MEDICINA GENERALA

19 Septembrie 2018

Relaxantele musculare folosite in timpul anesteziei cresc riscul complicatiilor respiratorii

Relaxarea musculara reprezinta o etapa esentiala a anesteziei in timpul operatiilor majore. Totusi, studiile sugereaza ca aceste medicamente pot provoca probleme respiratorii. Studiul european ”Popular”, sustinut de ”European Society of Anaesthesiology (ESA)” si condus de ”Technical University of Munich (TUM)” a confirmat legatura dintre utilizarea relaxantelor musculare si complicatiile respiratorii, conform eurekalert.org.

Anestezicele ii fac pe pacienti sa intre intr-o stare de inconstienta in timpul operatiei, impiedicandu-i sa simta durerea. Totusi, muschii nu sunt paralizati de aceste medicamente si se pot misca in continuare. Pentru a preveni acest lucru, sunt folosite relaxantele musculare, sau, mai exact, agenti de blocare neuromusculara.

”Aceste medicamente sunt necesare, mai ales cand operatiile sunt la nivelul pieptului sau abdomenului, pentru a proteja corzile vocale de leziuni, fiind introdus un tub in caile respiratorii pentru a permite ventilatia artificiala”, explica Manfred Blobner, anestezist la ”TUM's Clinic for Anesthesiology and Intensive Care”.

Cum a decurs studiul?

Studiul a colectat datele a 22803 de pacienti din 211 spitale din 28 de tari europene. Primele rezultate ale studiului au fost publicate in ”The Lancet Respiratory Medicine” si au confirmat ipotezele studiilor anterioare, si anume ca utilizarea relaxantelor musculare in timpul anesteziei generale este asociata cu un risc crescut de complicatii respiratorii in urma interventiei chirurgicale. Cele mai frecvente complicatii au fost capacitatea redusa a plamanului de a absorbi oxigenul (5,2%) si infectiile tractului respirator (2,5%). Aproximativ trei sferturi din numarul total de participanti au folosit relaxante musculare si au avut un risc mai mare cu 4,4% de a dezvolta orice tip de complicatie respiratorie.

Studiul nu a analizat modul exact in care actioneaza aceste relaxante, dar cercetarile anterioare au demonstrat ca, chiar si cantitatile mici ramase in organism in urma operatiei, pot fi responsabile pentru aceste complicatii. Specialistii au incercat metode pentru a evita acest lucru, precum medicamente care inverseaza efectele relaxantelor musculare, sau monitorizarea functiei neuromusculare in timpul anesteziei, pentru a se asigura ca functia musculara este complet recuperata, dar fara succes. Cercetatorii subliniaza ca acest lucru nu inseamna ca masurile mentionate nu pot reduce efectele relaxantelor, dar trebuie sa fie utilizate corect. Uneori exista erori in modul in care aceste masuri sunt puse in aplicare, precum si alte cauze necunoscute ale complicatiilor.

Care sunt concluziile cercetatorilor?

”Este important sa ne amintim ca aceste relaxante musculare au facut interventia chirurgicala mai sigura si mai eficienta de cand au fost introduse, in urma cu cateva decenii. Am imbunatatit constant atat medicamentele, cat si tehnicile utilizate. Multe operatii nu ar fi posibile fara acestea, insa rezultatele studiului ridica semne de intrebare. Pe baza rezultatelor, credem ca pacientii care sufera interventii chirurgicale minore, care nu necesita neaparat relaxante musculare, ar trebui sa le evite. Inlocuirea tuburilor traheale, care trec prin corzile vocale, cu mastile laringiene, ar putea fi utila”, concluzioneaza Blobner.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/tuom-adm091718.phpEchipa MedLife de Anestezie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.