au sau nu probleme de sanatate asociate cresterii in greutate," declara Dr. Cuilin Zhang, cercetator in cadrul National Institute of Child Health and Human Development din Maryland, SUA.

Macrosomia creste riscul ca fatul sa sufere de fracturi osoase la nastere

Macrosomia - greutatea mare a fatului la nastere - este frecventa in randul copiilor ale caror mame sufera de obezitate si, in special, in randul celor ce sufera de diabet gestational. Aceasta creste riscul ca fatul sa sufere de fracturi osoase la nastere, precum si probabilitatea de a interveni medical prin operatia de cezariana. Mai mult, greutatea peste medie a copilului la nastere creste riscul hemoragiei postpartum, anunta cercetatorii.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat o serie de ecografii efectuate pe durata sarcinii in randul a 2800 de femei gravide: 443 dintre acestea sufereau de obezitate si diabet zaharat.

Oamenii de stiinta au clasificat greutatea femeilor in functie de indicele de greutate corporala. Astfel, femeile cu un indice situat intre 30 si 44,9 au fost clasificate ca suferind de obezitate, iar cele cu un indice de pana in 29,9 au fost clasificate ca avand o greutate corporala optima.

Incepand cu saptamana 21 de sarcina, scanarile cu ultrasunete au aratat ca, in randul fetusilor femeilor obeze, femurul si humerusul au fost mai lungi prin comparatie cele ale fetusilor ale caror mame aveau o greutate corporala optima.

Diferentele dintre acestia au continuat sa apara pana in saptamana 38 a sarcinii. In randul fetusilor ale caror mame sufereau de obezitate, femurul a fost cu 0,8 milimetri mai mare, iar humerusul cu 1,1 milimetri mai mare, prin comparatie cu grupul de fetusi ale caror mame nu sufereau de obezitate.

Cu toate acestea, studiul nu a putut determina cu exactitate factorii ce determina fetusii mamelor obeze sa aiba o greutate corporala mai mare prin comparatie cu restul. Cercetatorii sunt de parere ca femeile obeze sunt mai predispuse sa dezvolte rezistenta la insulina, iar prezenta unui nivel ridicat de zahar in sange poate potenta cresterea exagerata a fetusului.

Autorii studiului subliniaza ca studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca riscul de crestere a greutatii noi nascutilor, in cazul gravidelor ce sufera de obezitate, ii poate predispune pe acestia la obezitate si la dezvoltarea bolilor cardiovasculate pe parcursul vietii.

Oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe studii pentru a determina care sunt problemele de sanatate pe care copii le pot dezvolta de-a lungul timpului pe fondul indicelui de greutate corporala crescut al mamei in momentul nasterii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Sirbu Arina-Gabriela-Codruta,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Stroe Ramona
Medic Specialist
Olteanu Raluca - Gabriela,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Prima zi in lume / Foto: MedLive.ro Cum isi petrece un nou-nascut primele clipe de viata? In mediul zgomotos si plin de lumina in care patrunde, este masurat, cantarit, aspirat, notat, verificat de medicul neonatolog. Pentru bebelusii prematuri sau dismaturi, pentru cei ce trec prin suferinte la nastere, primele zile sunt esentiale. Daca...
Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...
Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com Consumul excesiv de alimente bogate in calorii, preparate specifice restaurantelor fast-food poate provoca o dependenta asemanatoare cu cea provocata de cocaina sau nicotina. Descoperirile facute intr-un experiment, realizat pe soareci de laborator de cercetatorii de la Scripps Research...
Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
Un nou medicament, denumit "pastila meselor imaginare", creat de cercetatorii americani, ar putea reprezenta o solutie eficienta impotriva obezitatii. Noul medicament "pacaleste" organismul, facandu-l sa creada ca a consumat un numar mare de calorii, ca si cum persoana in cauza ar fi terminat de mancat o masa consistenta, scrie Mediafax....