DE VORBA CU MEDICII

09 Iulie 2024

A scăpat de o viață chinuită după o muncă titanică

scris de

Echipa medicală MedLife

Before

Un accident nefericit petrecut într-o tabără, pe când avea 13 ani, a adus-o pe Gabriela pentru prima oară pe mâna neurochirurgilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni. Abia acum, când a împlinit 66 de ani, se poate considera vindecată 100%.

A fost nevoie de 53 de ani și numeroase intervenții chirurgicale. Unele mai reușite, altele, adevărate dezastre. Spre norocul ei, a intrat pe mâna magică a neurochirurgului Tiberiu Maior care a ajutat-o să aibă o viață normală.

După prima operație în zona lombară, când avea în jur de 14 ani, și considerată reușită la momentul acela, viața ei și-a reluat cursul. A făcut și recuperare neuromotorie o vreme, dar, tânără fiind, ocupată cu studiile, a neglijat refacerea, mai ales că nu avea dureri.

Anii au trecut, Gabriela a terminat Politehnica, a devenit inginer, s-a căsătorit, a muncit, s-a distrat… a dus o viață aparent normală. Până prin anul 2000, când a început să simtă dureri în zona coloanei. „Am încercat să rezolv durerile prin acupunctură sau alte proceduri. Între timp, am făcut investigații RMN și de tomografie computerizată și așa am descoperit că aveam o coloană «sensibilă», uzată chiar, pe toate etajele, de la cervical până la lombar”, își amintește ea. I s-a recomandat din nou recuperare, dar în zadar, problemele ei fiind din ce în ce mai pronunțate. În 2014, i s-a propus o intervenție neurochirurgicală la torace, pe care a acceptat-o.

Doar că lucrurile nu s-au îmbunătățit, iar coloana s-a deteriorat și mai mult după intervenția chirurgicală din 2014. „Devenisem instabilă. Nu puteam menține coloana în poziție verticală și cădeam ușor”, își amintește Gabriela.

„Coloana se tot tasa, în zona lombară, articulațiile dintre vertebre se osificaseră și era o zonă complet rigidă. La birou, trebuia să stau adesea aplecată, lucrând și la computer, iar toate acestea s-au propagat în lanț și mi-au deteriorat încetul cu încetul coloana vertebrală“. Era clar nevoie de o altă intervenție chirurgicală, însă medicii din țară i-au spus Gabrielei că nu poate face o nouă intervenție care să-i repare coloana așa că a mers la Viena. Prima dată a fost operată în zona cervicală, pentru că deja avea ușoare amorțeli în degetele de la mâini.

A doua operație realizată în străinătate a fost cea în regiunea lombară superioară, unde era problema veche. Din păcate, așa cum a constatat ulterior dr. Maior, intervenția nu a fost lipsită de erori. Iar acestea s-au văzut în timp. Lucrurile au fost agravate de faptul că începuse pandemia, perioadă în care operațiile nu constituiau o urgență.

Coloana Gabrielei s-a fracturat exact pe vertebra de deasupra zonei în care se intervenise ultima oară. Și, de parcă nu era suficient, vârfurile barelor din titan care-i fixau coloana i-au ieșit prin piele și arătau ca două antene. Plus că a contractat și o infecție nozocomială.

Gabriela a petrecut două luni în secția de Neurochirurgie de la Spitalul Județean din Constanța, unde zilnic i se făcea curățarea plăgii prin care ieșeau barele de titan. Zona s-a vindecat foarte greu, până s-a unit pielea peste tijele care ieșiseră din coloană. Din 2020 și până în 2023, însă, plaga nu s-a închis perfect.

Între timp, Gabriela și soțul ei trimiteau dosarul medical la mai mulți specialiști din țară și din străinătate, căutând o rezolvare. Printre cei contactați s-a numărat și dr. Tiberiu Maior. Acesta a studiat cazul și a doua zi i-a sunat, explicându-le în ce pericol se află Gabriela din cauza infecției.

Gabriela a ajuns la Cluj Napoca în 2023, iar întâlnirea cu medicul Tiberiu Maior a fost mai promițătoare decât se aștepta. „M-a încurajat foarte mult, a zis că problema se poate rezolva. Încă de la început mi-a explicat ce se poate face și m-a asigurat, m-a încurajat, am înțeles că totul se poate corecta și că voi putea avea o poziție bună, care să-mi dea confort și o viață mai ușoară”, spune Gabriela.

A urmat o primă intervenție pentru a înlătura o colecție posibil infectată din zona unei vertebre și montajul metalic pus în străinătate care îi provoca atâta suferință. Echipa medicală din cadrul Spitalului MedLife Humanitas care s-a ocupat de cazul pacientei a continuat apoi cu înlăturarea barelor și a șuruburilor vechi, a curățat infecția și a lăsat zona să se vindece câteva luni. După ce plaga s-a vindecat și analizele au fost bune, s-a reintervenit reparator. Era aprilie 2024.

After

Operația cu robotul BrainLab

În cazul complicat al Gabrielei, operația de refacere a coloanei s-a desfășurat cu ajutorul suitei robotice Brainlab Loop-X & Cirq și a durat peste 10 ore. În tot acest timp, echipa medicului Maior a scos șuruburile vechi și a montat unele noi, a cimentat unele zone, a prelungit sistemul de fixare și a scos vertebra fracturată.

În cazul unor astfel de operații complexe, tehnologia are un rol esențial contribuind, pe de o parte la precizia actului chirurgical și fiind o garanție pentru calitatea rezultatelor, iar pe de altă parte facilitând o recuperare mai rapidă a pacientului.

Datorită sistemului BrainLab, precizia este un cuvânt de bază pentru că un milimetru estimat greșit poate face diferența pentru viața unui pacient. Iar la pacientă, aceste elemente lipseau complet. Cu ajutorul BrainLab, în timpul operației, medicul a putut „traversa“ în siguranță niște țesuturi moi aflate pe lângă măduva spinării.

Spitalul MedLife Humanitas a fost primul centru din România care a integrat această tehnologie de ultimă generație în practica neurochirurgicală, în timp ce la nivel european sunt doar 20 de centre de amploare similară, iar la nivel global, doar 60.

În cazul de față, sistemul BrainLab a ajutat prin instrumentele sale neuronavigante, echipa operatorie știind în permanență unde sunt limitele la care trebuie să se raporteze, unde este măduva spinării, care e perimetrul din afara corpului vertebral, unde sunt vasele mari de sânge.

În urma acestei intervenții, pacienta a rămas doar cu două cicatrici minuscule, ceea ce a făcut ca experiența ei să fie mult mai ușoară. La operația din străinătate, spre exemplu, incizia a a avut 50 de cm, s-a realizat cu desfacerea întregii musculaturi stânga-dreapta și cu elementele osoase ale coloanei vertebrale la vedere. De asemenea, a fost nevoie de utilizarea unui echipament portabil de radiologie, incomod și cu o doză de iradiere importantă pentru medici.

Prin comparație, la sistemul BrainLab nu mai este nevoie de radiologie portabilă, precizia este mult mai mare, iar operațiile se fac percutant. Mai exact, se fac mici incizii în piele, cât o gaură de glonț, prin care sunt introduse șuruburile, iar apoi barele se introduc pe sub piele. Asta înseamnă că montajul se finalizează pe sub pielea bolnavului, fără alte tăieturi. Acum, Gabriela are două găurele ca de glonț în partea de sus și o crăpătură cât Marele Canion în partea de jos, unde a fost intervenția veche. Trauma chirurgicală nici nu se compară.

Chiar dacă a trecut prin zeci de consultații și zeci de proceduri, Gabriela spune că nu și-a pierdut nicio clipă încrederea. Se bucură însă că a aflat de dr. Maior, de performanțele Spitalului Humanitas și că a fost tratată acolo: „Norocul meu a fost că dumnealui s-a încumetat să-mi facă această intervenție chirurgicală și îi mulțumesc din tot sufletul. Am mare respect față de profesia pe care o practică și față de modul în care a abordat cazul meu. A fost performanța întregii echipe. Toți au avut mare, mare grijă de mine”.

S-a externat după o săptămână, având din nou poziția corpului dreaptă, spre încântarea soțului ei. Acum este încă în perioada de recuperare, face kinetoterapie și masaj acasă. Vrea însă ca povestea ei să fie cunoscută, pentru că își dorește ca și alți pacienți care se confruntă cu astfel de probleme să afle că există soluții.

„E mare lucru să ajungi unde trebuie și să redevii un om normal. A fost o muncă titanică din partea medicilor și eu trebuie să respect lucrul acesta prin grija pe care mi-o acord. Faptul că se fac astfel de intervenții și la noi în țară este un mare plus. Trebuie să avem încredere în medicina românească, pentru că sunt medici de excepție. Toată echipa a fost incredibilă, i-am simțit ca pe familia mea”.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.