Publicat la: 
28/03/2017

Prescrierea analgezicelor si riscurile declansarii dependentei, la persoanele care au cancer

Prescrierea analgezicelor opioide pentru o perioada de maxim trei zile ar putea reduce riscurile declansarii dependentei. 6% dintre pacientii ce sufera de cancer si care au luat o singura doza de analgezic din gama narcoticelor continua sa le foloseasca si un an mai tarziu, arata studiul publicat recent in revista de specialitate "Morbidity and Mortality Weekly Report", noteaza webmd.com.

Riscurile declansarii dependentei pe termen lung cresc in primele zile de tratament, dar mai ales dupa o utilizare ce se intinde pe o durata de numai cinci zile.

Rata consumului de opiacee pe termen lung creste riscul la aproximativ 13% in randul pacientilor care au luat acest tip de tratament pe o perioada de minim opt zile, potrivit raportului.

"Aducerea in atentie a acestei probleme in randul doctorilor, farmacistilor, dar si a celor care beneficiaza de acest tip de tratament, are in vedere reducerea abuzului de analgezice din gama narcoticelor si descurajarea prescrierii acestor medicamente," declara cercetatorul Martin Bradley, ce face parte din divizia de evaluare a politicilor farmaceutice la Universitatea din Arkansas.

"Riscurile ca aceste medicamente sa fie utilizate pe un termen lung cresc cu fiecare supliment furnizat, incepand dupa a treia zi de utilizare si continua sa creasca in mod substantial dupa utilizarea pe un termen de cinci sau mai multe zile," adauga cercetatorul.

"Discutia trebuie purtata cu pacientii ce sufera de cancer inca de la inceputul tratamentului, pentru a preintampina dependenta. Medicii trebuie sa fie prudenti cu privire la medicamentele pe care le prescriu si trebuie sa informeze pacientii de probabilitatea aparitiei dependentei," declara Dr. Scott Krakower, medic psihiatru in cadrul Zucker Hillside Hospital din New York.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele extrase din baza de date a sistemului de sanatate si din planul de ingrijire al pacientilor americani ce sufereau de cancer.

Decesul pe fondul supradozei de narcotice crescut de patru ori din anul 1999 si pana in prezent. Mai mult de sase din 10 decese prin supradoza implica tratamentul pe baza de opioide, arata raportul.

In fiecare zi 91 de americani mor din cauza dependentei dezvoltate in urma prescrierii tratamentelor opioide, iar prescriptiile acestor substante au crescut de patru ori din anii 1999 incoace, fara a se inregistra o schimbare la nivelul bunastarii pe termen lung in randul utilizatorilor, arata raportul care se bazeaza pe declaratiile pacientilor.

Avand in vedere riscurile crescute pentru declansarea dependentei in randul pacientilor, doctorii trebuie sa ia in considerare recomandarea medicamentelor analgezice non-narcotice.

"Problema centrala este ca multor pacienti li se prescriu opioide, iar riscurile de aparitie a dependentei sunt foarte mari. Odata ce un pacient dezvolta dependenta, poate dura ani de zile pentru a reusi sa renunte la tratament," sugereaza Dr. Scott Krakower, care recomanda pacientilor sa se informeze cu privire la efectele secundare si riscul declansarii dependentei pe fondul utilizarii analgezicelor din gama narcoticelor.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Specialist
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar