Nasul este elementul central al fetei si ca urmare are o importanta estetica deosebita. Modificarea formei sau dimensiunilor piramidei nazale poate determina schimbarea semnificativa a infatisarii si a armoniei locale. De aceea, operatia de remodelare a nasului (rinoplastia) este probabil cea mai frecvent practicata interventie chirurgicala estetica, explica dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.
Cum este alcatuit nasul
Nasul are forma unei piramide formate din oase si cartilaje, acoperita la exterior de piele, iar la interior captusita cu mucoasa. Sub piele exista un strat subtire muscular, responsabil de incretirea pielii de la acest nivel si de dilatarea si constrictia narilor. Oasele nazale se aseamana cu un acoperis, care se continua la partea inferioara cu cartilaje triunghiulare , iar intre acestea, pe linie mediana se afla cartilajul septal. La extremitatea nasului, deasupra orificiilor narinare se afla cartilajele alare, a caror forma determina aspectul varfului nasului (lobulul).
Scopul operatiei
Rinoplastia urmareste imbunatatirea aspectului si proportiilor nasului, a carui forma este alterata fie ereditar, fie posttraumatic sau in urma unor operatii anterioare. In plus, remodelarea nasului poate imbunatati respiratia, atunci cand exista obstructie nazala datorata anomaliilor structurale ale piramidei nazale. Ca si in cazul oricarei operatii estetice, este foarte important sa fie cunoscute schimbarile dorite de pacient, iar asteptarile acestuia sa fie in concordanta cu posibilitatile chirurgicale de modelare a nasului.
Rinoplastia estetica urmareste:
- reducerea dimensiunilor nasului;
- indepartarea cocoasei si obtinerea unui dors drept sau usor concav;
- ingustarea unui varf lat sau bulbos;
- ridicarea varfului nasului;
- rotunjirea unui varf prea ascutit;
- ingustarea unor nari prea largi;
- indepartarea asimetriilor si a deviatiilor.
Rinoplastia reconstructiva urmareste:
- corectarea unor malformatii congenitale ale nasului;
- corectarea unor deformari posttraumatice;
- remodelarea nasului dupa indepartarea unor formatiuni tumorale.
Rinoplastia poate sa asocieze proceduri ORL de inlaturare a obstructiei nazale (ex. corectia deviatiei de sept nazal)
Ce investigatii preoperatorii sunt necesare
Analize de sange de obicei sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientului.
Investigatii imagistice
- radiografia masivului facial va oferi detalii despre arhitectura piramidei nazale.
- uneori, in cazul unei alterari importante a formei piramidei nazale sau in cazul obstructiei nazale asociate se poate impune efectuarea unui CT sau RMN
Detalii preoperatorii
In timpul consultatiei preoperatorii chirurgul va urmari urmatoarele aspecte:
- Va evalua forma si dimensiunile nasului in relatie cu celelalte elemente ale fetei si cu proportiile ideale. Un nas poate parea mare la un pacient cu barbie insuficient dezvoltata si ca urmare, intr-un astfel de caz este mai intelept sa se augmenteze mentonul (sa se creasca proiectia barbiei) in loc sa se reduca piramida nazala.
- Va evalua unghiul format de nas cu buza superioara, care ideal trebuie sa fie de 90 de grade la barbat si peste 90 de grade la femei.
- Va observa simetria narilor si pozitia peretelui despartitor dintre acestea (septul nasal), precum si eventualele tulburari respiratorii.
- Va evalua calitatea pielii de la nivelul piramidei nazale, intrucat cu cat aceasta este mai groasa, cu atat se va mula mai putin peste suportul osteo-cartilaginos de dimensiuni reduse, limitand schimbarile obtinute prin operatie.
- Va efectua fotografii si masuratori referitoare la dimensiunile actuale ale nasului,
- Va evalua starea de sanatate a pacientului si va obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia. Nu in ultimul rand medicul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de sange, investigatii imagistice, consult ORL) si va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etc),
- Va recomanda renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei.
Cu cat dismorfismul piramidei nazale este mai accentuat, cu atat modificarile vor fi mai dramatice si mai evidente in urma operatiei. In schimb, indepartarea unei mici cocoase sau subtierea usoara a varfului nasului sunt urmate doar de modificarea subtila a formei nasului, fara sa atraga atentia.
Cand este indicata operatia
Rinoplastia este o operatie strict individualizata, si ca urmare nu se poate practica pentru a satisface dorintele altcuiva sau pentru a copia o imagine ideala.
Este indicata atunci cand:
- pacientul a ajuns la varsta adulta (peste 18 ani) iar elementele fetei si-au desavarsit cresterea;
- starea de sanatate este buna;
- asteptarile pacientului sunt realiste.
Cum se desfasoara operatia
Rinoplastia se practica in general sub anestezie generala, dar este posibila si anestezia locala asociata cu sedare intravenoasa. Inciziile pot fi practicate in interiorul nasului (tehnica inchisa), asigurand accesul la cartilajele si oasele nazale care vor fi modelate. Rinoplastia deschisa asigura vizualizarea directa a structurilor osteo-cartilaginoase nazale, dar presupune o mica incizie externa la nivelul columelei (puntea de piele care separa cele doua nari).
Remodelarea nasului presupune fie reducerea anumitor structuri ale acestuia, fie augmentarea lor prin adaugarea de grefoane cartilaginoase sau osoase (de obicei se foloseste cartilaj septal, dar ocazional poate fi folosit cartilaj de la nivelul urechii sau costal). Deviatia septului nazal se corecteaza fie prin excizia portiunii deformate, fie prin modelarea acesteia. Dupa obtinerea formei dorite inciziile se sutureaza.
Operatia dureaza in medie 1-2 ore, dar se poate prelungi in functie de complexitatea modificarilor ce se impun.
Evolutia postoperatorie
Postoperator oasele si cartilajele vor fi sustinute in noua pozitie cu ajutorul unei atele ce se aplica pe fata externa a piramidei nazale. De asemenea in fosele nazale se vor introduce niste tampoane care vor avea rol atat in sustinerea scheletului osteo-cartilaginos nazal cat si in prevenirea sangerarii.
Rinoplastia determina un disconfort mic sau moderat, care insa poate fi controlat prin medicatie antialgica obisnuita. Postoperator se impune o pozitie in decubit dorsal (pacientul intins pe spate), cu capul usor ridicat. Vor fi aplicate comprese reci la nivelul ochilor si fruntii, pentru a impiedica aparitia echimozelor (vanatailor) si umflarea nasului (edemul).
Atela va fi indepartata la 14 zile postoperator, iar rezultatul precoce al rinoplastiei va putea fi apreciat la 2-3 saptamani dupa operatie. In urmatoarele 3-6 luni veti remarca imbunatatirea progresiva a formei si conturului nazal si disparitia edemului.
Expunerea la soare, purtarea ochelarilor si efortul fizic intens vor fi evitate trei luni dupa operatie.
Complicatiile rinoplastiei
Complicatiile generale sunt cele comune oricarei proceduri invasive, fiind reprezentate de anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.
Complicatiile locale, specifice:
- sangerarea, de obicei este oprita prin tamponament nazal, dar daca este importanta poate impune reinterventia in scopul hemostazei;
- infectia este extreme de rara, fiind prevenita prin administrarea de antibiotice;
- tulburari de sensibilitate la nivelul nasului, de obicei dispar in cateva luni;
- obstructie nazala, posibila in primele luni postoperator, datorita tumefactiei (umflarii) mucoasei nazale;
- perforatia septului nazal, complicatie rara si care impune corectarea chirurgicala ulterioara;
- neregularitati de contur, asimetriile pot impune un retus ulterior;
- cicatrici hipertrofice sau vicioase.
In anumite situatii nu este posibil sa se obtina rezultatele dorite doar intr-un singur timp operator. Uneori se impun corectii minore, pentru a obtine aspectul estetic final.
Citeste si Prea multe alunite? Despre miturile din jurul excizarii alunitelor, dr. Adriana Radu, chirurg plastician, a discutat online cu cititorii
VIDEO Operatiile estetice presupun aceleasi riscuri ca orice alta interventie chirurgicala: sangerare, infectie, cicatrizare vicioasa. Interviu cu dr. Adriana Radu Frumusete pe muchia bisturiului: un corp suplu, un chip frumos, fara riduri, toate cu ajutorul chirurgului plastician. Dr. Adriana Radu, medic specialist in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, a discutat online cu cititorii MedLive.ro Am nevoie de o schimbare. Operatia estetica, solutia radicala