Publicat la: 
3/03/2015

Un studiu a pus in evidenta, marti, riscurile legate de consumul de paracetamol pe termen lung si in doze mari, in special in plan cardio-vascular si renal, riscuri care sunt subestimate in prezent, scrie AFP.

Cel mai vandut medicament anti-durere in lume, in cea mai mare parte fara reteta, paracetamolul este recomandat in numeroase patologii.

Este considerat in general mai putin periculos decat anti-inflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau opiaceele, prescrise si ele pentru a calma durerea.

Dar, in conditiile in care era deja cunoscuta toxicitatea paracetamolului pentru ficat, in caz de abuz, cercetatorii britanici au analizat consecintele unui consum regulat si pe termen lung al acestui medicament, intr-un studiu publicat de revista britanica Annals of The Rheumatic Diseases a grupului British Medical Journal (BMJ).

Bazandu-se pe opt studii existente, ei au aratat o rata de mortalitate crescuta care poate ajunge pana la 63% la pacientii care consuma de maniera repetata doze importante de paracetamol (3 g pe zi).

Consumul regulat de paracetamol creste si riscul de boli cardiovasculare, putand ajunge pana la 68% in cazul unui consum de peste 15 comprimate pe saptamana.

Riscul de a dezvolta problema gastro-intestinale si renale creste de asemenea in cazul unui consum regulat.

Pentru problemele renale, riscul ar fi de doua ori mai mare in cazul unui consum cumulat de peste 500g de paracetamol in cursul vietii.

Paracetamolul este vandut in general sub forma de doze de 500 mg sau 1000 mg.

Cercetatorii condusi de Pr Philip Conaghan, de la spitalul britanic Leeds, admit ca riscurile evocate raman slabe, per total, dar apreciaza ca studiul lor arata "ca adevaratul risc al paracetamolului este mai mare decat ceea ce crede in prezent comunitatea medicala".

R.M.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Stomatologie

Medic Medicina...
Medic Specialist
Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...

Articole similare

Exista numeroase rapoarte care prezinta riscurile consumului de carne, dar sunt acestea justificate? Daca dati crezare utlimelor rapoarte, consumul de carne creste riscul aparitiei bolilor de inimia si a cancerului. Pericolul nu vine de la carnea alba, ca cea de pui, ci de la carnea rosie si procesata, scrie Dr. Michael Mosley, care a investigat...
Dr. Lacramioara Petrescu Exista in prezent diagrame pentru estimarea riscului de deces la 10 ani prin boli cardiovasculare. Aceste diagrame sunt utile si pentru persoane sanatoase cu varsta peste 40 ani, in diagrama nefiind incluse valori pentru varste mai mici de 40 ani. Nu se foloseste pentru pacienti cu boala cardiovasculara cunoscuta,...
In comparatie cu paracetamolul, ibuprofenul sau o combinatie a celor doua, ibuprofen si paracetamol, nu ofera nici un avantaj pentru pacientii cu infectii ale tractului respirator (raceli sau dureri in gat), conform unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton, publicat in British Medical Journal. In plus inhalarea de aburi, o alta...
Un studiu a pus in evidenta, marti, riscurile legate de consumul de paracetamol pe termen lung si in doze mari, in special in plan cardio-vascular si renal, riscuri care sunt subestimate in prezent, scrie AFP. Cel mai vandut medicament anti-durere in lume, in cea mai mare parte fara reteta, paracetamolul este recomandat in numeroase patologii....
Zona zoster/ Foto: captura YouTube "Nu i-as dori zona zoster nici celui mai mare dusman"- aceasta este reactia cea mai frecventa a celor care au experimentat durerea acestui virus. Ce trebuie sa stiti despre zona zoster, cum o puteti preveni si ce solutii de tratament exista? Zona zoster este o eruptie dureroasa a pielii, cauzata de virusul...