Caz complex de os odontoideum, operat cu succes de dr. Maior Rosca Tiberiu

Testimoniale pacienți
15 Aprilie 2025
Autor: Echipa medicală MedLife
Spitalul MedLife Humanitas

Viață transformată prin chirurgie: cazul complex tratat cu succes de dr. Maior

O pacientă care a fost la un pas să paralizeze de la gât în jos a avut șansa să intre pe mâna dr. Tiberiu Maior de la Spitalul MedLife Humanitas și duce acum o viață aproape normală. Elementul definitoriu al acestei intervenții a fost utilizarea tehnologiei de ultimă generație, inclusiv sistemul avansat de neuronavigație Brainlab disponibil în România doar la Spitalul MedLife Humanitas dar și neuromonitorizarea intraoperatorie, care au asigurat precizie și siguranță pe parcursul operației.

Cazul Alinei Hâncu: simptomele minore care au ascuns o problemă gravă

Datorită abordării îndrăznețe și inovatoare a dr. Maior, Alina Hâncu nu mai riscă tetraplagia sau decesul, cele mai grave situații în care putea ajunge. Puțini sunt cei care pot realiza gravitatea situației în care se afla Alina. Doamna, originară din Brașov, recunoaște că nici ea nu a știut exact prin ce a trecut. Chinul ei a început în 2007, la doar trei ani după ce a născut. Pentru că nu reușea să-și mai controleze bine vezica urinară, Alina a mers la medic. Știa că unele femei se pot confrunta cu astfel de efecte secundare după naștere, așa că nu era prea speriată. Doar că lucrurile erau mai grave decât se aștepta. După control, urologul a sfătuit-o să meargă la neurolog, iar de acolo, „a început toată nebunia“, povestește Alina Hâncu.

„Imediat după RMN m-au imobilizat la pat, mi-au zis să nu mă mișc și m-au întrebat ce accident am avut. Eu nu înțelegeam ce mă întreabă, venisem pe picioarele mele și nu avusesem niciun accident. Medicul neurolog mi-a zis atunci: «Tu ești conștientă că ești cu gâtul rupt în momentul de față?». Doctorul vedea situația mea ca pe un dezastru. Era prinsă măduva spinării între vertebre“, își amintește pacienta.

Spitalul MedLife Humanitas

Un diagnostic rar și prima operație: stabilizarea coloanei

Medicii brașoveni și-au dat seama că situația Alinei Hâncu era extrem de complexă, așa că au trimis-o urgent la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni“ din București. Aici, și-a petrecut Alina o lună, timp în care i s-a montat un halo cervical. Acesta este un dispozitiv fixat pe cap și pe trunchi care are rolul de a distanța vertebrele și a crea spațiu pentru măduva spinării. Comprimarea acesteia între vertebre reprezenta un risc major. După ieșirea din spital, Alina a fost nevoită să mai stea alte aproximativ șase săptămâni cu acest halo. „Apoi, după ce mi-au «lungit» gâtul, a avut loc intervenția chirurgicală pentru stabilizarea coloanei cervicale. Practic, mi-au introdus în coloană două șuruburi care mi-au imobilizat gâtul într-o oarecare măsură. După operație, m-am simțit bine, singurul inconvenient fiind că nu mai puteam să întorc normal capul. Trebuia să mă întorc cu tot trunchiul“, povestește Alina.

Atunci, la București, a aflat și cauza problemei: o malformație congenitală a coloanei cervicale numită „Os odontoideum”, de care nu avea cunoștință. Încet- încet, a făcut ea legătura cu simptomele pe care le-a avut încă din copilărie, dar cărora nici ea, nici mama ei nu le-au dat prea mare importanță: „De exemplu, când întorceam foarte brusc capul, îmi amorțea tot corpul. Știți cum sunt loviturile acelea în cot, când îți amorțește toată mâna… mie îmi amorțea tot corpul când întorceam capul. Îi spuneam mamei: «Mama, iar m-am cutremurat». Iar mama nu știa ce să zică, neștiind despre ce este vorba“, povestește pacienta.

„Cutremurăturile“ nu i-au afectat deloc viața Alinei și nu au împiedicat-o nici să facă atletism de performanță. De fapt, medicii i-au spus mai târziu că sportul a ajutat-o fiindcă i-a întărit musculatura gâtului. Astfel, într-o oarecare măsură, coloana cervicală a fost stabilizată și apariția simptomelor severe întârziată.

12 ani fără simptome – o perioadă de aparentă liniște înaintea recidivei

Timp de 12 ani, Alina nu a avut dureri, mergea normal, aproape că uitase de problema ei. Însă, în urmă cu patru ani și jumătate, simptomele au reapărut cu mai mare intensitate. „La început, îmi simțeam greu piciorul drept, iar din mâna dreaptă scăpam lucruri.“ Și-a dat seama că era ceva legat de problema ei la coloană și a ajuns din nou la București, la același spital unde se operase prima oară. Nu a mai găsit aceiași medici, însă a mers la o altă echipă de neurochirurgi din cadrul Spitalului Bagdasar. Medicii au încercat să reintervină pentru a rezolva procesul odontoid care-i comprima măduva spinării, dar fără succes.

„Medicul meu curant de la Brașov mi-a recomandat să mă duc la Cluj, la echipa doctorului Tiberiu Maior, dar eu, fiind o mamă singură și fără venituri foarte mari, am amânat vizita la dr. Maior“, spune Alina. În perioada următoare a strâns bani, a făcut un împrumut, a primit și o donație și și-a făcut curaj să meargă la Cluj, la Spitalul MedLife Humanitas, la dr. Maior.

Drumul spre Cluj: eforturi personale pentru un nou început medical

„Deja, când am ajuns la Cluj, nu mai aveam deloc putere, mă deplasam numai în baston, îmi pierdusem echilibrul, piciorul drept nu-l mai puteam ridica de pe pământ și, de fiecare dată când încercam să forțez, mă împiedicam. S-a întâmplat de foarte multe ori să mă împiedic și să cad, ceea ce se pare că în timp a agravat problema. Mișcările erau limitate, mă ridicam foarte greu – lucruri foarte greu de dus pentru mine, care am fost mereu un om foarte activ. Boala asta mi-a întors viața cu susul în jos, mi-a tăiat pur și simplu aripile. Mi-am pierdut și familia, am rămas doar eu cu fetița mea… a fost foarte greu“, mărturisește Alina Hâncu.

Întâlnirea cu echipa dr. Tiberiu Maior – între scepticism și încredere

Prima oară când a pășit, cu greu, în baston, în cabinetul doctorului Tiberiu Maior, Alina era sceptică, mai ales după eșecul de la București. „După ce am discutat cu dânsul și mi-a explicat exact ce va face și în ce mod îl va ajuta tehnologia să fiu întotdeauna în siguranță, mi-a dat pe loc încredere, deși mi-a spus că nu e o operație foarte ușoară. A zis că a mai făcut operații de os odontoideum și că va încerca și va face tot posibilul să reușească și cu mine. M-am lăsat pur și simplu pe mâinile dânsului și ale echipei sale“, spune ea.

Spitalul MedLife Humanitas

Descrierea cazului de os odontoideum de catre dr. Tiberiu Maior

Iar șansa sa s-a numit într-adevăr dr. Tiberiu Maior, care descrie cazul: „Problema cea mare care-i punea viața în pericol doamnei Hâncu era procesul odontoid al vertebrei cervicale C2. Imaginați-vă procesul odontoid ca o balama. Practic, este un pin pe care capul poate să facă mișcarea de stânga-dreapta, exact ca o balama. Această proeminență osoasă comprima în posterior măduva spinării și trunchiul cerebral. Mai mult, a început să migreze ușor-ușor în sus, în cutia craniană. Problema se punea de viață și de moarte în acest punct, pentru că boala progresa, compresiunea era din ce în ce mai mare, măduva spinării a început să dezvolte mielopatie – toate acestea erau semne că lucrurile nu merg bine și că evoluează către o catastrofă de fapt.

Deși obiectivul primei operații pe care a făcut-o Alina Hâncu a fost unul corect – de reducere a instabilității coloanei cervicale pe fondul procesului odontoid, rezultatele intervenției nu au fost de durată: șuruburile s-au rupt și au crescut riscurile la care era expusă pacienta.

La doamna Hâncu, au fost mai multe probleme. A fost acest os odontoideum care este o malformație a porțiunii superioare a coloanei cervicale și care poate da o instabilitate la nivelul articulației dintre craniu și coloana vertebrală cervicală. În momentul în care se întâmplă acest lucru, joncțiunea aceasta cranio-spinală devine instabilă și există riscul foarte mare de compresiune la nivelul structurilor nervoase foarte importante, vitale de-a dreptul, și structurilor vasculare. Practic, vasele de sânge care duc sângele către creier pot fi lezate.

Doamna Hâncu a trecut prin două intervenții chirurgicale, una dintre ele de stabilizare, care avea indicație corectă – s-au introdus șuruburi în coloana cervicală, astfel încât instabilitatea de care vorbeam să se reducă. Problema a fost că această operație nu a ținut – șuruburile s-au rupt în timp. Pacienta a fost conștiincioasă, a purtat guler cervical, a stat imobilizată și din punctul ăsta de vedere lucrurile au evoluat bine, pentru că, de bine de rău, coloana vertebrală s-a osificat în poziția aceea“.

Soluția inovatoare: abord transoral, realizat de o echipă multidisciplinară

În aceste condiții, soluția era una singură, afirmă dr. Maior: decompresiunea prin partea anterioară a coloanei vertebrale, pentru înlăturarea procesului osos din partea din față a coloanei. Ușor de zis, greu de făcut fiindcă intervenția în sine este una extrem de complexă. A fost nevoie ca echipa de neurochirurgi condusă de dr. Tiberiu Maior să găsească o soluție îndrăzneață și inovatoare. Astfel, chirurgul a propus un abord rar transoral, efectuat de o echipă mixtă de neurochirurgie, chirurgie oro-maxilo-facială și neurofiziologie.

O operație cu grad de dificultate foarte mare

Pentru că localizarea acestei structuri – procesul odontoid – este foarte sus și foarte profund la nivelul gâtului, singurul mod prin care putea fi făcută intervenția minim invaziv era printr-un abord prin cavitatea bucală. Practic, colegii noștri de la chirurgie oro-maxilo-facială, coordonați de Prof. Dr. Cristian-Mihail Dinu, ne-au ajutat să facem abordul – tot câmpul operator, toată disecția planurilor respective. De fapt, succesul operației a fost determinat de colaborarea dintre neurochirurgi și chirurgii de oro-maxilo-facială. Fără ea, acest rezultat n-ar fi fost decât un vis. Cu ajutorul lor, am ajuns la nivelul procesului odontoid, moment în care am putut să preluăm noi sarcina să rezecăm acest proces. Foarte important, în spatele procesului odontoid, se află măduva spinării și trunchiul cerebral. Aici, intră în joc, de fapt, neurologul care a monitorizat toată intervenția chirurgicală prin sistemul de neuromonitorizare. Mai mult decât atât, sistemul de neuronavigație ne-a permis să știm în permanență şi cu mare exactitate care sunt limitele de rezecție. Astfel, am putut tot timpul să prevenim riscul de a atinge structuri neurologice vitale în timpul intervenției“, detaliază dr. Maior.

Tehnologia avansată, aliat-cheie în protejarea structurilor vitale

Tehnologia de neuromonitorizare a făcut posibilă intervenția în condiții de maximă siguranță, mai ales că măduva spinării era deja suferindă. Astfel, printr-un abord inedit, operația a reușit, iar Alina Hâncu a resimțit la trezire doar o usturime în gât și o durere cervicală, dar suportabile și pentru scurt timp.

„Recent doamna Hâncu a venit la control și am văzut-o – a progresat foarte mult și din punct de vedere psihologic, dar mai ales neurologic. Merge singură, se mai sprijină într-o cârjă, dar se descurcă singură chiar dacă abia au trecut câteva luni de la operație. Va trebui să facă recuperare, dar o să-și revină, reintră în societate, se reintegrează. Practic, acum este schimbată complet orientarea lucrurilor.“

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării