Publicat la: 
17/11/2017

Obezitatea pe durata sarcinii: cum afecteaza starea de sanatate a fatului | studiu

Independent de consecintele pe care obezitatea le are asupra starii de sanatate a femeilor gravide - precum riscul crescut pentru declansarea diabetului zaharat - aceasta poate prezenta un risc atat pentru greutatea fatului la nastere, precum si pentru starea generala de sanatate pe tot parcursul vietii, potrivit cercetatorilor de la National Institutes of Health, ale caror noi constatari au fost publicate recent in jurnalul JAMA Pediatrics, informeaza nichd.nih.gov.

"Rezultatele noastre subliniaza importanta de a ajunge la o greutate corporala optima inainte de sarcina. De asemenea, medicii ar trebui sa monitorizeze cu atentie sarcinile femeilor ce sufera de obezitate, indiferent daca aceastea au sau nu probleme de sanatate asociate cresterii in greutate," declara Dr. Cuilin Zhang, cercetator in cadrul National Institute of Child Health and Human Development din Maryland, SUA.

Macrosomia creste riscul ca fatul sa sufere de fracturi osoase la nastere

Macrosomia - greutatea mare a fatului la nastere - este frecventa in randul copiilor ale caror mame sufera de obezitate si, in special, in randul celor ce sufera de diabet gestational. Aceasta creste riscul ca fatul sa sufere de fracturi osoase la nastere, precum si probabilitatea de a interveni medical prin operatia de cezariana. Mai mult, greutatea peste medie a copilului la nastere creste riscul hemoragiei postpartum, anunta cercetatorii.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat o serie de ecografii efectuate pe durata sarcinii in randul a 2800 de femei gravide: 443 dintre acestea sufereau de obezitate si diabet zaharat.

Oamenii de stiinta au clasificat greutatea femeilor in functie de indicele de greutate corporala. Astfel, femeile cu un indice situat intre 30 si 44,9 au fost clasificate ca suferind de obezitate, iar cele cu un indice de pana in 29,9 au fost clasificate ca avand o greutate corporala optima.

Incepand cu saptamana 21 de sarcina, scanarile cu ultrasunete au aratat ca, in randul fetusilor femeilor obeze, femurul si humerusul au fost mai lungi prin comparatie cele ale fetusilor ale caror mame aveau o greutate corporala optima.

Diferentele dintre acestia au continuat sa apara pana in saptamana 38 a sarcinii. In randul fetusilor ale caror mame sufereau de obezitate, femurul a fost cu 0,8 milimetri mai mare, iar humerusul cu 1,1 milimetri mai mare, prin comparatie cu grupul de fetusi ale caror mame nu sufereau de obezitate.

Cu toate acestea, studiul nu a putut determina cu exactitate factorii ce determina fetusii mamelor obeze sa aiba o greutate corporala mai mare prin comparatie cu restul. Cercetatorii sunt de parere ca femeile obeze sunt mai predispuse sa dezvolte rezistenta la insulina, iar prezenta unui nivel ridicat de zahar in sange poate potenta cresterea exagerata a fetusului.

Autorii studiului subliniaza ca studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca riscul de crestere a greutatii noi nascutilor, in cazul gravidelor ce sufera de obezitate, ii poate predispune pe acestia la obezitate si la dezvoltarea bolilor cardiovasculate pe parcursul vietii.

Oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe studii pentru a determina care sunt problemele de sanatate pe care copii le pot dezvolta de-a lungul timpului pe fondul indicelui de greutate corporala crescut al mamei in momentul nasterii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Doctor
Toma Adrian Ioan,Conf. Medic Primar Neonatologie
Conf. Medic...
Grumezescu Eugenia,Medic Specialist
Medic Specialist
Aniculoaie Silvia Florina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Rezultele unui studiu de specialitate realizat recent cu scopul de intelege mai bine factorii ce influeaza capacitatea unei femei de a concepe sugereaza ca mersul pe jos poate ajuta femeile sa isi imbunatateasca sansele de a ramane gravide.  Studiul a fost realizat de Dr. Lindsey Russo si Dr. Brian Whitcomb, cercetatori in domeniul biostatisticii...
In ciuda cresterii sperantei de viata, tinerii adulti sunt acum mai putini sanatosi din punct de vedere metabolic decat generatiile trecute, arata un studiu realizat de oameni de stiinta olandezi si publicat in European Journal of Preventive Cardiology. Practic, potrivit calculelor studiului, un tanar adult care acum 30 de ani are problemele de...
Specialistii de la Rutgers au descoperit, printr-un nou studiu, ca expunerea la particulele microscopice din aerul poluat limiteaza fluxul sanguin si substantele nutritive care ajung in uter, deteriorand dezvoltarea cardiovasculara fetala. Oamenii de stiinta au observat ca inceputul primului trimestru si sfarsitul celui de-al treilea trimestru au...
Obezitatea si obezitatea severa pot scurta cu opt ani speranta de viata si cu pana la 19 ani perioada in care sanatatea este buna, sustine un studiu publicat, scrie Agerpres. Condusa de profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) si publicata in revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, cercetarea este rezultatul...
Programele web de slabire nu sunt intotdeauna eficiente / Foto: Photoxpress.com Oamenii au tendinta de a slabi mai mult cu ajutorul instrumentelor online decat prin programele traditionale de scadere in greutate, potrivit unui nou studiu efectuat in Japonia. Odata cu cresterea numarului de persoane obeze, au existat numeroase incercari de a...