MEDICINA GENERALA

13 Iunie 2019

Prevenirea aparitiei artritei reumatoide

Artrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatorie autoimuna care provoaca probleme semnificative de sanatate. Oamenii de stiinta revizuiesc multiple aspecte ale detectarii si interventiei pentru a elabora masuri preventive eficiente. Identificarea oamenilor predispusi inainte de a dezvolta tulburarea ar putea schimba semnificativ cursul bolii, fiind diminuate efectele daunatoare.

Artrita reumatoida (RA) afecteaza aproximativ un procent din populatia globala. Provoaca articulatii umflate si dureroase si poate deteriora si alte organe ale corpului, cum ar fi pielea, ochii, plamanii, inima si vasele de sange. Aceasta boala afecteaza calitatea vietii, oamenii nu mai sunt capabili sa munceasca, fiind mereu in durere si suferinta. Este, in mare masura, o boala incurabila. Medicamentele pot tine sub control simptomele, dar foarte putini ajung sa se recupereze in asa fel incat sa nu mai aiba nevoie de tratament.

Exista deja studii in desfasurare, axate pe prevenirea artritei reumatoide (AR). Cu toate acestea, prevenirea bolilor autoimune este inca un teritoriu nou.

”Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu prevenirea bolilor precum diabetul, bolile de inima sau cancerul. De exemplu, multi fac analize de sange de rutina, care pot sa dezvaluie colesterolul ridicat, un potential factor de risc pentru atacul de cord. Astfel, indivizii isi pot modifica stilul de viata pentru reducerea riscurilor. Majoritatea bolilor autoimune sunt identificate doar dupa declansarea lor. De exemplu, in cazul RA, cand articulatiile devin umflate si dureroase. Acum, putem identifica persoanele care sunt in pericol inainte sa inceapa sa se simta rau, cu ajutorul testelor de sange. Tratarea precoce a RA permite terapii mai ieftine si mai sigure. De obicei, sunt necesare medicamente foarte puternice pentru a controla boala”, spune Tsang Tommy Cheung, de la Universitatea Hong Kong.

Exista cateva provocari:

  • Identificarea metodelor de prevenire care functioneaza, indiferent daca este vorba despre medicamente sau despre modificari ale stilului de viata, sau combinarea celor doua.
  • Identificarea persoanelor cu predispozitie spre RA, prin metode simple, cum ar fi testele de sange.
  • Preferintele pacientilor. Oamenii nu sunt dispusi sa ia medicamente care pot avea efecte secundare atunci cand boala inca nu a debutat si se considera sanatosi.

Multe dintre afectiunile reumatice si autoimune au un model similar cu cel al artritei reumatoide (RA), adica exista markeri anormali in sange, uneori chiar cu cativa ani inainte de aparitia simptomelor. Printre acestea se numara lupusul, guta, sau vasculita.

Cercetarile anterioare au demonstrat deja ca dezvoltarea RA poate fi intarziata cu o singura doza de medicamente care este utilizata, in mod normal, in cazul persoanelor care au deja RA intr-un stadiu avansat. Aceasta constatare sugereaza ca, daca persoanele sunt identificate la momentul potrivit, RA poate fi intarziata sau prevenita.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Reumatologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.