CORONAVIRUS

15 Aprilie 2021

Optiuni de miscare in pandemie

scris de

Popescu Alin Nicolae

Miscare in Pandemie

Activitatea fizică este benefică întregului organism, iar pandemia poate fi privită drept cel mai bun moment pentru a pune pe lista priorităților și mișcarea fizică. Dintre toate activitățile fizice la care oamenii pot apela, mersul pe jos este cel mai accesibil mod de mișcare, mai ales pentru că poate fi realizat oricând, indiferent de mediul de proveniență. 

Mersul pe jos aduce o serie de beneficii la nivelul aparatului locomotor, cardiovascular și mai ales pentru psihic. Mersul pe jos nu trebuie confundat cu plimbările, deoarece acesta trebuie să aibă un anumit ritm de mișcare. Pentru a se putea încadra în mers și nu plimbare, persoanele trebuie să realizeze circa 1 kilometru în 10 minute, asta dacă nu sunt foarte în vârstă și mișcarea se realizează mai greu. 

Dacă se dorește o eficientizare a mișcării, se poate apela la alergat, dar și aici trebuie ținute cont de anumite lucruri. Alergatul nu ar trebui să se desfășoare pe suprafețe mult prea solide, așa cum sunt cimentul și asfaltul, pe suprafețe din tartan – un pavaj de cauciuc rezistent sau direct pe pământ. În caz contrar, va apărea un nivel mare de presiune la nivelul articulațiilor – glezne, genunchi, șold și lombar. Dacă alergatul pe ciment este singura variantă, acesta trebuie realizat într-o pereche de încălțăminte de calitate, pentru alergat, iar înainte de alergat este nevoie de o încălzire mai intensă în prealabil.  

Alin Popescu, medic primar medicină sportivă în cadrul Hyperclinicilor MedLife Favorit, Grivița și Spitalului de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife, este de părere că orice persoană care petrece foarte mult timp pe scaun ar trebui să își facă niște reguli. Recomandă pauzele la fiecare 25-30 minute petrecute pe scaun, în care să realizeze 1-2 minute câteva exerciții de stretching pentru a detensiona musculatura, care se contractă în timpul statului pe scaun. 

De asemenea, cei care petrec mult timp pe scaun ar trebui să aleagă câteva exerciții de gimnastică pe care să le facă cel puțin de 4 ori pe săptămână, deși indicat ar fi să le facă în fiecare zi. Oricare ar fi frecvența, este indicat să nu treacă 2 zile consecutiv fără un set de 25-30 minute de exerciții. Obiectivul acestor antrenamente este tonifierea musculaturii paravertebrale, iar cu aceste exerciții organismul va fi într-o stare mult mai bună. 

De asemenea, este important să existe și spațiu pentru efectuarea lor. Dr. Alin Popescu recomandă și efectuarea masajului, pentru persoanele care își permit acest lucru, la fel cum și mersul la piscină poate susține întregul proces de mișcare. 

DR. Alin Popescu
SARS-CoV-2
Medicina sportiva


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.