Pediatrie

22 Martie 2021

Particularitati ale infectiei cu SARS-CoV 2 la copii

scris de

Chihaia Elena, Medic specialist pediatrie, MedLife Galati

În urma studiilor efectuate pana acum, s-a dovedit ca noul coronavirus pătrunde în organism cu ajutorul unui receptor special, de la suprafața celulelor din caile aeriene sau din tractul digestiv; aceștia se numesc receptori pentru ACE 2 ( angiotensin converting enzyme ).

La copii acești receptori sunt redusi atât la nivelul cailor respiratorii superioare ( fose nazale, sinusuri ) cât și la nivelul plămânilor, ceea ce explica într-o oarecare măsura rata scazuta de infectare la copii. În plus acești receptori au o afinitate scazuta și o distributie diferita comparativ cu cea de la adult.

Pe de alta parte la copii comorbiditatile precum diabetul, obezitatea, HTA, bolile cronice hepatice sau renale sunt mult mai rare, starea de sănătate globala este mult mai buna, ceea ce reduce riscul de afectare severa SARS- CoV2. Copiii au un răspuns imun înnăscut puternic, au un răspuns imun tip helper 2 și numar crescut de limfocite care sunt factori protectori fata de infectia cu noul coronavirus. Infectiile respiratorii frecvente în perioada copilariei confera gazdei o anumita protecție ca urmare a raspunsurilor imunologice mediate umoral și celular și uneori a reactiilor imune incrucisate fata de unele tipuri de coronavirus cu care copilul a intrat în contact cu ocazia imbolnavirilor anterioare.

La copii exista o colonizare virala și bacteriana semnificativa la nivelul mucoaselor, ceea ce va limita colonizarea și dezvoltarea noului tip de coronavirus.

Din datele obtinute actual se observa ca infectia SARS -CoV2 la populația pediatrica se caracterizeaza prin manifestari clinice mai puțin severe în comparație cu adultii, unii fiind chiar asimptomatici.

În cazuri rare, copiii care au avut infectia Covid 19 pot dezvolta o reacție inflamatorie generalizata numita sindrom inflamator multisistemic pediatric, cu simptome similare bolii Kawasaki.

Acestea cuprind: febra mare 39-40, prelungita, rash = eruptie cutanata, conjunctivita, edeme periferice ( la nivelul membrelor ), dureri severe la nivelul extremitatilor, cefalee, uneori durere abdominala, varsaturi sau diaree. Aceasta reacție apare la câteva săptămâni după infecție; copiii analizati în studiul din Paris aveau testul PCR negativ dar testul la anticorpi pozitiv (au fost analizate 356 cazuri de sindrom inflamator multisistemic diagnosticate în Franța intre 1/03/20 și 10/01/21 , 44% erau fete, cu vârsta medie de 7 ani, > 70% din copii au fost pozitivi SARS-CoV2, incidenta fiind estimata la 20,5 cazuri la 1 milion de locuitori < 18 ani, ceea ce rămâne rar, s-a înregistrat un singur deces ).

Boala poate îmbraca forme ușoare sau moderate în majoritatea cazurilor diagnosticate; este important ca afectiunea să fie confirmată și tratata cât mai rapid, pentru a preveni complicatiile cardiace posibile ( anevrisme coronariene, miocardita ), care vor determina cursul bolii. Mulți oameni de știința apreciaza ca este prea devreme pentru a confirma cu certitudine dacă exista sau nu o legătura directa a acestui sindrom cu noul coronavirus.

Dr. Chihaia Elena este medic specialist pediatru, absolventa a Facultatii de Medicina și Farmacie din Craiova în 2006. Doamna doctor a inceput rezidentiatul de pediatrie în Bucuresti la Spitalul Fundeni în 2007 și l-a continuat în Belgia Spitalul Saint Joseph Mons și Clinica Saint Luc Bruxelles, din 2009 pana în 2012. A fost confirmata Medic specialist pediatru in 2013, ulterior a activat exclusiv în Belgia pana în septembrie 2020. Doamna doctor are experiența bogata acumulată în spitale belgiene din Mons, Charleroi și Chimay și specializare ADBB ( alarme détresse bébé , reperarea semnelor de alarma în caz de retragere sociala a copilului în detresa psihologica, în mediu social/familial negativ).

Doamna Dr. Chihaia Elena s-a alăturat echipei medicale MedLife în decembrie 2020 și ofera consultatii în Hyperclinicile MedLife Galati Nicolae Balcescu în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, în intervalul orar 8.30-15.30 și MedLife Braila, luni în intervalul orar 8.30-15.30.

 

Referinte:

Medscape Pediatrics – Coronavirus disease în children

Pediatru.ro – editiile mai și decembrie 2020

Sănătate Publica Franța - Covid 19 actualitati epidemiologice 19/11/2020

pediatrie
boli infectioase pediatrie
Sars-Cov-2
Hyperclinica MedLife Galati


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


Medici PEDIATRIE

Doctor Istrate (Rasnoveanu) Victoria
Istrate (Rasnoveanu) Victoria
Medic Specialist
Istrate (Rasnoveanu) Victoria
Medic Specialist

Doctor Minulescu Cristian
Minulescu Cristian
Medic Primar
Minulescu Cristian
Medic Primar

Doctor Mihaila Cristina
Mihaila Cristina
Medic Specialist
Mihaila Cristina
Medic Specialist

Doctor Dop Dalia
Dop Dalia
Medic Primar
ME
Moraru Evelina
Medic Primar
Moraru Evelina
Medic Primar

Doctor Frusa Adina
Frusa Adina
Medic Primar
Doctor Anghel Cristina
Anghel Cristina
Medic Specialist
Anghel Cristina
Medic Specialist

Doctor Fanea Alina Georgiana
Fanea Alina Georgiana
Medic Primar
Fanea Alina Georgiana
Medic Primar

Vezi toți medicii

Fa-ti acum o programare pentru un diagnostic corect.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.